Ερώτηση στη Βουλή & μπαράζ ανακοινώσεων για τα γεγονότα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο!

Μέχρι τη Βουλή έφτασαν οι συλλήψεις που έγιναν στο Ι.Π., την ώρα που ξεκίνησε ένας καταιγισμός ανακοινώσεων από κόμματα, φορείς, και φοιτητικούς συλλόγους. Τι λέει για τις συλλήψεις το δελτίο τύπου της ΕΛΑΣ.

ΚΚΕ στη Βουλή: Αυτός είναι ο «νόμος και η τάξη» τους!
Η ερώτηση των τεσσάρων βουλευτών του ΚΚΕ, και πιο συγκεκριμένα, των Νίκου Μωραΐτη, Γιάννη Γκιόκα, Νίκου Καραθανασόπουλου και Θανάση Παφίλη στη Βουλή έχει ως εξής:
 
Θέμα: Προβλήματα φοιτητών του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Με ειδική τροποποίηση του Υπουργείου Παιδείας ανακοινώθηκε στις 8 Ιανουαρίου στους φοιτητές του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου ότι η παρακολούθηση μαθημάτων ή πρακτικών στο εξωτερικό καθίσταται στην ουσία προαιρετική. Η συγκεκριμένη τροποποίηση προβλέπει στην ουσία τη μη κατοχύρωση του «εξαμήνου εξωτερικού» ως απαραίτητης προϋπόθεσης για το πτυχίο, με συνεπακόλουθο τη δραστική μείωση του κονδυλίου που δίνεται για αυτό το σκοπό. Πρόκειται για ένα ακόμα βάρος που πέφτει στις πλάτες των φτωχών λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους, αναγκάζοντας τους φοιτητές να πληρώνουν από την τσέπη τους τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα έξοδα για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Πέραν των παραπάνω, στις δίκαιες κινητοποιήσεις του συλλόγου των φοιτητών για τη διεκδίκηση κατοχύρωσης του αντίστοιχου κονδυλίου, η τρικομματική κυβέρνηση, από κοινού με τις πρυτανικές αρχές, κάλεσαν την αστυνομία καταπατώντας κάθε έννοια πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 27 συλλήψεις! Αυτός είναι ο «νόμος και η τάξη» τους!

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:

1. Να παρθεί πίσω τώρα η απαράδεκτη αυτή απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, όλοι οι φοιτητές να υποβάλλουν χωρίς προσκόμματα τις δηλώσεις τους για το εξάμηνο εξωτερικού

2. Να δοθεί άμεσα γενναία αύξηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες και τα έξοδα για το εξάμηνο εξωτερικού, την εξασφάλιση της δωρεάν φοιτητικής μέριμνας για όλους (σίτιση, στέγαση κ.λπ.).
 
Συνολικά, όλες οι ανακοινώσεις έχουν ως εξής:


ΣΥΡΙΖΑ: Οι προσπάθειες στοχοποίησης των κοινωνικών αντιδράσεων, θα πέσουν στο κενό.
 
Με ιδιαίτερη σπουδή, η πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου (και πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας) κα Σαλή-Παπασαλή έσπευσε να προκαλέσει επέμβαση της αστυνομίας και κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου, απέναντι σε φοιτητές που απλά ζητούσαν συνάντηση μαζί της για να της επιδώσουν ψήφισμα σχετικό με την τροποποίηση του εξαμήνου εξωτερικού και να την καλέσουν να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Με ιδιαίτερο ζήλο η αστυνομία ανταποκρίθηκε, προχώρησε σε προσαγωγή 30 περίπου φοιτητών, τους οποίους αντιμετώπισε περίπου ως εγκληματίες, πήρε φωτογραφίες και δακτυλικά αποτυπώματα, χωρίς όμως να μπορέσει να στοιχειοθετήσει καμία κατηγορία εναντίον τους, εφόσον δεν υπήρξε κανένα αδίκημα, ούτε καν πρόθεση κατάληψης του χώρου ή πρόκληση ζημιών.

