Διεθνούς φήμης επιστήμονα τίμησε το Πανεπ. Ιωαννίνων

Τεράστια η προσφορά του Κύπρiου Νικολαΐδη στην Ιατρική

Μια ξεχωριστή εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης του έργου του Κύπριου Καθηγητή Εμβρυικής Ιατρικής του King’s College του Λονδίνου Κύπρου Νικολαΐδη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παρουσία των πρυτανικών αρχών και της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, υποψήφιων βουλευτών αλλά και απλού κόσμου.

Σε μια λαμπρή τελετή αναγορεύθηκε επίτιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τον Πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και τον αναπλ. Καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας Γιώργο Μακρυδήμα, να αναφέρονται στο σπουδαίο ερευνητικό έργο του τιμώμενου επιστήμονα.

Σε δηλώσεις του μετά την τελετή αναγόρευσης ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε στην συγκινητική όπως την χαρακτήρισε τιμητική εκδήλωση, σημειώνοντας ότι έχει συνεργαστεί τα τελευταία τριάντα χρόνια με πολλούς γιατρούς στην Ελλάδα και ιδιαίτερα από τα Γιάννινα.  Το επόμενο μεγάλο στοίχημά του, όπως ανέφερε, είναι πώς θα μειωθούν οι πρόωροι τοκετοί που στοιχίζουν τη ζωή σε χιλιάδες νεογνά παγκοσμίως, καθώς και η προεκλαμψία. 

Ο Κύπρος Νικολαΐδης θεωρείται ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας για την πρώιμη διάγνωση του συνδρόμου DOWN, ενώ συνεχίζει ακάθεκτος το ερευνητικό του έργο, βάζοντας κάθε φορά πιο ψηλά τον πήχη. Ο παγκοσμίου φήμης επιστήμονας, κατά την διάρκεια της καριέρας του έχει αναπτύξει και επεμβατικές θεραπείες που έχουν εφαρμοστεί στον τομέα της μικροχειρουργικής του εμβρύου, ενώ όπως δήλωσε ένας ακόμη στόχος του είναι να υιοθετηθεί παγκοσμίως από τους φορείς της Δημόσιας Υγείας η αντιστραμμένη πυραμίδα προγεννητικού ελέγχου.

Αυτό σημαίνει αντί ο προγεννητικός έλεγχος να γίνεται μεταξύ 37ης και 41ης εβδομάδας της κυοφορίας, οι διαγνωστικές εξετάσεις να ξεκινούν από την 12η εβδομάδα.

Στην εκδήλωση προς τιμήν του έδωσαν το «παρών» μεταξύ άλλων οι υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας και Σταύρος Καλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φιλ. Φίλιος.

proinoslogos.gr

2012-06-11