Ξεκίνησαν εν μέσω αντιδράσεων οι γεωτρήσεις στον Ερημίτη


Ξεκίνησαν εν μέσω συνεχιζόμενης έντασης, αντιδράσεων και παρουσία μεγάλης αστυνομικής δύναμης οι γεωτρήσεις της εταιρείας που έχει προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ στην περιοχή του Ερημίτη.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα  ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Θ. Γουλής υποστήριξε ότι μεγάλη αστυνομική δύναμη που έφτασε εκεί εμπόδισε τη διέλευση των κατοίκων προς το σημείο των εργασιών.

Κατά τον ίδιο, “η κυβέρνηση κινητοποιεί τον κρατικό μηχανισμό για να προασπίσει μια άδικη υπόθεση που προσβάλει τον κερκυραικό λαό και σχετίζεται με την παράδοση στους ιδιώτες της συγκεκριμένης αλλά και άλλων εκτάσεων δημόσιας γης της Κέρκυρας”.

Πολλές ήταν οι ανακοινώσεις φορέων, κομμάτων και αυτοδιοικητικών παρατάξεων  που αντιδρούν στις εργασίες που γίνονται στην περιοχή.

Αναλυτικά:

O ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Τη Μεγάλη Τρίτη, 14η Απριλίου 2014, οι περίοικοι του Ερημίτη υπό το τοπικό Συντονιστικό και τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, και θεσμικοί και πολιτικοί παράγοντες, αποτρέψαμε την εκτέλεση γεωτεχνικών εργασιών για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ. Αποδείξαμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει όχι μόνο de iure (κατά τον νόμο) αλλά ούτε και de facto έλεγχο του υπό εκποίηση χώρου. «Εις επίρρωσιν» αυτού, η περιοχή αποκλείστηκε από ΜΑΤ, τα οποία φρουρούν την πρώτη παγκοσμίως επένδυση… «πολιορκητικού τουρισμού»! Το μπλόκο ήταν προβλέψιμη εξέλιξη τακτικής (περιορισμένης) σημασίας. Στρατηγική αξία έχει η αδυναμία του ΤΑΙΠΕΔ να ελέγξει τον «αποστρατικοποιημένο» (χάριν εκποίησης) χώρο χωρίς μια νέα… «στρατικοποίησή» του. Αρχή αυτού του «διαλόγου» είναι το Εξώδικο που έστειλε ο Σύλλογος με το Συντονιστικό και φορείς στην NCH Capital. Κατάληξη και συμπέρασμα, η αποτυχία του ΤΑΙΠΕΔ να εκτελέσει ομαλά συμβολικές «υλικές πράξεις» που θα αποδείκνυαν αδιατάρακτη «φυσική εξουσίαση» (κατοχή) του ακινήτου.

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για την εξ αντικειμένου υπονομευτική του αγώνα στάση του Δήμου Κέρκυρας – τόσο ως διοικητική μηχανή, όσο και ως δημοτική αρχή:

(1) Πόσο σύνηθες είναι να εγκρίνονται εντός δύο εργασίμων ημερών (υποβολή 10/4, έκδοση 14/4) άδειες εκτέλεσης εργασιών όπως η κρίσιμη με την υπογραφή του προϊσταμένου της Πολεοδομίας του Δήμου κου Ρίγγα για εργασίες του ΤΑΙΠΕΔ; Υπήρχε συντονισμός μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ-Πολεοδομίας Δήμου – κι αν όχι, πώς εξηγείται το ότι το μηχάνημα γεωτρήσεων ξεκίνησε νωρίτερα από τα Τρίκαλα όπου βρισκόταν για να φτάσει τις 14/4 (μέρα έγκρισης της άδειας), και όχι νωρίτερα, στον «τόπο του εγκλήματος»;
(2) Είναι δυνατόν να αγνοείται το «πασίδηλον» (γνωστό σε όλους) γεγονός ότι εκκρεμούν σχετικές προσφυγές ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, και να υποκαθιστά ένας υπάλληλος το ανώτατο δικαστήριο, «νομιμοποιώντας» την παρουσία του ΤΑΙΠΕΔ στον επίδικο δημόσιο χώρο του Ερημίτη;
(3) Είναι δυνατόν να αγνοεί η πολιτική ιεραρχία, δηλαδή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και τελικά ο ίδιος ο Δήμαρχος, αυτή τη δέσμη κρίσιμων ενεργειών;

Στην πράξη υπήρξε παραβίαση της Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας 5/50 της 13/2/2012 να μην παράσχει ο Δήμος προνομιακή μεταχείριση στην επένδυση του Ερημίτη.

