Λήξη Διεθνούς Σεμιναρίου στην Κέρκυρα - Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αδριατική & το Ιόνιο - Τα συμπεράσματα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου και η Γενική Γραμματέας της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης, Ελένη Μαριάνου, έκλεισαν τις εργασίες του Διεθνούς Σεμιναρίου, που έγινε το διήμερο 18 και 19 Νοεμβρίου, στην Κέρκυρα, με αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου.
 
Ο κ. Σπύρου για τη λήξη του Σεμιναρίου

  Κλείνοντας τις εργασίες του Σεμιναρίου, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, ευχαρίστησε  όλους τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο, για τις εμπεριστατωμένες και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους και το διάλογο που ανάπτυξαν, καθώς και εκείνους που εμπνεύστηκαν, προώθησαν και προήγαγαν την ιδέα της συνεργασίας των χωρών της Αδριατικής και του Ιονίου Πελάγους .
  «Απομένει», τόνισε ο κ. Σπύρου, «να αποδείξουμε όλοι μας, στην πράξη πλέον, ότι επιθυμούμε  βαθιά και ουσιαστικά να συνεργαστούμε, να υλοποιήσομε τις ιδέες μας, να είμαστε δηλαδή αποτελεσματικοί.
  Ως Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα είναι ενεργά παρούσα στη διαμόρφωση της Στρατηγικής Μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου και θα συμμετέχει στη Διαβούλευση.
  Θα παρακολουθήσει στενά την πορεία και την τελική διαμόρφωση.
  Όπως είπα και χθες, πρόσθεσε , η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων « τρέχει» αυτή την περίοδο 17 Ευρωπαϊκά προγράμματα, διασυνοριακά και εδαφικής συνεργασίας.
  Έχει, λοιπόν, την εμπειρία ανάπτυξης σχέσεων με τις γειτονικές χώρες , αγαστής συνεργασίας και προώθησης κοινών δράσεων.
  Ω εκ τούτου, για μας εδώ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων υπάρχει έκδηλο το ενδιαφέρον μας για να συμβάλουμε ενεργά στη διαμόρφωση της Στρατηγικής για τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου

  Το διήμερο σεμινάριο ήταν μια καλή αφορμή για να δούμε  τη ν αναγκαιότητα εξωστρέφειας, συνεργασίας και κοινών δράσεων.
  Το σεμινάριο βοήθησε, επιπλέον, να ακούσουμε ενδιαφέρουσες απόψεις, να αντιληφθούμε καλύτερα ότι μέσα επεξεργασία των προτάσεων και τη δική μας θετική συμβολή, μπορούμε να διαμορφώσουμε τη Στρατηγική για τη Μακροπεριφέρεια  Αδριατικής –Ιονίου, από κοινού με τις συμμετέχουσες χώρες».
  Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης σημείωσε:
  «Ελπίζουμε ότι στην κατεύθυνση αυτή θα υπάρξει ανταπόκριση, αρωγή και ουσιαστική συμμετοχή απ’ όλους τους εμπλεκόμενους».


Συμπεράσματα Σεμιναρίου για την EUSAIR

• η ισχυρή ελληνική συμμετοχή εγγυάται μία ισορροπημένη στρατηγική ανάμεσα στην Βορειοδυτική και Νοτιοανατολική περιοχή της EUSAIR: ένας από τους στόχους του σεμιναρίου ήταν να επιταχύνει την ευαισθητοποίηση των Ελλήνων για την εν λόγω στρατηγική  και το πέτυχε. Ελπίζουμε στη στήριξη της CPMR προκειμένου να παραμείνει στρατηγική Αδριατικής-Ιονίου και όχι μόνο Αδριατικής. Η Ελλάδα έχει μία επιπλέον ευθύνη απέναντι στους Αλβανούς και ιδιαίτερα με Μαυροβούνιους γείτονές της σχετικά με τον πυλώνα 1. Οι Ελληνικές περιφέρειες, με την βοήθεια της CPMR πρέπει να συμβάλουν στην ανάκτηση της ισορροπίας.
• πρέπει να ληφθεί υπόψη η ποικιλομορφία της αυτοδιοίκησης στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου: ανάμεσα στις ισχυρές ιταλικές περιφέρειες, τις προσφάτως δημιουργηθείσες ελληνικές, και την απουσία ισχυρών περιφερειακών αρχών στις υπόλοιπες χώρες της EUSAIR
• η διακυβέρνηση της EUSAIR : όπως είπα και στην εναρκτήρια ομιλία μου, η συμμετοχή των περιφερειών θα εγγυηθεί την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων και των στρατηγικών. Στο ερωτηματολόγιο της δημόσιας διαβούλευσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει περισσότερη βαρύτητα στους 4 πυλώνες, δηλαδή στις θεματικές της στρατηγικής. Εμείς, σε συνεργασία με την CPMR – που κατέχει την τεχνογνωσία από τον Ατλαντικό, την Βαλτική και τον Δούναβη – θέλουμε να προτείνουμε στις 6/7 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, ένα μοντέλο διακυβέρνησης προσαρμοσμένο στις ανάγκες της περιοχής. Ένα μοντέλο που θα λαμβάνει υπόψη πρώτα απ’ όλα τους κατοίκους της περιοχής, τις ιδιαίτερες συνθήκες της, το περιβάλλον της, τον πολιτιστικό της πλούτο. Δεν υπάρχει ένα μοντέλο που να ανταποκρίνεται σε όλες τις περιπτώσεις. Εμείς οφείλουμε να δημιουργήσουμε το μοντέλο που μας εκφράζει καλύτερα.
• είναι εδώ, στην Κέρκυρα, που διεξήχθη η πρώτη συνάντηση της Task Force για την προετοιμασία αυτού του προγράμματος. Η CPMR και τα μέλη της είναι έτοιμοι να συμβάλουν σε αυτή τη διαδικασία. Ο κανόνας των «τριών όχι» δεν αφήνει περιθώρια επιπλέον πόρων για αυτήν την στρατηγική. Στο μέτρο του δυνατού οι αρμόδιες αρχές καλό θα είναι να καλούν τους εκπροσώπους των περιφερειών στις συνεδριάσεις της Task Force, ώστε να επωφεληθούν της εμπειρίας τους.

2013-11-19