Πρόκειται σαφώς για ένα ακόμη δείγμα της κυβερνητικής τακτικής, που στόχο έχει να τρομοκρατήσει το λαό και παράλληλα να τον αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η λιτότητα, η επίθεση στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, τα μνημόνια, η εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η ατιμωρησία των κυκλωμάτων διαφθοράς και διαπλοκής, όλα αυτά για να «εδραιωθούν» χρειάζονται την εγκαθίδρυση ενός αντιδημοκρατικού και αυταρχικού κράτους, ενός πλέγματος εκφοβισμού και αστυνομοκρατίας, ενάντια σε κάθε φωνή διαμαρτυρίας, ενάντια σε όποιον διεκδικεί, ενάντια σε όποιον αμφισβητεί τις αντιλαϊκές επιλογές της τρικομματικής κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κέρκυρας καταγγέλλει την κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατίας, την καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την αναίτια αστυνομική επέμβαση στον πανεπιστημιακό χώρο.

Οι προσπάθειες του μνημονιακού τόξου των πολιτικών, οικονομικών και μιντιακών δυνάμεων να επενδύσουν στη στρατηγική της έντασης και της στοχοποίησης των κοινωνικών αντιδράσεων, έτσι ώστε, αδιαφορώντας για κάθε κόστος απέναντι στην κοινωνία και τη δημοκρατία, να προωθήσουν την υλοποίηση των επιταγών του μνημονίου, θα πέσουν στο κενό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα συνεχίσει με συνέπεια να υπερασπίζεται τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και τις ανάγκες της. Θα συνεχίσει να εκφράζει τις αγωνίες του λαού, να υπερασπίζεται τη δημοκρατία, να αγωνίζεται για την ανατροπή της βάρβαρης λιτότητας που οδηγεί τη χώρα σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση.
 
KKE: Όχι στην καταστολή και τρομοκράτηση του λαού!
 
Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προσαγωγή 29 φοιτητών του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας το απόγευμα της Πέμπτης 17 Γενάρη. Οι φοιτητές που βρίσκονταν στο χώρο του Πανεπιστημίου ζήτησαν να συναντήσουν την Πρυτανική Αρχή σχετικά με την κα-τάργηση του εξαμήνου εξωτερικού. Η Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, υποψήφια στις προηγούμενες εκλογές με το ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ, χρησιμο-ποιώντας και τις επαφές τις με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης, κάλεσε την αστυνομία, η οποία εισέβαλε στο χώρο και έκανε τις προσαγωγές.

Είναι πραγματικά πρωτόγνωρο, το γεγονός να επιχειρείται από την Αστυνομική Διεύθυνση μία τέτοιας κλίμακας επιχείρηση για μια αγωνιστική δράση φοιτητών όπου το «τεράστιο αδίκημά» τους ήταν να θέλουν να συναντήσουν τις πρυτανικές αρχές για θέματα που αφορούν το μέλλον τους και τη ζωή τους. Οι φοιτητές δεν ε-νόχλησαν στο παραμικρό και η ευθύνη βαρύνει εξ’ ολοκλήρου στην Αστυνομική Διεύθυνση και την Εισαγγελία.

Αποδεικνύεται αυτό που εδώ και χρόνια έχει προειδοποιήσει το ΚΚΕ, ότι τα αντιλαϊκά μέτρα και η βάρβαρη πολιτική θα πηγαίνουν χέρι - χέρι με την καταστολή από το κράτος, την τρομοκρατία, τον περιορισμό δικαιωμάτων και ελευθεριών, έστω και αυτών που έχουν κατακτηθεί με αγώνες στα περιορισμένα πλαίσια του αστικού συστήματος.

Καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια χτυπήματος και ποινικοποίησης των αγώνων του φοιτητικού, εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η χθεσινή κίνηση εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού που ξεδιπλώνεται τις τελευταίες μέρες.