Με καθυστέρηση «συγχρονισμένη» με την ένταση της αστυνομικής πίεσης εφαρμόστηκε και η δέσμευση της Δημοτικής αρχής για μετάβαση στον τόπο του συνεδριάζοντος Δημοτικού Συμβουλίου. Το Συμβούλιο συνήλθε περί τις 3.30 μ.μ. αλλά δεν διέκοψε πριν την παρέλευση διώρου, ώστε σύμβουλοι και δήμαρχος έφτασαν τις 6.30 μ.μ. Το μεσοδιάστημα κορυφώθηκε η πίεση της αστυνομίας με στάθμευση ΜΑΤ στην «Ελαιουργία» Σινιών και προσέλευση των επικεφαλής (στρατηγού και ταξίαρχου) στον Ερημίτη. Η αλύγιστη αλλά υπεύθυνη στάση των παρευρισκόμενων Κερκυραίων, η εμπεριστατωμένη νομική επιχειρηματολογία, αλλά και η «πολιτικότητα» των επικεφαλής, απέτρεψε ανέλπιστα μια σύγκρουση που φαινόταν βέβαιη. Αυτός είναι ο λόγος που οι πρωταίτιοι (τα ονόματα των οποίων κατέγραψαν οι αστυνομικές αρχές) έμειναν ασύλληπτοι – και δεν διανυκτέρευσαν στα κρατητήρια, ολοκληρώνοντας ίσως ένα σενάριο απαξίωσης του αγώνα που εξυπηρετήθηκε από τις συντονισμένες μεθοδεύσεις και την παρατεταμένη απουσία-«λιποταξία» πολλών αιρετών.

Ας είναι. Εκατό δημοκρατικοί πολίτες αποφασισμένοι να προασπίσουν το δίκαιο ως ψυχή της νομιμότητας, είναι εκατό δήμαρχοι. Οι Κερκυραίοι έχουμε δύναμη και σοφία ικανή για να σώσουμε τον Ερημίτη. Ένα κίνημα γεννήθηκε αυτή την πραγματικά Μεγάλη Τρίτη.

Η ΝΕΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Οι προκλήσεις του ΤΑΙΠΕΔ δε μας εκπλήσσουν. Είναι σαφές πως η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εκποιήσει κάθε κερδοφόρο δημόσιο πόρο της πατρίδας μας εν ονόματι μιας αμφιλεγόμενης «ανάπτυξης» και αδιαφορώντας για τη βούληση των τοπικών κοινωνιών. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του Ερημίτη: γεωτρύπανα και αστυνομικές δυνάμεις υλοποιούν αποφάσεις που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και θέτουν σε κίνδυνο την ηρεμία των κατοίκων και της περιοχής, και μάλιστα ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.
Ως Νέα Ριζοσπαστική Κίνηση είμαστε απολύτως αντίθετοι στο «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας. Και επειδή δε λαϊκίζουμε, δηλώνουμε υπέρμαχοι της ανάπτυξης, που έχει όχι μόνον οικονομικές αλλά και κοινωνικές διαστάσεις.
Καταδικάζουμε την υποκρισία της δημοτικής αρχής, που από τη μια πλευρά «συμπαρίσταται» – δια του Δημάρχου Γιάννη Τρεπεκλή – στους κατοίκους, και από την άλλη σπεύδει να διευκολύνει το ΤΑΙΠΕΔ, εκδίδοντας την απαραίτητη άδεια για τις γεωλογικές έρευνες σε χρόνο – ρεκόρ τριών ημερών, ενώ κωλυσιεργεί επί 2 χρόνια στην υλοποίηση απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη σύσταση οργανισμού για τη διαχείριση και ανάδειξη της περιοχής. Εάν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε υλοποιηθεί, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Ερημίτη δε θα περνούσαν τις ημέρες του Πάσχα στους δρόμους, προσπαθώντας να προστατεύσουν το οικοσύστημα ….

Το ΕΚΚ

Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας δηλώνει για πολλοστή φορά αντίθετο στην εκποίηση της Δημόσιας Γης, η οποία ανήκει στο ελληνικό λαό και όχι στους εκάστοτε κυβερνώντες με κτηματομεσιτικές διαθέσεις.
Καταδικάζουμε απερίφραστα τις αυταρχικές μεθόδους που και στην περίπτωση του Ερημίτη μετέρχεται η κυβέρνηση, μέσω της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, επιβάλλοντας την παρουσία γεωτρύπανων ιδιωτικής εταιρείας στο προστατευόμενο οικοσύστημα της Κέρκυρας, για τις ανάγκες του ξένου επενδυτή.
Κι όλα αυτά, παραβλέποντας σκανδαλωδώς τις εκκρεμούσες προσφυγές διάφορων φορέων στο ΣτΕ κατά του ξεπουλήματος του Ερημίτη (4479- 4/11/13, 4055-30/9/13, 234-14/1/14). Η αντισυνταγματική αυτή ενέργεια, που συνεπικουρήθηκε δυστυχώς με άδεια του δήμου Κέρκυρας, μας βρίσκει καθολικά αντίθετους και καλούμε όλους τους Κερκυραίους πολίτες να προστατεύσουν ειρηνικά κάθε αντισυνταγματική ενέργεια που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα του τόπου μας.

