Όχι του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, ικανοποίηση Γκερέκου για την κοινοπραξία Πανεπιστημίου & ΤΕΙ και δύο γιατί

Νέες αντιδράσεις μετά την απόφαση του Υπ. Παιδείας. Το όχι έρχεται από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών που καλεί και τ’ άλλα Τμήματα να ακολουθήσουν. Στον αντίποδα η Α. Γκερέκου, που δηλώνει την ικανοποίησή της.

Άρχισαν τα όργανα, μετά την δημοσιοποίηση του νέου ακαδημαϊκού χάρτη από το Υπουργείο Παιδείας. Φωτιές ανάβει η απόφαση περί κοινοπραξίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Η απόφαση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών
Η Συνέλευση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, κατά τη Συνεδρίαση της 20ης Μαρτίου 2013, αποφάσισε ομόφωνα να εκδώσει την ακόλουθη διακήρυξη:
1.    Η Συνέλευση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου υπενθυμίζει ότι ξεκινώντας από ένα περίπου μηδενικό επίπεδο ως προς το προσωπικό, τις υποδομές και τα οικονομικά του,  το Τμήμα αναπτύχθηκε, μέσα σε είκοσι χρόνια, σε έναν δυναμικό, δραστήριο και παραγωγικό μηχανισμό μουσικής εκπαίδευσης, μουσικής έκφρασης και μουσικής έρευνας, συγκρίσιμο, σύμφωνα και με τα πρόσφατα πορίσματα των ξένων αξιολογητών, με αντίστοιχες Σχολές και Τμήματα υψηλής στάθμης, ονομαστών πανεπιστημίων της αλλοδαπής. Οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτό, αντλώντας παράδειγμα και δύναμη μεταξύ άλλων από τη μουσική παράδοση της Κέρκυρας, επεδίωξαν και συνετέλεσαν στην ενίσχυση αυτής της παράδοσης και στην επαναφορά της Κέρκυρας στο προσκήνιο της διεθνούς μουσικής κίνησης και σκέψης.
2.    Ευχαριστεί τις τοπικές Εταιρείες και Οργανισμούς για την άμεση και θερμή συμπαράστασή τους στον πρόσφατο αγώνα του Ιονίου Πανεπιστημίου, που έχει σκοπό τη διατήρηση του πανεπιστημιακού status, χωρίς εκπτώσεις σε πονηρά συμφέροντα ιδιοτελούς, πελατειακού και τοπικιστικού χαρακτήρα.
3.    Εκφράζει τη ριζική αντίθεσή της προς κάθε έννοια «κοινοπραξίας» του Ιονίου Πανεπιστημίου με άλλου τύπου και χαρακτήρα εκπαιδευτικά ιδρύματα, την οποία προωθεί το Υπουργείο, έξω από τη Συνταγματική τάξη και τη διαδικασία «διαβούλευσης» που το ίδιο θέσπισε και διατυμπανίζει. Η Συνέλευση δηλώνει αποφασισμένη να αντιταχθεί, με όλα τα μέσα που μπορεί να ασκήσει εντός και εκτός Ελλάδος, σε κάθε απόφαση της πολιτικής ηγεσίας που θα αγνοεί την ομόφωνη γνώμη της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα παραβιάζει τη γραπτή και άγραφη ακαδημαϊκή νομιμότητα.
4.    Καλεί τους συναδέλφους των άλλων Τμημάτων να ακολουθούν σχολαστικά τις θεσπισμένες διαδικασίες, προκειμένου να προωθούν προτάσεις και συμφέροντα που εκ των πραγμάτων θα έχουν επίπτωση στην υπόσταση και εικόνα του Ιονίου Πανεπιστημίου συνολικά και στη μοίρα των υπολοίπων Τμημάτων ειδικότερα.

Α. Γκερέκου: Επιτεύχθηκε η διατήρηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Η Βουλευτής Κέρκυρας Α. Γκερέκου έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά την ανακοίνωση του νέου Ακαδημαϊκού Χάρτη της Χώρας και τη διατήρηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων:
«Με την ανακοίνωση του νέου Ακαδημαϊκού Χάρτη επιτεύχθηκε αυτό που μέχρι πριν μερικές εβδομάδες φάνταζε ακατόρθωτο: η διατήρηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ως εκπαιδευτικού ιδρύματος με ακαδημαϊκή και οικονομική αυτοτέλεια.
Από την πρώτη στιγμή στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις την πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής που διασφαλίζει τη βιώσιμη αναδιάρθρωση του ΤΕΙ. Που ικανοποιεί τα κριτήρια που είχε θέσει το ίδιο Υπουργείο για το “Σχέδιο Αθηνά”. Που υπηρετεί τις αναπτυξιακές ανάγκες και την κοινωνική συνοχή της Περιφέρειας.
Αυτά τα επιχειρήματα έθεσα στην τελευταία συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας καταθέτοντας ένα τεκμηριωμένο σχέδιο που τελικά έγινε αποδεκτό.
Η διάσωση - γιατί περί αυτού πρόκειται - του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων επιβεβαιώνει τη δύναμη της διαβούλευσης που στοχεύει στην καλύτερη δυνατή σύνθεση διαφορετικών απόψεων, μακριά από στενές τοπικιστικές λογικές και μαξιμαλιστικές επιδιώξεις. Και αυτό αποτελεί κατάκτηση όλων μας που πρέπει να διαφυλάξουμε».

Γιατί;
Η ανακοίνωση του τελικού σχεδίου «Αθηνά» στο σκέλος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των Ιονίων Νήσων δημιουργεί δύο ερωτηματικά:
Το πρώτο αφορά στην ίδια την ανακοίνωση. Ποια θα είναι η συνεργασία (κοινοπραξία) μεταξύ των δύο εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και τι συγκεκριμένα χαρακτηριστικά θα έχει; Η γενικόλογη ανακοίνωση του Υπουργείου και τα περί πιλοτικού χαρακτήρα στο Ιόνιο, δημιουργεί πρόσθετα ερωτηματικά και ως προς αυτό είναι δικαιολογημένη η αγωνία των καθηγητών του Ιδρύματος.
Το δεύτερο αφορά στις ετεροχρονισμένες αντιδράσεις καθηγητών ορισμένων Τμημάτων (συγκεκριμένα του Ιστορίας και του Μουσικών Σπουδών). Γιατί οι καθηγητές των εν λόγω Τμημάτων δεν αντέδρασαν (με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν σήμερα) όταν στις 16/1/2013 οι δύο διοικήσεις των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου και συνομολόγησαν για την αναγκαιότητα συνεργασίας Πανεπιστημίου και ΤΕΙ; Μάλιστα είχε δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στην συνάντηση και είχε εκδοθεί κοινή ανακοίνωση της Πρυτανείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Προεδρείου του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στην οποία αναφερόταν ανάμεσα στα άλλα: «...δηλώνουμε τη βούλησή μας για ενδυνάμωση και συστηματοποίηση της συνεργασίας των Ιδρυμάτων μας, καθώς και για μελλοντική σύμπραξη σε κοινές ακαδημαϊκές και ερευνητικές δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την πραγμάτωση των ανωτέρω στόχων προς όφελος της κοινωνίας των Ιονίων Νήσων».
Τότε γιατί δεν είχε αντιδράσει κανείς;

2013-03-21

corfupress.gr