Καλούμε τους φοιτητές και τους εργαζόμενους να βγάλουν πολιτικά συμπε-ράσματα και να αποδώσουν τις ευθύνες σε όσους υλοποιούν αυτή την πολιτική. Θέλουν ένα λαό προσκυνημένο που δεν θα διαμαρτύρεται και δεν θα διεκδικεί. Η ενίσχυση και η ανάπτυξη της Λαϊκής Συμμαχίας είναι αυτή που θα δώσει την απάντηση και στην τρομοκρατία και στην κρατική καταστολή.
 
Πλην της ΝΕ του ΚΚΕ, ανακοίνωση εξέδωσε κι η ΚΝΕ, στην οποία τονίζει τα εξής: Το Ν.Σ. της ΚΝΕ καταγγέλλει την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο του Πανεπιστημίου και την προσαγωγή 27 φοιτητών.

Οι φοιτητές εχθές με απόφαση του Συλλόγου τους ζήτησαν συνάντηση με την Πρύτανη του Πανεπιστημίου προκειμένου να ενημερωθούν για μια βασική εκπαιδευτική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στο πρόγραμμα σπουδών τους. Αφορά το Εξάμηνο Εξωτερικού που από υποχρεωτικό μετατράπηκε σε προαιρετικό έπειτα από υπουργική απόφαση εντείνοντας τους ταξικούς φραγμούς των φοιτητών, αφού πολλοί δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να το παρακολουθήσουν.

Το συγκεκριμένο περιστατικό αναδεικνύει ότι η ένταση της κρατικής καταστολής πάει χέρι – χέρι με την επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Ότι τη στιγμή που καταργείται η φοιτητική μέριμνα, που δίνονται πτυχία "κουρελόχαρτα" για την ανεργία και τα ψίχουλα των 400 ευρώ, που απολύονται εργαζόμενοι από τα ιδρύματα, που η έρευνα γίνεται αποκλειστικά για την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών, χτυπιέται η προσπάθεια για οργάνωση και αγώνα.

Δηλώνουμε τη στήριξή μας στο Φ.Σ. και καλούμε την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθηγητές και φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου να αντιδράσουν, να μην περάσει η προσπάθεια τρομοκρατίας. Να απαιτήσουν να καταργηθεί τώρα ο νόμος-πλαίσιο. Να σταματήσει κάθε προσπάθεια κατάργησης του ασύλου γιατί το άσυλο υπάρχει για να προασπίζει τους αγώνες του λαού και της νεολαίας για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα, όχι για τα συμφέροντα και τα κέρδη των επιχειρήσεων μέσα στις σχολές. Να μην δεχτούν σε κάθε κινητοποίησή τους για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους να καλούνται και να επεμβαίνουν εισαγγελείς και ΜΑΤ. Αν υπάρξει ξανά προσπάθεια κατάργησης του ασύλου στη σχολή, η κυβέρνηση, η αστυνομία και η πρυτανεία να βρουν απέναντί τους, τους φοιτητικούς συλλόγους.

Οι φοιτητές να παλέψουν για τις σύγχρονες ανάγκες τους στη δουλειά, τη μόρφωση, τη ζωή. Να μπουν στον αγώνα για ένα πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του λαού και όχι των μονοπωλίων. Αυτός ο αγώνας μπορεί να βάλει στην άκρη τους όποιους σχεδιασμούς στρέφονται ενάντια στο κίνημα και να αντισταθεί στην ένταση της κρατικής καταστολής.
 
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Oι πρυτανικές αρχές συντάσσονται με τις φωνές, που ζητούν την κατάργηση του ασύλου

 
H ΑΝΤΑΡΣΥΑ Νομού Κέρκυρας καταγγέλλει τη βίαιη προσαγωγή φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου το απόγευμα της 17 Ιανουαρίου. Πρόκειται για φοιτητές του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας που, μετά το τέλος της ορκωμοσίας, προσπάθησαν να συναντήσουν την κυρία Σαλή-Παπασαλή, Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, προκειμένου να της ζητήσουν να πάρει ξεκάθαρη θέση σχετικά με την υπουργική απόφαση που ουσιαστικά καταργεί το εξάμηνο εξωτερικού.

