Τρία... μνημόνια το χρόνο δίνει στην Ελλάδα ο τουρισμός!

Την ώρα που η χώρα μας καλείται να πάρει μέτρα περισσότερα από 11,5 δισ. € ελέω μνημονίου, η τουριστική βιομηχανία έδωσε εμμέσως ή αμέσως το ποσό των 34,4 δισ. στην ελληνική οικονομία. Πόσα έδωσε πίσω το κράτος για να βοηθήσει τη βιομηχανία αυτή;
Τα στοιχεία που κάνουν λόγο για συνεισφορά της τάξης του 15,1% του ΑΕΠ (τα στοιχεία αναφέρονται στο έτος 2010 και εκτιμάται ότι λόγω της πτώσης άλλων παραγωγικών δεικτών της οικονομίας ενδέχεται να έχει αυξηθεί σημαντικά), σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.
Σε αυτό το ποσό:
Τα 15,2 δισ. € αντιπροσωπεύουν την άμεση επίδραση από την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα
Τα 3,1 δισ. αφορούν τον κλάδο των μεταφορών
Η έμμεση επίδραση στο εμπόριο, τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες εκτιμάται στα 5,2 δισ.
Τα υπόλοιπα χρήματα αναφέρονται σε έμμεσες δραστηριότητες, όπως τη γεωργία και κτηνοτροφία, τις τηλεπικοινωνίες, το λιανικό εμπόριο, την ψυχαγωγία, τον πολιτισμό και τις αθλητικές δραστηριότητες

Υπερδιπλάσιο οικονομικό κέρδος

Σύμφωνα με τη μελέτη, εκτιμάται ότι για κάθε 1.000 ευρώ τουριστικής δαπάνης το ακαθάριστο προϊόν της ελληνικής οικονομίας αυξάνεται κατά περίπου 2.220 ευρώ.
Η άμεση και έμμεση τουριστική απασχόληση στην Ελλάδα εκτιμάται σε 446 χιλ. εργαζόμενους, ενώ συνολικά 741 χιλ. θέσεις απασχόλησης (ή 16% της συνολικής απασχόλησης της χώρας) υποστηρίζονται από την ανάπτυξη του τουρισμού.

Η επίτευξη του στόχου των 20 εκατ. αφίξεων αλλοδαπών επισκεπτών στην Ελλάδα, θα είχε ως αποτέλεσμα οι τουριστικές εισπράξεις από το εξωτερικό να ανέλθουν τουλάχιστον στα 12,8 δισ. ευρώ, ενώ σε όρους συνολικής επίδρασης στο ΑΕΠ η επιπλέον επίδραση θα ξεπερνούσε τα 7 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010, δηλαδή 3% του ΑΕΠ.

Εναλλακτικές μορφές

Στην έρευνα του ΙΟΒΕ επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητη, η αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού οι οποίες θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά του υφιστάμενου προτύπου γύρω από τον ήλιο και τη θάλασσα, που αποτελεί τον πυλώνα ανάπτυξης του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.
Σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται από τις χώρες της Μεσογείου, αλλά και από νέους αναδυόμενους προορισμούς, μορφές τουρισμού, όπως ο τουρισμός πόλεων (στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη), ο συνεδριακός τουρισμός και ο τουρισμός υγείας, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της κρουαζιέρας μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά προς την κατεύθυνση αυτή.
2012-09-25

corfupress.gr