Το σχέδιο «Αθηνά», κίνδυνος για «θάνατο» του Ιονίου Πανεπιστημίου

Και ξαφνικά (;) προκύπτει θέμα ύπαρξης του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τουλάχιστον, το θέτουν η Πρύτανης αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, στη λογική του «φύλαγε τα ρούχα σου»...
Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον του Ιονίου Πανεπιστημίου και τον κίνδυνο να οδηγηθεί ακόμα και σε κατάργηση (διοργανώνουν μάλιστα αύριο εκδήλωση), ενώ την ανησυχία της και την ανάγκη εγρήγορσης της κερκυραϊκής κοινωνίας και των πολιτικών της φορέων για να αποτρέψουν οποιαδήποτε σκέψη ή συζήτηση, πριν το θέμα δημιουργηθεί και είναι πλέον αργά, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΑ Κέρκυρας η επικεφαλής του ιδρύματος Αναστασία Σαλή Παπασαλή.

Υπάρχει κίνδυνος αλλά έχουμε «όπλα»!

Η κα Παπασαλή στις δηλώσεις της στο κρατικό ραδιόφωνο εξέφρασε τον προβληματισμό καθώς το θέμα μπορεί να μην έχει ακόμα προκύψει, ωστόσο, μεσα από τις διαδικασίες αξιολόγησης και της συνεχούς περικοπής κονδυλίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο κίνδυνος ενδέχεται να γίνει υπαρκτός. Πάντως, τόνισε ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει ισχυρά επιχειρήματα και όπλα όπως το ότι αποτελεί το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα στη νεώτερη Ελλάδα, ότι οι σχολές του είναι μοναδικές και ότι δεν είναι πολυδιασπασμένο, άρα, πολυέξοδο. Μάλιστα, υπογράμμισε πως τον τελευταίο χρόνο έχει περιοριστεί δραματικά το κόστος λειτουργίας μετά από μεγάλες προσπάθειες της πρυτανικής αρχής.

Σε εγρήγορση για το «Ιόνιο» ο ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ, την ανησυχία των στελεχών της οργάνωσης Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν οι προθέσεις του υπ. Παιδείας για την αναδιάρθρωση του χάρτη των ΑΕΙ σε υλοποίηση του σχεδίου "Αθηνά".
Στελέχη του κόμματος στο νησί παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε κάθε προοπτική συγχώνευσης ή υποβάθμισης του ιδρύματος.
Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει εκδήλωση για τα πανεπιστήμια
με τη βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεανώ Φωτίου, βουλευτή Επικρατείας και καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αύριο Δευτέρα στις 8 το βράδυ στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Ιστορίας. Θέμα της εκδήλωσης είναι η πρόταση νόμου του κόμματος για τη δημοκρατική αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ.
Στην εκδήλωση θα συζητηθούν, οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα σοβαρά προβλήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, σκοπός της εκδήλωσης είναι:
«Η τεκμηρίωση της αντισυνταγματικότητας των 4009/2011 και 4076/2012 και οι εφαρμοστικές του διατάξεις, όπως αυτή για την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης. Ο τελευταίος νόμος, θεσπίζει τη συγκέντρωση εξουσιών σε μη εκλεγμένα πρόσωπα και όργανα, εξευτελίζοντας ακόμα και τις αρχικές εκλογές μελών των Σ.Ι. με την απολύτως διαβλητή διαδικασία της επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου. Επιπρόσθετα, καταργεί το δημόσιο έλεγχο και τη διαφάνεια στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα των ΑΕΙ - ΤΕΙ και πλαγιοκοπεί τις συνταγματικές επιταγές της δημόσιας δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης.
Δεύτερον, η παρουσίαση της εναλλακτικής πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ,  που στόχο έχει την εύρυθμη λειτουργία Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, την επαναφορά της δημοκρατικής λειτουργίας, την αποκατάσταση της ακαδημαϊκής νομιμότητας, την κατοχύρωση της φοιτητικής  μέριμνας και τον αναγκαίο ακαδημαϊκό διάλογο.
Τρίτον, η συζήτηση γύρω από το μέλλον του Ιονίου Πανεπιστημίου και τη σπουδαιότητά του για την τοπική κοινωνία. Βασικό μέλημα των μνημονιακών πολιτικών της τροϊκανής κυβέρνησης, είναι το εξής: η μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση, η υπονόμευση της δημόσιας εκπαίδευσης, η απόσυρση του κράτους από τις δαπάνες για την εκπαίδευση, το άνοιγμα σε στρατηγικές επενδύσεις κερδοσκοπικών εταιριών, η μετατόπιση της ευθύνης για τη μόρφωση στο ίδιο το άτομο, η μετατόπιση της ευθύνης για την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης στους/τις εκπαιδευτικούς, η καθιέρωση μιας ανταγωνιστικής κουλτούρας στο χώρο της εκπαίδευσης και η δημιουργία πολιτών-εργαζομένων σύμφωνα με τις επιδιώξεις του νεοφιλελεύθερου οικονομικού υποδείγματος. Όλη αυτή η κατάσταση, πρέπει να ανατραπεί! Η υποβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα ήταν ένα έγκλημα, που θα οδηγούσε τον τόπο στην πνευματική αυτοκτονία!».

2012-10-22

corfupress.gr