Η κυρία Πρύτανης, ακολουθώντας την πάγια τακτική της, αντί να δεχτεί να ορίσει στους φοιτητές ημέρα και ώρα συνάντησης, κλειδώθηκε στο γραφείο της και, στη συνέχεια, κάλεσε την αστυνομία. Το αποτέλεσμα ήταν να εισβάλουν στο χώρο της Ιονίου Ακαδημίας δυνάμεις των ΜΑΤ και να συλλάβουν 27 φοιτητές και να τους προσαγάγουν με την κατηγορία της διατάραξης της κοινής ειρήνης! Συγχαρητήρια πολλά αξίζουν στην κυρία Σαλή η οποία, πέρα από το γεγονός ότι συνέχισε ακάθεκτη τον εμπαιγμό της αρνούμενη ότι η ίδια κάλεσε την αστυνομία να επέμβει, θα μείνει στην Ιστορία ως η πρώτη πρύτανης ελληνικού πανεπιστημίου που κάλεσε τις δυνάμεις καταστολής να εισβάλουν σε πανεπιστημιακό χώρο για να συλλάβουν φοιτητές που είχαν πάει να της ζητήσουν συνάντηση!

Το ζήτημα βέβαια έχει βαθύτερες προεκτάσεις. Οι πρυτανικές αρχές με την ενέργειά τους αυτή έδειξαν ξεκάθαρα ότι συντάσσονται με όλες τις αντιδραστικές φωνές και δυνάμεις που χρόνια τώρα ζητούν επίμονα την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τη μετατροπή του πανεπιστημίου από χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών σε χώρο πλύσης εγκεφάλου, ελέγχου συνειδήσεων και τρομοκράτησης κάθε δημοκρατικής φωνής.

Έδειξαν επίσης ότι συντάσσονται απόλυτα με την πολιτική καταστολής της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που έχει ήδη δείξει δείγματα γραφής με την εισβολή των ΜΑΤ στη Βίλλα Αμαλίας και σε άλλους κατειλημμένους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους. Της κυβέρνησης των συνενόχων της λεηλασίας της χώρας και του λαού που έχοντας χάσει κάθε στήριγμα στην κοινωνία, προσπαθούν να επιβάλλουν τα Μνημόνια και τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική τους με όπλα τον αυταρχισμό και τη μαύρη προπαγάνδα.

Δε μας τρομοκρατεί η επίδειξη αυταρχισμού - δείχνει το φόβο τους. Δείχνει το χάσμα που χωρίζει την κοινωνία από την κυβέρνηση του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού των ΜΑΤ, των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, του «Ναι σε όλα» σε ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, που ξεφτιλίζει κάθε έννοια δημοκρατίας, λαϊκής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.

Εμείς, ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ Νομού Κέρκυρας, δηλώνουμε ότι θα βρισκόμαστε πάντοτε απέναντί τους, μαζί με το οργανωμένο λαϊκό κίνημα.

Αν νομίζουν ότι με τέτοιες ενέργειες θα τρομοκρατήσουν το κίνημα κάνουν λάθος.Ο λαός δεν θα υποκύψει, να είστε σίγουροι. Η ανατροπή πλησιάζει.
 
