Ποιοι αιρετοί από τα Ιόνια αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα πόθεν έσχες

Στη δημοσιότητα δόθηκε η λίστα με τους αιρετούς που δεν υπέβαλαν ή υπέβαλαν ανακριβή πόθεν έσχες. Ποιοι περιλαμβάνονται από την Κέρκυρα και τα Ιόνια. Οι πρώτες δηλώσεις.

Παραδόθηκε το Σάββατο στη Βουλή η «λίστα Νικολούδη», όπου αναφέρονται τα ονόματα συνολικά 75 δημάρχων και περιφερειακών συμβούλων, οι οποίοι εντοπίστηκαν να έχουν «προβληματικά» πόθεν έσχες.
Η λίστα παραδόθηκε στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, και περιλαμβάνει όσους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν κατέθεσαν πόθεν έσχες ή το κατέθεσαν ελλιπές, με λάθη. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι διαπιστώθηκε πως έχουν πόθεν έσχες, όπου εντοπίστηκαν λάθη, είναι σε «δυσμενέστερη θέση» από αυτούς που δεν το κατέθεσαν καθόλου.
Ο Παναγιώτης Νικολούδης έστειλε στη Βουλή τον κατάλογο με τους 75 δημάρχους και περιφερειακούς συμβούλους για τους οποίους έχει επέμβει ο εισαγγελέας σχετικά με τη δήλωση πόθεν έσχες.

Και ο κ. Αγγελάκας
Στη λίστα Νικολούδη περιλαμβάνονται και αρκετοί αιρετοί από την Κέρκυρα και τα Ιόνια καθώς και πρώην Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Μανώλης Αγγελάκας. Ο κ. Αγγελάκας κατηγορείται για μη υποβολή πόθεν έσχες, γεγονός που προκαλεί εντύπωση, καθώς ήταν εκείνος που κατακεραύνωνε κατά καιρούς τους αιρετούς για τις δικές τους παραλείψεις ή λάθη. Μάλλον στη δική του περίπτωση φαίνεται ότι ταιριάζει το ρητό "δάσκαλε που δίδασκες", καθώς ως ο τοποτηρητής της νομιμότητας θα έπρεπε να είχε προνοήσει να είναι τυπικά εντάξει καθ` όλα, ακόμη και στις προθεσμίες υποβολής. Σημαντική λεπτομέρεια: Είναι ο μόνος διορισμένος Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης που φιγουράρει στην εν λόγω λίστα.

Οι Κερκυραίοι και Ιόνιοι της λίστας
Οι αιρετοί από τα Ιόνια που βρίσκονται στη λίστα για μη ανακριβή στοιχεία στα πόθεν έσχες τους είναι: ο πρώην Δήμαρχος Ιθάκης Γιάννης Κασσιανός, ενώ εκείνοι που κατηγορούνται για μη κατάθεση πόθεν έσχες είναι οι αντιπεριφερειάρχες Χρήστος Σκούρτης, Σωτήρης Κουρής και Θεόδωρος Βερύκιος, η νυν Δήμαρχος Ιθάκης Νίκη Παναγιωτοπούλου – Κασσιανού και πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου, οι αντιδήμαρχοι Κέρκυρας Κώστας Νίκου και Αναστάσιος Κασίμης, τα μέλη της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Κέρκυρας Αλέκος Αυλωνίτης, Κώστας Λέσσης και τα μέλη της επιτροπής ποιότητας ζωής Βασίλης Μαγουλάς και Στέφανος ΣαμοΪλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας.


Χαμένοι στην απίστευτη γραφειοκρατία...
Η απίστευτη γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους οδηγεί αρκετές φορές και στην έκδοση λανθασμένων συμπερασμάτων. Απόδειξη αυτού είναι η περίπτωση Σαμοΐλη, ο οποίος ως βουλευτής έχει δώσει στη δημοσιότητα αλλά και στη Βουλή το πόθεν έσχες του ενώ κατηγορείται ότι ως απλό μέλος της Επιτροπής Ποιότητας δεν το έχει δώσει, ωσάν το πόθεν έσχες αυτό να αφορά διαφορετικό πρόσωπο.
Ή εμφανίζεται ως απίστευτο οικονομικό έγκλημα η αμέλεια κάποιων που δεν ασκούν εξουσία να καταθέσουν εγκαίρως τα πόθεν έσχες τους. Οπότε ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πόσοι από την εν λόγω λίστα τελικά δεν κατέθεσαν καθόλου πόθεν έσχες ή απέκρυψαν περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν το διάστημα που κατείχαν δημόσια αξιώματα.


