ΟΕΒΕ Κέρκυρας: «Για…κλάματα το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Π.Ι.Ν.»

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Σ. της  Ο.Ε.Β.Ε.Κέρκυρας καταγγέλλει «την προχειρότητα, την έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού που επιδεικνύει η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού και ειδικότερα η Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων στα ζητήματα καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της Περιφέρειας μας και ειδικά της Κέρκυρας και αυτή η ανεπάρκεια και ανικανότητα αποτυπώθηκε στο υποτιθέμενο Αναπτυξιακό συνέδριο της Π.Ι.Ν. που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Απριλίου 2013».

Όπως αναφέρει, «παρακολουθούμε τα τελευταία δυο χρόνια έντρομοι κυριολεκτικά το Περιφερειακό συμβούλιο να μην ασχολείται καθόλου με ζητήματα στήριξης και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας όπως ο καθορισμός του αναπτυξιακού μοντέλου  της περιφέρειας και ειδικότερα με θέματα όπως χωροταξία, η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιφέρειας, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η αύξηση των θέσεων απασχόλησης την υλοποίηση σημαντικών έργων, την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και γενικά με τη συμβολή της Π.Ι.Ν. στην βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης των πολιτών του Ιόνιου Αρχιπελάγους.

Το Περιφερειακό συμβούλιο, λες και είμαστε στο 2003 (!!!) διαχειρίζεται πολιτικά όλα τα μεγάλα ζητήματα των Ιονίων προσπαθώντας να τηρήσει πολιτικές ισορροπίες και ασκώντας μικροπολιτική φτάνει στο σημείο να στρέφεται ενάντια σε επενδύσεις στρατηγικής σημασίας, ταυτόχρονα απαξιώνει το Ειδικό αναπτυξιακό Πρόγραμμα των 45 εκ για τη  Κέρκυρα  και αφήνει όλα τα κύρια ζητήματα κάτω από το χαλί, ώστε να βγουν ατσαλάκωτοι με την προοπτική της επανεκλογής στις επόμενες εκλογές ……

Η πέμπτη Προγραμματική Περίοδος κύριοι της Περιφέρειας πραγματικά, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Κρατσά το 2011 στην Κέρκυρα,  παρέχει τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να διαμορφώσουν το μοντέλο ανάπτυξης το οποίο και θα χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. την περίοδο 2014 – 2020 και ειδικότερα ο πρώτος στόχος για την χώρα που έχει οριστεί από το 2011 είναι η:

«Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, µε αιχμή την καινοτομία και αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας»

Η Ο.Ε.Β.Ε.Κέρκυρας αλλά και άλλοι φορείς της οικονομίας και των επιχειρήσεων όπως τα επιμελητήρια, ακόμη και σημαντικά ιδρύματα όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (!) μέχρι σήμερα ουδέποτε κλήθηκαν από την Περιφέρεια σε συζήτηση σχετικά με τον Αναπτυξιακό προγραμματισμό με σκοπό την διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου μοντέλου πλαισίου για την Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά .

Αυτό δείχνει την απίστευτη προχειρότητα με τη οποία αντιλαμβάνεται η Περιφέρεια όλα αυτά τα καίρια ζητήματα και ειδικά σε περίοδο εκτάκτου ανάγκης για ολόκληρη την Ελλάδα. Ισχυρή ένδειξη για αυτό αποτελεί το ότι η περιφέρεια ανέθεσε την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού σε εξειδικευμένη εταιρία από εδώ και 2 χρόνια και μέχρι σήμερα το παραδοτέο που θεωρητικά πρέπει να περιλαμβάνει τις περιφερειακές προτεραιότητες αλλά και την εξειδίκευση όλων των έργων δράσεων και ενεργειών καθώς και την κοστολόγησή τους, ακόμα έως και σήμερα δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας και ούτε οι παραγωγικοί κλάδοι συμμετείχαν στην εκπόνησή του.

Η μεγάλη ανησυχία του Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Ε.Β.Ε.Κέρκυρας κάνοντας μια αναδρομή στην υλοποίηση του Γ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ είναι ότι για την Κέρκυρα τα κονδύλια πέρασαν από δίπλα και δεν αξιοποιήθηκαν όπως έπρεπε και για αυτό το λόγο σημαντικά έργα υποδομής δεν έχουν προχωρήσει όπως το οδικό δίκτυο, οι βιολογικοί, οι υδρεύσεις, τα μικρά λιμάνια κλπ και το ερώτημα είναι ποιος  διαμορφώνει το πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδιασμού (;) οι δημόσιοι υπάλληλοι και δη αυτοί των Αθηνών για τον τόπο μας όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια η πραγματικά όφειλε η νέα ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση να πάρει την υπόθεση στα χέρια της συντονίζοντας όλες τις παραγωγικές δυνάμεις των ιονίων νήσων προκειμένου να τεκμηριώσει και να διεκδικήσει ότι περισσότερο μπορεί με στόχο την δρομολόγηση μιας πραγματικά αναπτυξιακής προοπτικής για τα Ιόνια Νησιά .

Από αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα δεν μας προκύπτει τέτοιου τύπου προσέγγιση από την Περιφέρεια, αντίθετα όπως συνέβη πρόσφατα και με την διαμόρφωση του προγράμματος για τις Επιχειρήσεις μέσω το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ, αντίθετα είναι δημοσιοϋπαλληλικής λογικής και καμιά σχέση δεν έχει με τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής οικονομίας και ανταγωνιστικότητας.

Για τους λόγους αυτούς το Δ.Σ. της Ο.Ε.Β.Ε.Κέρκυρας θα ζητήσει άμεσα την αρωγή του ιονίου πανεπιστημίου ώστε σε συνεργασία με τα επιμελητήρια αλλά και τους παραγωγικούς φορείς να επιδιώξουν την διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και τεκμηριωμένης πρότασης πλαισίου αναπτυξιακής στρατηγικής για την Κέρκυρα την οποία και θα υποβάλουμε απευθείας στην Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ».

2013-04-20

corfutime.gr