ΕΠΑΜ: Καταδικαστέα η Πρύτανης
 
Η τρικομματική κυβέρνηση των δοσιλόγων της τρόικας μέσω του πολιτικά «ανεκδιήγητου» υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ Ν.Δένδια μετέτρεψαν τις τελευταίες μέρες το κέντρο της πόλης της Κέρκυρας σε στρατοκρατούμενη περιοχή πριν από μπλόκο κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Φυλάσσονται επί 24ώρου βάσης τα γραφεία των «εθνοσωτήριων κομμάτων», τα γραφεία των βουλευτών, οι εγκαταστάσεις των Μ.Μ.Ε και αναρωτούνται όλοι προς τι αυτή η προστασία την στιγμή που η δόση των δις από τους εταίρους ήρθε και η ανάπτυξη καλπάζει... γιατί ο λαός δεν τους θέλει και αντιδρά;

Η εντολή των τραπεζοαφεντικών προς Δένδια είναι:

1. Δημιουργούμε φόβο στους πολίτες που πρέπει να μένουν στα σπίτια τους.

2. Σταματάμε εν τη γενέσει οποιαδήποτε αντίδραση ειδικά των νέων, των σπουδαστών και των φοιτητών <<μπουκάροντας>> παντού, καταπατώντας το πανεπιστημιακό άσυλο και προχωρώντας σε προληπτικές προσαγωγές και συλλήψεις εξευτελίζοντας τους πάντες με δακτυλοσκόπηση και γενικό φακέλωμα!!

30 λοιπόν παιδιά μας, κυρίως φοιτήτριες, αφού ξυλοκοπήθηκαν, μεταφέρθηκαν στην ασφάλεια με κλούβα. Οι δυνάμεις του Ε.Πα.Μ μαζί με άλλες συλλογικότητες και άλλους πολίτες συγκεντρωθήκαμε μπροστά στο κτίριο της ασφάλειας στις Αλυκές απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των φοιτητών. Η αστυνομία παρέταξε διμοιρία των ΜΑΤ για να συνηθίζουμε στην καταστολή!!

Καταδικάζουμε την Πρύτανη, την καλούμε να ζητήσει συγνώμη από την πανεπιστημιακή κοινότητα ή να παραιτηθεί. Τον πρόεδρο του Δικηγορικού συλλόγου ως καθ’ ύλην αρμόδιο να προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στις Εισαγγελικές Αρχές ώστε να μην ξανασυμβεί τέτοιο αντιδημοκρατικό γεγονός τουλάχιστον στο νησί μας.

Η κ. Πρύτανης υποψήφια της Ν.Δ. στο ψηφοδέλτιο επικρατείας υπέρ βεβαίως των μνημονιακών και νεοταξικών μεταρρυθμίσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση μειώνει τις δαπάνες του Ιονίου Πανεπιστημίου που αφορούν τους φοιτητές (στέγαση- σίτιση- εξάμηνο εξωτερικού) και σπαταλά τα χρήματα σε δημόσιες σχέσεις υποβαθμίζοντας το Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε μια ακόμη μπίζνα εταιριών ξεχνώντας τους μακροχρόνιους αγώνες του Κερκυραϊκού λαού για την αναβίωση του.

ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΗΝ ΙΔΙΩΤΕΥΕΤΕ
ΟΤΙ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ
ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ
 
Εργατικό Κέντρο: Αντιδημοκρατικές ενέργειες!
 
Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας καταδικάζει την αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στην Ιόνιο Ακαδημία παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τη μαζική προσαγωγή φοιτητών στην Ασφάλεια επειδή συνεδρίαζαν μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου για την επικείμενη κατάργηση του προγράμματος φοίτησής τους για ένα 6μηνο σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού.Τέτοιες ενέργειες είναι αντιδημοκρατικές και αναρωτιόμαστε από πότε οι συσκέψεις και οι Γενικές Συνελεύσεις θεωρούνται ποινικό αδίκημα.

Δηλώνουμε την συμπαράσταση μας στους φοιτητές και τονίζουμε ότι το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την διατήρηση των δημοκρατικών ελευθερίων στην χώρα μας.
 
Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ι.Π: Κατάλυση των θεσμών
 
Η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά τις συλλήψεις 28 φοιτητών (6 ανδρών και 22 γυναικών) στις 17/01/2013 κατόπιν μήνυσης περί δήθεν «διατάραξης οικιακής ειρήνης» που κατέθεσε η γραμματέας της Πρυτάνεως κας Αναστασίας Σαλή Παπασαλή κατά φοιτητών που ανέμεναν ειρηνικά στο χώρο της Πρυτανείας μετά την ορκωμοσία συμφοιτητών τους, ζητώντας να οριστεί επίσημη συνάντηση με την κα Πρύτανη προκειμένου να συζητηθούν φλέγοντα ζητήματα που οδηγούν σε υποβάθμιση του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας. Εξίσου έντονα καταδικάζουμε τον προπηλακισμό φοιτητή από ένστολο όταν ζήτησε να δει το σχετικό ένταλμα για τις συλλήψεις.

28 νεαροί φοιτητές προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατήθηκαν επί 3,5 ώρες για να τους πάρουν αποτυπώματα και φωτογραφίες επειδή, κατά τα φαινόμενα, ο μόνος τρόπος για τη «δικαιολογημένη» παρέμβαση των αστυνομικών αρχών σε πανεπιστημιακό χώρο και σε μια ειρηνική σύναξη ήταν η προσφυγή σε νομικές σοφιστίες. Αρκούσε ένα αδιευκρίνιστο τηλεφώνημα για την πολύωρη παρουσία αστυνομικής δύναμης σε πανεπιστημιακό χώρο χωρίς να υφίσταται λόγος (όπως φέρεται να δηλώνουν εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ, δεν υπήρχε ούτε βία, ούτε κατάληψη, όλα λειτουργούσαν ομαλά, ενώ η ομάδα των φοιτητών ανέμενε επίσημη απάντηση) και μία υπάλληλος να δηλώσει ότι ενοχλείται η «οικιακή της ειρήνη» από την παρουσία των φοιτητών για να εισέλθει διμοιρία των ΜΑΤ σε πανεπιστημιακό χώρο και να προβεί σε αναίτιες προσαγωγές, συλλήψεις και επιθέσεις. Τόσο απλά καταλύονται οι θεσμοί.

Τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας είναι γνωστά όσο και ανικανοποίητα σχεδόν από την ίδρυση του μοναδικού πανεπιστημιακού τμήματος μετάφρασης στην Ελλάδα. Έλλειψη ή ανεπάρκεια κτηριακών εγκαταστάσεων. Διδασκαλία σε αίθουσες που αδυνατούν να φιλοξενήσουν έστω και 20 φοιτητές. Τραγικές

ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής. Περικοπή μαθημάτων. Περικοπή ενός ολόκληρου εκπαιδευτικού εξαμήνου χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και ειδοποίηση. Ενώ θα έπρεπε να απολαμβάνουν την πανεπιστημιακή εκπαίδευση σε ένα φιλικό ακαδημαϊκό περιβάλλον που διευρύνει και αναπτύσσει τις δεξιότητές τους, θέτοντας τα θεμέλια για την επαγγελματική τους ζωή, οι φοιτητές διδάσκονται με τον καλύτερο τρόπο την έννοια της «κατάχρησης εξουσίας».

Η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων του Ιονίου Πανεπιστημίου καταγγέλλει τις απαράδεκτες πρακτικές της Πρυτανείας, την αναίτια παρέμβαση της Αστυνομίας, την παντελή αδυναμία του Ιονίου Πανεπιστημίου να προστατέψει τους φοιτητές του και τις προσπάθειες υποβάθμισης αυτού του μοναδικού πανεπιστημιακού τμήματος.

Συντάσσεται με τους συναδέλφους φοιτητές και δηλώνει ξεκάθαρα την υποστήριξή της προς τα δίκαια αιτήματά τους για την απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών τους και την αναβάθμιση του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
 
Σύλλογος Φοιτητών ΤΞΓΜΔ: Όταν σπέρνεις ανέμους, θερίζεις θύελλες!
 
