Στέφανος Σαμοΐλης:Άδικη και βλαπτική η αντιμετώπιση των νησιών του Ιονίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στέφανος Σαμοΐλης: Άδικη και βλαπτική η αντιμετώπιση των νησιών του Ιονίου.
Εξαιρείται από την «διαθεσιμότητα» το Αιγαίο, όχι όμως και το Ιόνιο!

Κέρκυρα, 21/2/2013

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, από τη διαδικασία της «διαθεσιμότητας» των δημοσίων υπαλλήλων την οποία προωθεί η κυβέρνηση, πρόκειται να εξαιρεθούν οι υπηρετούντες στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Ο λόγος αυτής της εξαίρεσης είναι η νησιωτική ιδιομορφία της περιοχής.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ζητάμε συνολικά και για όλη την Ελλάδα την άμεση ανάκληση του αντισυνταγματικού και αντεργατικού μέτρου της «διαθεσιμότητας». Πέραν τούτου όμως, με τη συγκεκριμένη εξαίρεση, αναδεικνύεται γι’ άλλη μια φορά η άδικη και ανισότιμη μεταχείριση των νησιών του Ιονίου σε σχέση με το Αιγαίο.

Κατά την κυβερνητική άποψη, μοναδική νησιωτική περιοχή στην Ελλάδα είναι αυτή του Αιγαίου; Τα νησιά του Ιονίου, δεν είναι νησιά, ή δεν είναι Ελλάδα;

Οι προθέσεις της τρικομματικής κυβέρνησης φαίνονται με ενάργεια στον τρόπο που αντιμετωπίζει τη νησιωτική περιοχή του Ιονίου. Τόσο με την ίδια την σύσταση του «Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου», όσο και με την άδικη εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για το Αιγαίο και όχι για το Ιόνιο, με την εφαρμογή νησιωτικών πολιτικών μόνο για το Αιγαίο (κι αυτές, βέβαια, αποσπασματικές και ανεπαρκείς), και τώρα με την ουσιαστική ‘‘αποψίλωση’’ των νησιών του Ιονίου από δημόσιες υπηρεσίες. Διότι η μη εξαίρεση των νησιών του Ιονίου από το μέτρο της «διαθεσιμότητας» θα εντείνει το πρόβλημα που έχουν τα νησιά μας με την υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών, τα κενά στις δομές υγείας και εκπαίδευσης, κοκ.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η νησιωτικότητα του Ιονίου είναι μία έννοια παντελώς άγνωστη για το κράτος της Αθήνας, που αντιμετωπίζει το Ιόνιο όμοια με την ηπειρωτική χώρα.
  
Ο επαναλαμβανόμενος αυτός διαχωρισμός των νησιωτικών περιοχών της χώρας μας, είναι άδικος και βλαπτικός για τα νησιά μας. Με ερώτηση στη Βουλή, και με όποιες άλλες παρεμβάσεις χρειαστούν, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα ζητήσουμε και θα επιδιώξουμε την οριστική λύση του χρόνιου αυτού προβλήματος που ταλαιπωρεί τα Επτάνησα.

Στέφανος Σαμοΐλης
Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