Αγγελάκας κρατικός Περιφερειάρχης: Λάθος ο Καλλικράτης, λάθος και ο ΕΟΠΥΥ

Η επιτάχυνση των διαδικασιών διεκπαιρέωσης των υποθέσεων αρμοδιότητας της αποκεντρωμένης διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων αποτελεί πρωταρχικό στόχο του νέου Γ.Γ. Μανώλη Αγγελάκα, ο οποίος βρέθηκε χθες και σήμερα στην Κέρκυρα για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Δήλωσε ότι ξεκινάει τη θητεία του με στόχο μεταξύ άλλων να καταδείξει ότι «το κράτος είναι παρών», να γίνουν βήματα προς την πάταξη της γραφειοκρατίας και την ουσιαστική αποκέντρωση των υπηρεσιών εκτιμώντας ότι «θέλει κόπο και χρόνο να μπει το κράτος σε άλλη λογική».
Ο κ. Αγγελάκας υπογράμμισε ότι προτεραιότητά του είναι η βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αλλά και η στενή συνεργασία με τους 53 δημάρχους της περιοχής και τους 3 αιρετούς περιφερειάρχες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος με δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στις διαδικασίες έγκρισης και ελέγχου των αποφάσεων της Αυτοδιοίκησης.

«Πρόχειρο κατασκεύασμα ο Καλλικράτης»

Ο κ. Αγγελάκας χαρακτήρισε τον Καλλικράτη ένα πρόχειρο κατασκεύασμα που υποχρηματοδοτείται και που έγινε βιαστικά με πολιτικές σκοπιμότητες, αν και ως αρχική σκέψη ήταν απαραίτητο να γίνει και αποδεκτό απ΄ όλους. Επεσήμανε ότι αναμένεται νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να ξεπεραστούν προβλήματα με επικαλύψεις αρμοδιοτήτων με την Αυτοδιοίκηση, ενώ έβαλε κατά του πρώην υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση ο οποίος αγνόησε όλες τις εισηγήσεις των επιστημονικών οργάνων του υπουργείου αλλά και της Αυτοδιοίκησης για την κατάρτιση του χάρτη των ΟΤΑ. Και για το θέμα αυτό, τόνισε, ότι αναμένονται νομοθετικές πρωτοβουλίες του νέου Υπουργού, επικαλούμενος και το έγγραφο του κ. Στυλιανίδη στους δήμαρχους της χώρας.

«Λάθος ο ΕΟΠΥΥ»

Για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας, ως φαρμακοποιός και ο ίδιος στο επάγγελμα, υποστήριξε ότι αν και η απόφαση δημιουργίας μίας ομπρέλας στο σύστημα δημόσιας ασφάλισης ήταν σωστή, η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ ήταν πρόχειρη και λανθασμένη, με αποτέλεσμα να απειλείται σήμερα με κατάρρευση. Επεσήμανε ότι αν δεν ληφθεί το δάνειο από την Τρόικα από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί το σύστημα υγείας με 6,5 περίπου δισ. ευρώ, τότε ο οργανισμός δεν έχει δυνατότητα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του με συνέπειες αυτές που ζουν σήμερα οι ασφαλισμένοι και οι επαγγελματίες του χώρου της υγείας.

Συναντήσεις Αγγελάκα

Ο κ. Αγγελάκας συναντήθηκε, χθες, με τον Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο, ο οποίος του έθεσε ζητήματα, που απασχολούν την εκκλησία και συζητήθηκαν τρόποι καλύτερης και στενότερης συνεργασίας των Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την Εκκλησία.
Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας είχε συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σπύρο Σπύρου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το ζήτημα των κτιριακών εγκαταστάσεων και της συστέγασης των Υπηρεσιών των δύο φορέων και τρόποι καλύτερου συντονισμού των εμπλεκομένων Υπηρεσιών για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.
Ο κ. Αγγελάκας συναντήθηκε, επίσης, χθες το απόγευμα, με τον καθολικό Αρχιεπίσκοπο κ. Ιωάννη Σπιτέρη, ο οποίος του έθεσε ζητήματα που απασχολούν την καθολική εκκλησία της Κέρκυρας και επισκέφθηκαν, μαζί, τον καθολικό ναό της πόλης.

Με το Γ. Χονδρογιάννη για τον Τειρεσία

Κατόπιν, ο κ. Αγγελάκας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κερκύρας κ. Γεώργιο Χονδρογιάννη, με τον οποίο συζήτησαν το ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, την αύξηση εγγραφής μελών του Επιμελητηρίου στον Τειρεσία, τρόπους πάταξης του παραεμπορίου και την ανάγκη αύξησης των μέτρων ελέγχου και εποπτείας των τελωνείων.
Σήμερα, ο κ. Αγγελάκας είχε συναντήσεις με τους επικεφαλείς των Σωμάτων Ασφαλείας του νησιού, όπου αναζητήθηκαν τρόποι καλύτερου συντονισμού όλων των Υπηρεσιών πολιτικής προστασίας προς όφελος των πολιτών.

Προγραμματική με το Δήμο Κέρκυρας

Στη συνέχεια ο κ. Αγγελάκας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της Κέρκυρας κ. Γιάννη  Τρεπεκλή και συζήτησαν ζητήματα που απασχολούν το Δήμο, καθώς επίσης και το θέμα της στελέχωσης των Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Περιφέρεια για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Συμφωνήθηκε δε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Δήμου, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των προβλημάτων που αφορούν το Δήμο Κερκυραίων.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κέρκυρα ο κ. Αγγελάκας είχε συνεχείς συναντήσεις και συσκέψεις με παράγοντες των Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Περιφέρεια Ιονίου, για καταγραφή των προβλημάτων και την άμεση επίλυσή τους.

Με τη ΝΟΔΕ της Ν.Δ.

Ο κ. Αγγελάκας επισκέφθηκε την ΝΟ.Δ.Ε. Κέρκυρας, όπου ο πρόεδρος του οργάνου Κώστας Σπίνουλας του εξέθεσε τους προβληματισμούς του για την οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι κερκυραίοι πολίτες λόγω των ασφυκτικών οικονομικών μέτρων καθώς και την προσδοκία του για την προώθηση των κερκυραϊκών προβλημάτων που έχουν βαλτώσει από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατέθεσε στο κομματικό ακροατήριο τις θέσεις του ίδιου και του κόμματός του τόσο για θέματα της γενικότερης πολιτικής επικαιρότητας όσο και θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
2012-09-07

corfupress.gr