Στις 17/1/13 συνέβη ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα της Κέρκυρας γεγονός που συγκλόνισε την τοπική κοινότητα και ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας όταν το απόγευμα της ίδιας ημέρας μια διμοιρία ΜΑΤ εισέβαλε στο κτήριο της Πρυτανείας και συνέλαβε 28 φοιτητές, στην πλειοψηφία τους κοπέλες.

Όλα άρχισαν όταν το μεσημέρι, μετά την ορκομωσία που γινόταν στο κτήριο της πρυτανείας, φοιτητές του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας θελήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τις Πρυτανικές Αρχές, προκειμένου να συζητήσουμε για το εξάμηνο εξωτερικού, το οποίο με υπουργική απόφαση έγινε προαιρετικό αντί για υποχρεωτικό υποβαθμίζοντας το τμήμα και τις σπουδές μας. Η απόφαση ελήφθη ερήμην του τμήματος και θέλαμε η Πρυτανική Αρχή να εκφράσει τη στάση της σχετικά με αυτό το κρίσιμο ζήτημα και παράλληλα να διεκδικήσουμε επαρκή χρηματοδότηση. Ήταν η μοναδική μας ευκαιρία να μιλήσουμε με την πρύτανη, καθώς ήταν από τις λίγες φορές που οι πόρτες της Πρυτανείας ήταν ανοιχτές, λόγω της ορκομωσίας. Ήμασταν αποφασισμένοι να παραμείνουμε στο κτήριο μέχρι να δεχθεί να μας δει, καθώς τα χρονικά περιθώρια για τις αιτήσεις του εξαμήνου μας είχαν στενέψει. Είναι αυτονόητο ότι δεν ασκήθηκε βία σε κανέναν, δεν απειλήθηκε κανείς, δεν προκλήθηκε καμία ζημιά στο χώρο, δεν επρόκειτο για κατάληψη καθώς η πόρτα παρέμενε ορθάνοιχτη μέχρι το βράδυ. Ασφαλίτες μπαινόβγαιναν και κυκλοφορούσαν ελεύθεροι από το μεσημέρι στο κτήριο, ενώ οι υπάλληλοι του πανεπιστημίου κρατούνταν όμηροι από την πρύτανη και τον αντιπρύτανη που είχαν κλειδωθεί στο γραφείο τους.

Οι ενέργειές μας ήταν απολύτως ειρηνικές και μόνος μας στόχος να μιλήσουμε με την πρύτανη. Οι άνωθεν εντολές ήταν πολύ ισχυρές (ας μην ξεχνάμε ότι η «κυρία» Σαλή ήταν στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Ν.Δ.) και με πολλή προσπάθεια η κατηγορία βρέθηκε. 7 παρά 10 το απόγευμα, την ώρα που κάναμε συνέλευση για το αν θα παραμείνουμε στο κτήριο, η πόρτα της αίθουσας άνοιξε και οι ΜΑΤατζήδες χωρίς να μας δείξουν την εισαγγελική εντολή, μας έσυραν κάτω στην κλούβα, πιάνοντας έναν συμφοιτητή μας απ’ το λαιμό και σέρνοντας τον στις σκάλες. Οι συλλήψεις μπορεί να ήταν 28, αλλά τα άτομα που ήταν μέσα στο κτήριο ήταν πολύ περισσότερα. Η κλούβα έφυγε άρον άρον, την ώρα που πλησίαζε η πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις, ενώ οι ΜΑΤατζήδες φώναζαν «όσους πήραμε πήραμε, φεύγουμε γιατί έρχεται η πορεία».

