Απάντηση Τσουγκαράκη σε καταγγελία φοιτητών: «Καμία σπατάλη στο Ασιατικών»

Απάντηση στην καταγγελία των φοιτητών της παράταξης «ΦΑΣΜΑ» όσον αφορά στο κομμάτι της (μη) λειτουργίας του τμήματος Ασιατικών Σπουδών του Ι. Πανεπιστημίου, έδωσε ο πρόεδρος του τμήματος Δ. Τσουγκαράκης.
Ο πρώην πρύτανης του Ιδρύματος, αντικρούει τους ισχυρισμούς για «σπατάλες σε ένα τμήμα που δεν λειτουργεί», υπογραμμίζει σε επιστολή που απέστειλε στο CorfuPress.com ότι η αγορά των βιβλίων (η οποία μάλιστα ακυρώθηκε) αλλά και του γραφειακού εξοπλισμού, προγραμματίστηκε με την προοπτική λειτουργίας του τμήματος από το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος. Ωστόσο, μετά την μη υλοποίηση της υπόσχεσης του Υπουργείου Παιδείας να εντάξει το τμήμα στο μηχανογραφικό των υποψηφίων, τα βιβλία δεν αγοράστηκαν ενώ τα έπιπλα χρησιμοποιούνται από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών.
Εκφράζει, δε, την απορία για το πως φοιτητές μπορούν να χαρακτηρίσουν ως σπατάλη την αγορά ακαδημαϊκών βιβλίων, κάνοντας λόγο για «λάθος στις προτεραιότητές τους».

Η επιστολή Τσουγκαράκη

«Σε σχέση με την ανακοίνωση-καταγγελία της φοιτητικής παράταξης ΦΑΣΜΑ, την οποία δημοσιεύσατε τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013, θα ήθελα να σας διευκρινίσω τα εξής σε  όσα από τα καταγγελλόμενα αφορούν το όνομά μου:
1.    Το ποσό των 8000 ευρώ διατέθηκε για την αγορά βιβλίων του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών (ΤΑΣ) με την προοπτική της εισαγωγής φοιτητών το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012. Η εισαγωγή φοιτητών δεν πραγματοποιήθηκε, και ως εκ τούτου η δαπάνη για την αγορά βιβλίων δεν προχώρησε, και το ποσόν επεστράφη καθ’ ολοκληρίαν στο Πανεπιστήμιο.
2.    Η αγορά επίπλων (γραφειακού εξοπλισμού) έγινε με την ίδια προοπτική προκειμένου να είναι έτοιμο το κτήριο για να υποδεχτεί τους πρώτους φοιτητές του ΤΑΣ. Επειδή το Τμήμα δεν συμπεριελήφθη στο μηχανογραφικό του Υπουργείου Παιδείας,  όπως οι ιθύνοντες του Υπουργείου είχαν υποσχεθεί, ο εξοπλισμός αυτός ήδη χρησιμοποιείται από το Τμήμα στο οποίο ανήκουν οι φοιτητές που κάνουν την καταγγελία.
Τέλος, είναι απορίας άξιον πώς φοιτητές πανεπιστημίου χαρακτηρίζουν μια αγορά βιβλίων  ασιατικής ιστορίας, τέχνης και πολιτισμού (έστω και μη γενόμενη) ως «σπατάλη».  Αν θεωρούν ότι πρωτεύουν οι ξενοδοχειακού τύπου παροχές του πανεπιστημίου προς τους φοιτητές, τότε μάλλον υπάρχει κάποιο λάθος τις προτεραιότητές τους.
Ελπίζοντας ότι θα δημοσιεύσετε αυτή την διευκρίνιση,
Παραμένω στη διάθεσή σας.
Καθηγητής Δημήτριος Τσουγκαράκης
Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Ιστορίας
Πρόεδρος Πρ. Γεν. Συν. Τμήματος Ασιατικών Σπουδών
Τέως Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου».

2013-01-16

corfupress.gr