Αντίδραση Αυλωνίτη: Τα πόθεν έσχες μου είναι στη δημοσιότητα και στην ιστοσελίδα του Δήμου
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο Κέρκυρας, Αλέκο Αυλωνίτη, ο οποίος αναφέρει ότι: "Έχω την ιδιαίτερη τιμή (!!!!!) να αναφέρομαι, μαζί με άλλους δημοτικούς συμβούλους, στην λεγόμενη λίστα Νικολουλη ως μη υποβαλών δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Η υποχρέωση μου αυτή απορρέει από την ιδιότητα μου ως μέλος της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Κέρκυρας. Επ αυτού λοιπόν απαντώ: 1) Ως πρώην δήμαρχος τους. Δήμου Εσπερίων ΠΑΝΤΟΤΕ υπέβαλα την σχετική δήλωση, ως όφειλα. 2) Ως απλό μέλος της αντιπολίτευσης της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Κέρκυρας υπέβαλα την δήλωση οικονομικής κατάστασης και για τα τρία. Έτη 2011, 2012 και 2013 και όχι μόνο υπέβαλα αυτές στον Άρειο Πάγο αλλά αναρτήθηκαν και στην ιστοσελίδα του Δήμου Κερκύρας, όπου μπορεί οποιοσδήποτε να εισέλθει και να πληροφορηθεί. Προφανώς η λίστα αυτή δεν είναι επαρκώς ενημερωμένη και το περιεχόμενο της δεν είναι επαρκώς επικαιροποιημένη.
Πολλά μέλη επιτροπών των δήμων αγνοούσαν ότι υποχρεούνταν προς τούτο και υπέβαλαν την σχετική δήλωση εκπρόθεσμα. Σε αυτή την περίπτωση η πράξη τους αυτή, σύμφωνα με το Ν. 3213/2003 άρθρο 6 παρ. 3 μένει ατιμώρητη.
Κατά συνέπεια , όσον αφορά εμένα , έχω όχι μόνο υπέβαλα τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης άλλα τις γνωστοποίησα και δημοσίως έτσι ώστε οποιοσδήποτε φιλομαθής, περίεργος η κακεντρεχής να έχει αυθεντική ενημέρωση για την επαύξηση η όχι της περιουσίας μου τα χρόνια που είμαι αντιπολίτευση στο Δήμο της Κέρκυρας. Αυλωνίτης Αλέκος. Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Κέρκυρας".


Στ. Σαμοΐλης: Έχω καταθέσει πόθεν έσχες ως βουλευτής, κάποιοι έσπευσαν να με διασύρουν
Για προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός του κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης, ο οποίος σε γραπτή ανακοίνωσή του τονίζει: "Παραδόθηκε σήμερα 29/3/2014 στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η λίστα αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι δεν κατέθεσαν την προβλεπόμενη από το νόμο δήλωση «πόθεν έσχες» για το έτος 2013, ή την κατέθεσαν ελλιπή ή με λανθασμένα στοιχεία («λίστα Νικολούδη»).
Στη λίστα αυτή αναφέρεται και το όνομά μου, καθόσον, ως μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κέρκυρας, είχα την υποχρέωση υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες».
Διευκρινίζω λοιπόν, προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων, ότι, ως γνωστόν, έχω παραιτηθεί από το αξίωμα του Δημοτικού Συμβούλου Κέρκυρας από 12/9/2012, λόγω εκλογής μου ως Βουλευτή Κέρκυρας. Για τα έτη 2012 και 2013 έχω καταθέσει δήλωση «πόθεν έσχες» ως Βουλευτής, άρα θα ήταν εκ του περισσού η κατάθεση της ίδιας δήλωσης και ως Δημοτικός Σύμβουλος!
Θεωρώ ότι η συμπερίληψη του ονόματός μου στη λίστα των αιρετών αυτοδιοίκησης προέκυψε από παραδρομή και από μη διασταύρωση της λίστας αυτής με την αντίστοιχη λίστα των βουλευτών, οπότε θα ήταν προφανές ότι δεν προκύπτει κανένα θέμα.
Οι κ.κ. έγκριτοι δημοσιογράφοι που έσπευσαν να διασύρουν το όνομά μου και προφανώς να πλήξουν μέσω εμού τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να διασταυρώσουν τα στοιχεία, θα έπρεπε να μου απευθύνουν ένα απλό ερώτημα (πάντα βρίσκομαι στη διάθεσή τους) και να λάβουν την επίσης απλή διευκρίνιση.
Περιμένω από εφημερίδες, blogs, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, που με μεγάλη ευκολία μιλάνε για «είδηση σοκ»(!), να προβούν άμεσα στις δέουσες διευκρινήσεις και στην αποκατάσταση της αλήθειας".

Σωτ. Κουρής: Τα έχω καταθέσει από το Νοέμβριο του 2013
Λιτή η ανακοίνωση από μεριάς του αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Κουρή αναφέρει: "Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν το όνομα μου για την μη υποβολή δηλώσεων περιουσιακής μου κατάστασης θα ήθελα να σας γνωρίσω τα εξής:
Μόλις ειδοποιήθηκα από τις αρμόδιες αρχές τον Νοέμβριο του 2013 ότι δεν έχουν κατατεθεί οι δηλώσεις περιουσιακής μου κατάστασης, αμέσως έσπευσα και κατέθεσα όλα τα απαιτούμενα στοιχεία στις Αρμόδιες γι` αυτό αρχές".

2014-03-31

corfupress.gr