Φτάνοντας πια στην ασφάλεια, επιτέλους μάθαμε την κατηγορία που μας απαγγέλθηκε. Η Σαλή (μέσω της γραμματέως της πάντα για να μη χαλάσει την εικόνα της) μας κατήγγειλε για «διατάραξη οικιακής ειρήνης». Βέβαια όπως έχουμε

ήδη τονίσει και όπως έχει δει οποιοσδήποτε ήταν στο κτήριο κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν εμποδίσαμε την κίνηση κανενός, ούτε και μπήκαμε παράνομα. Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας να μιλήσουμε με την πρύτανη ήταν να αποκτήσουν 22 φοιτήτριες και 6 φοιτητές φάκελο στην ασφάλεια, δηλαδή να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα και να τους τραβήξουν φωτογραφίες. Έξω από το κτήριο της ασφάλειας συγκεντρώθηκαν από την πρώτη στιγμή πάνω από εκατό άτομα: φοιτητές που δεν είχαν συλληφθεί, καθηγητές μας, αλληλέγγυοι από την πορεία, εκπρόσωποι σωματείων, άτομα από τον αναρχικό και τον ευρύτερο αριστερό χώρο.

Η εικόνα μιας κλούβας γεμάτη ως επί το πλείστον με φοιτήτριες, που ζητούσαν τα αυτονόητα, σίγουρα σόκαρε την τοπική κοινωνία, ωστόσο δεν είναι σε καμία περίπτωση ουρανοκατέβατη. Πρόκειται για πιστή εφαρμογή όχι μόνο του νόμου-πλαίσιο, αλλά του συνόλου της πολιτικής που θέλει το λαό υποταγμένο, να μη μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Το σύστημα εδώ και καιρό δείχνει τα δόντια του. Καταστέλλει την όποια δίκαιη συλλογική αντίδραση με τον πιο ωμό και απροκάλυπτο τρόπο. Είναι αρκετό να σκέφτεσαι διαφορετικά από το σύστημα και να διεκδικείς όσα σου ανήκουν για να θεωρείσαι επικίνδυνος και να διώκεσαι. Ας μην ξεχνάμε ότι ο φασίστας Δένδιας με τον τρομονόμο έχει δείξει τις διαθέσεις του: αναίτιες προσαγωγές, εκκενώσεις καταλήψεων, σπάσιμο του ασύλου, ωμή βία κατά των διαδηλωτών.

Η ομοϊδεάτισσα του Δένδια, «κυρία» Σαλή – Παπασαλή καθώς και ο «κύριος» Κάτσιος αντιπρύτανης οικονομικών έχουν φτάσει στο έσχατο σημείο ξεφτίλας. Αντί να δεχτούν να δουν τους φοιτητές τους για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, επέλεξαν να μας δουν να βγαίνουμε σηκωτοί από ένα πανεπιστημιακό κτήριο, θυμίζοντας μέρες χούντας. Ο τρόμος τους δεν θα περάσει. Δεν μας αφήνουν πια κανένα περιθώριο διαλόγου.

* Να εξασφαλιστεί το υποχρεωτικό εξάμηνο εξωτερικού και η χρηματοδότησή του.

* Οι ακαδημαϊκοί χώροι να είναι ανοιχτοί και ελεύθεροι για τους φοιτητές.

* Καλούμε τους Συλλόγους Φοιτητών, διδασκόντων και διοικητικών υπαλλήλων να καταδικάσουν τα γεγονότα και να στηρίξουν τον αγώνα μας.

* Στην τρομοκρατία της κυβέρνησης απαντάμε με συμμαχία των φοιτητών και των οικογενειών μας.

* Απαιτούμε η φασιστική πρυτανική αρχή να παραιτηθεί τώρα.
 
Το δελτίο τύπου της ΕΛΑΣ
 
Σύλληψη είκοσι οχτώ (28) ημεδαπών φοιτητών για διατάραξη οικιακής ειρήνης
 
Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κέρκυρας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος είκοσι οχτώ (28) ημεδαπών φοιτητών του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας για διατάραξη οικιακής ειρήνης στο κτίριο της Ιονίου ακαδημίας όπου στεγάζεται η πρυτανεία του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα διαβιβαστεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας

corfupress.gr

2013-01-21