Προωθούν Ομοσπονδία Ιονίου Πανεπιστημίου & ΤΕΙ ερήμην μας, καταγγέλλουν οι διδάσκοντες

Οι υπογραφές πέφτουν στις 7/11 λένε, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση και παρά τις αντίθετες αποφάσεις που έχουν λάβει οι σύλλογοι διδασκόντων. Έκτακτες συνελεύσεις.

Η Ένωση Διδασκόντων Ιονίου Πανεπιστημίου με ανακοίνωσή της, που κοινοποιεί στον Υπουργό Παιδείας, την ΠΟΣΔΕΠ, τους συλλόγους μελών ΔΕΠ ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και τους φοιτητικούς συλλόγους τονίζει ότι η ομοσπονδιοποίηση του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων είναι γεγονός και μάλιστα ανέλαβε να το ανακοινώσει στα ΜΜΕ ο δημοσιογράφος Γ. Πολίτης (!) χωρίς οι ακαδημαϊκοί να έχουν λάβει γνώση του γεγονότος.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους οι διδάσκοντες αναφέρουν:
«Στις 20 Ιουνίου 2013 το Δ.Σ Διδασκόντων του Ιονίου Πανεπιστημίου εξέδωσε ανακοίνωση για την επαναφορά στη Σύγκλητο της 17ης Ιουνίου 2013 της περιβόητης «ομοσπονδιοποίησης» Ιονίου Παν/μίου και ΤΕΙ Ιονίων νήσων. Η απόφαση τότε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, για σύμπραξη με τα ΤΕΙ ελήφθη με δύο (!) μόνο ψήφους (της Πρυτάνεως και του μεταπτυχιακού φοιτητή).Το θέμα επανήλθε στην 19η συνεδρίαση της Συγκλήτου με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των θετικών ψήφων υπέρ της σύμπραξης. Για την ψηφοφορία αυτή δεν υπάρχει ενημέρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Θεωρούμε αυτονόητο ότι η λήψη της απόφασης της ελάχιστα αντιπροσωπευτικής Συγκλήτου για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την επιβίωση και τις προοπτικές του Ιδρύματος στερείται κάθε ηθικής και δημοκρατικής νομιμότητας. Θεωρούμε εξίσου αυτονόητη την ενημέρωση του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας για τα πεπραγμένα και τις αποφάσεις της Συγκλήτου, η ανάρτηση των οποίων στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου ορίζεται από τον ίδιο τον νόμο. Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε για πολλοστή φορά ότι το αίτημα της Ένωσης Διδασκόντων να λάβει γνώση της απόφασης της Συγκλήτου σχετικά με την απάντηση που δόθηκε στην επιστολή που απέστειλε το Υπουργείο προς το Συμβούλιο του Ιδρύματος με θέμα την «ομοσπονδιοποίηση» Ιονίου και ΤΕΙ Ιονίων νήσων, δεν έχει ακόμη, μετά από τόσους μήνες, ικανοποιηθεί όταν η μη χορήγηση δημόσιων εγγράφων αποτελεί ελέγξιμη διοικητική πράξη.
Αυτή τη φορά όμως, το έλλειμμα διαφάνειας, δημοσιότητας και άρα δημοκρατίας του τρόπου διοίκησης του Ιδρύματός μας έγινε περισσότερο ορατό παρά ποτέ. Είναι τουλάχιστον θλιβερό η ακαδημαϊκή κοινότητα να ενημερώνεται για την υπόσταση, τις προοπτικές και το μέλλον του Ιδρύματος στο οποίο υπηρετεί, τυχαία, από τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς! Σε ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε στο Prisma 95.1 ο άρτι αναγορευθείς σε Επίτιμο Καθηγητή του ΤΕΙ Ιονίων νήσων δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης διαρρέει την «χαρμόσυνη» είδηση της «υπογραφής που θα πέσει» όπως δηλώνει ο ίδιος, στις 7 Νοεμβρίου, «σύμφωνα με την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου», στην ίδρυση της Ομοσπονδίας Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Nήσων που θα είναι η πρώτη στη Χώρα Ομοσπονδία ΑΕΙ και ΤΕΙ, θα ονομάζεται «Eκπαιδευτικό Ίδρυμα Διονύσιος Σολωμός» και θα είναι πιλοτικό πείραμα για άλλες συνενώσεις και συνομοσπονδίες που προβλέπει το Σχέδιο Αθηνά (http://www.youtube.com/watch?v=aggXAG1LUes).
Για μια ακόμη φορά δηλώνουμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας τόσο συνολικά στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» για την ανώτατη εκπαίδευση όσο και ειδικότερα σε κάθε μορφή «σύμπραξης» ή «ομοσπονδιοποίησης» του Πανεπιστημίου μας με ΤΕΙ η οποία πέραν της καταφανούς αντισυνταγματικότητάς της, πέραν της ομόφωνης απόρριψής της από τις Γενικές Συνελεύσεις όλων των Τμημάτων του Ιονίου, προοιωνίζεται την πλήρη υποβάθμιση και συρρίκνωση του ακαδημαϊκού χαρακτήρα του Ιδρύματος.
Η παρούσα συγκυρία της εκβιασμένης κατάστασης έκτακτης ανάγκης υπό το πρόσχημα της «εθνικής σωτηρίας» απαξιώνει πλήρως τα Πανεπιστήμια λόγω της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης ενώ οι διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία ακόμη και των μεγαλύτερων και ιστορικότερων Ιδρυμάτων της χώρας: του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ. Είναι σαφές ότι το Σχέδιο Αθηνά όχι μόνο δεν διέπεται από ορθολογικά-επιστημονικά κριτήρια αλλά αντίθετα, γίνεται το «εφαλτήριο» τοπικών κομματικών συμφερόντων και συναλλαγών και ο «Δούρειος ίππος» της άλωσης του Πανεπιστημίου με κριτήρια της περιβόητης «αγοράς» και με ουσιαστικό στόχο τον εκφυλισμό και την ερήμωσή του.
Θέλουμε με την ευκαιρία να επισημάνουμε ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τα Τμήματά του, καθώς και τα μέλη του διδακτικού του προσωπικού, συνεργάζονται πολύπλευρα με πλήθος ΑΕΙ και ΑΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα αλλά και Πανεπιστήμια του εξωτερικού, στα πλαίσιο κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και κοινών ΠΜΣ, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» και ειδικότερα η προωθούμενη σύμπραξη με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων, για την οποία δεν χρειάζεται καμιά παρέμβαση στο θεσμικό πλαίσιο, ή στην υποβάθμιση και συρρίκνωση τους με ορατό στόχο το οριστικό τους κλείσιμο;
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καταγγέλουμε την αδιαφάνεια και την πλήρη αυθαιρεσία λήψης αποφάσεων, που αφορούν την επιβίωση του Ιδρύματος, ερήμην της ακαδημαϊκής κοινότητας που το απαρτίζει και τη βούληση της οποίας οφείλουν να εκφράζουν τα όργανα Διοίκησης του πανεπιστημίου.
• Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του σχεδίου σύμπραξης και την υπεύθυνη ενημέρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας.
• Καλούμε σε έκτακτη Γ. Σ. του συλλόγου αύριο Τρίτη και ώρα 8.30 στο Αμφιθέατρο 1 των Τμημάτων Ιστορίας και Αρχειονομίας.

2013-11-05

corfupress.gr