Eπίσκεψη του προέδρου της Σερβίας Τ. Νίκολιτς στην Κέρκυρα

Ο πρόεδρος της Σερβίας ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του στη χώρα μας στην Κέρκυρα, όπου επισκέφθηκε το σερβικό μαυσωλείο στο Βίδο όπου ενταφιάστηκαν εκατοντάδες Σέρβοι στρατιώτες την περίοδο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Το μεσημέρι παρακάθισε σε επίσημο γεύμα που του παρέθεσε ο Δήμαρχος Κέρκυρας, ενώ στη συνέχεια είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και το Σερβικό Μουσείο στην παλαιά πόλη. Στις τελετές παρέστησαν από πλευράς Κέρκυρας ο Περιφερειάρχης Ι. Νήσων, ο Δήμαρχος Κέρκυρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας και η τοπική ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας, ενώ στην εκδήλωση παιάνισε τους δύο εθνικούς ύμνους Ελλάδας και Σερβίας η Φιλαρμονική Σπύρος Σαμάρας.
Ας σημειωθεί ότι μετά το τέλος της τελετής στο Βίδο, ο Πρόεδρος της Σερβίας αλλά και Σέρβοι αξιωματούχοι και οι δημοσιογράφοι που ακολουθούσαν την αποστολή, απόθεσαν στεφάνια και λουλούδια στη θάλασσα έξω από το Βίδο, στην περιοχή όπου φαίνεται το Σερβικό Μαυσωλείο.

Ο Τ. Νίκολιτς

Ο κ. Νίκολιτς αναφέρθηκε στην ομιλία του στην τελετή στο Βίδο και στις στενές διαχρονικά σχέσεις της Κέρκυρας με τη Σερβία, οι οποίες συνεχίζονται το ίδιο θερμές έως και σήμερα, με πολλούς συμπατριώτες του να επιλέγουν τη χώρα μας και το νησί μας για διακοπές. Εξέφρασε, δε τις ευχαριστίες του σχετικά με τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στη Σερβία για την ένταξή της στην Ε.Ε.
Αναλυτικά, ο κ. Νίκολιτς υπογράμμισε: «Πριν από 4 χρόνια με την οικογένειά μου είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το Βίδο. Σήμερα είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το Βίδο για λογαριασμό όλων των Σέρβων. Σύντομα θα εορτάσουμε την επέτειο των 100 ετών από τη στιγμή εκείνη που εναπόθεσαν τα κόκαλά τους εδώ Σέρβοι στρατιώτες. Ίσως έτσι θα έπρεπε να γίνει για να ξυπνήσει κάποια στιγμή η Σερβία. Σίγουρα έπειτα από 1000 χρόνια κάποιος από τη Σερβία θα απευθύνει εδώ χαιρετισμό στους κατοίκους της Κέρκυρας. Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει . Για εμάς, οι άνθρωποι που κείτονται σε αυτό το χώμα θα είναι πάντα ένας ισχυρός δεσμός με αυτόν εδώ τον τόπο. Αυτός ο χώρος αποτέλεσε για αυτούς μία μικρή Σερβία. Τότε, ο αριθμός των Σέρβων στρατιωτών εδώ ήταν 4 φορές μεγαλύτερος από τον πληθυσμό της Κέρκυρας. Οι Σέρβοι δεν είχαν ποτέ καλύτερο οικοδεσπότη αλά και εσείς δεν είχατε ποτέ καλύτερους επισκέπτες.
Χαίρομαι που και τα νέα παιδιά συνεχίζουν αυτή την παράδοση, ότι έρχονται εδώ πολλοί Σέρβοι τουρίστες. Η Κέρκυρα αυτό πραγματικά το αξίζει για τη στάση τους απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που είτε θάφτηκαν εδώ είτε ανάρρωσαν και επέστρεψαν στα σπίτια τους. Η φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας είναι αιώνια. Αλλάζουν οι κυβερνήσεις αλλά δεν αλλάζουν οι άνθρωποι. Οι Σέρβοι και οι Έλληνες σφυρηλάτησαν την αδελφικότητά τους.
Θα βγείτε από τις οικονομικές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζετε. Απλά, θα πρέπει να διαφυλάξετε τη χώρα σας. Και σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη να καταφέρουμε να διαφυλάξουμε και εμείς τη δική μας. Σας ευχαριστώ που μας υποστηρίζετε να υπάρξουμε και εμείς μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας. Σας ευχαριστώ για όλα».

Ο Γ. Τρεπεκλής

Τον κ. Νίκολιτς υποδέχθηκε στο Βίδο ο Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής, ο οποίος στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων: «Γνωρίζετε ότι ανέκαθεν οι Κερκυραίοι προσέφεραν απλόχερα την φιλοξενία και την στήριξή τους στον σέρβικο λαό σε όλες τις δύσκολες καμπές της ιστορίας του. Οι ισχυροί δεσμοί της Κέρκυρας με την πατρίδα σας, είναι επισφραγισμένοι με την αδελφοποίησή μας με το Βελιγράδι, την Παλιλούλα, το Κρούσεβατς και άλλες περιοχές της χώρας σας. Το μνημείο των Σέρβων πολεμιστών στο Βίδο και το Σερβικό Μουσείο στην πόλη της Κέρκυρας αποδεικνύουν επίσης τον αδιατάρακτο δεσμό μας, και την υποστήριξή μας για τη διαφύλαξη της εδαφικής σας ακεραιότητας και τη δημοκρατία. Η σχέση μας έχει στέρεες βάσεις και θέλω να πιστεύω, παρά τις δυσκολίες και πολλές φορές τις πολιτικές αναγκαιότητες, ότι και εσείς στέκεστε αταλάντευτα στο πλευρό μας. Άλλωστε εμείς συνεχίζουμε και σήμερα να στηρίζουμε τη Σερβία στο δρόμο της προς την ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή προοπτική. Παρακολούθησα τις επαφές που είχατε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας και θα επαναλάβω και εγώ την σταθερή θέση των Ελλήνων υπέρ της ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επισκέπτεστε την Ελλάδα σε μια πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική περίοδο.
Μια περίοδο που επιπλέον δοκιμάζονται θεσμοί και αξίες. Μια περίοδο που ο ελληνικός λαός παλεύει, με ψηλά το κεφάλι, να βγει από την γενικευμένη κρίση που πλήττει τους περισσότερους ευρωπαϊκούς λαούς. Ο λαός σας και ο λαός μου γνωρίζουν από μάχες και δυσκολίες. Παραδοσιακά σταθήκαμε πάντα ο ένας δίπλα στον άλλο, και πορευτήκαμε μαζί με αλληλεγγύη και ειλικρινή φιλία. Είμαι σίγουρος ότι η ιστορική σχέση μας θα συνεχιστεί. Οι χιλιάδες Σέρβοι που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κέρκυρα, επιλέγοντάς μας σταθερά για τις διακοπές τους, είναι απόδειξη της στήριξής σας στον τουρισμό μας και θέλω να σας ευχαριστήσω γι΄ αυτό. Πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας με αξιοποίηση προγραμμάτων ανάπτυξης σε τομείς όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός και την ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας, που μπορούν να βοηθήσουν από κοινού τα κράτη μας».

 

 

2012-11-12

corfupress.gr