ΟΙ ANEΞ.ΕΛΛ.
Δυστυχώς και μετά από την επιβεβαίωση των φόβων μας οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σπεύσαμε σήμερα 15 Απριλίου 2014, ημερομηνία θρησκευτικής κατάνυξης για τον τόπο, στην περιοχή Ερημίτης Κέρκυρας, για να δηλώσουμε κατηγορηματικά την αντίθεση μας στην παράνομη και αντισυνταγματική έναρξη εργασιών με γεωτρύπανο. Ο Ερημίτης είναι μια από τις τελευταίες περιοχές του νησιού μας που παραμένει παρθένα, αλλά και που στρατιωτικά αποτελεί κρίσιμο γεωγραφικό τόπο. Η προσχώρηση του στο μόρφωμα συγκυβέρνησης που χαίρει ιδιότυπης ασυλίας και ονομάζεται ΤΑΙΠΕΔ καθώς και η κατ’ ευφημισμό ενοικίαση του για 99 έτη στην αμφιβόλων προθέσεων πολυεθνική NHC Capital μας βρίσκει αντίθετους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αλλοτρίωση της Δημόσιας περιουσίας των Ελλήνων ξεκίνησε από τον Ερημίτη Κέρκυρας, γεγονός που μας είχε οδηγήσει προ μηνών στην επερώτηση μας στη Βουλή των Ελλήνων σχετικά με τη συγκεκριμένη αλλά και ποικίλες άλλες περιοχές του νησιού μας που οδεύουν προς την ίδια μοίρα. Η Ελληνική περιουσία ανήκει στους Έλληνες και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ως θεματοφύλακες των συμφερόντων του Λαού μας θα δώσουμε κάθε δυνατή μάχη για να προασπίσουμε τα συμφέροντα του Ελληνικού Λαού. Συγκεκριμένα δε στην Κέρκυρα, όσοι πιστεύουν πως θα εισβάλλουν με έκνομες και αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις στον τόπο μας, θα μας βρουν απέναντι τους.

Η ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
Σήμερα από τις 7:30 το πρωί ο Επικεφαλής της Επτανησιακής Αναγέννησης και υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιώργος Καλούδης, μαζί με τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους Σοφία Λίβερη και Γιάννη Βραδή, βρέθηκαν στην περιοχή Ερημίτη Κασσιώπης και Σινιών Κέρκυρας.
Τα ΜΑΤ είχαν αποκλείσει το δρόμο και εμπόδιζαν την πρόσβαση προς τη θάλασσα, προφανώς κατόπιν κυβερνητικής διαταγής.
Αυτό είναι παράνομο διότι δεν μπορούν να απαγορεύσουν σε κανέναν να έχει πρόσβαση προς τη θάλασσα.
Για το θέμα αυτό, ο κ. Καλούδης έκανε την εξής δήλωση:
«Εμείς είμαστε υπέρ των επενδύσεων, υπέρ της αξιοποίησης του δημοσίου πλούτου, όχι όμως και σε χαριστικές συμβάσεις οι οποίες κάνουν κακό στο κοντοπρόθεσμο και μακρυπρόθεσμο συμφέρον του τουρισμού των Επτανήσων και επί προκειμένου της Κέρκυρας.
Τυχόν ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας στον Ερημίτη, ενδέχεται να δημιουργήσει 50 – 100 θέσεις εργασίας, αλλά θα διώξει 3.000 θέσεις εργασίας, θα διώξει τους Εγγλέζους με υψηλή εισοδηματική στάθμη, οι οποίοι είτε κατοικούν μόνιμα, είτε μένουν σε υψηλών προδιαγραφών βίλες στο Μπαρμπάτι, το Νησάκι, την Αγνή, το Καλάμι, την Κουλούρα, την Κερασιά, τον Αγ. Στέφανο και την Κασσιώπη.
Θα ασχημύνει το νησί στο σημείο αυτό. Καλούμε τους τουριστικούς φορείς να πάρουν θέσεις στο εξής ερώτημα που είναι καθαρό και σαφές:
Πρέπει ή δεν πρέπει κάθε νησί των Επτανήσων και επί του προκειμένου η Κέρκυρα, να έχει και δέκα (10) παρθένες παραλίες χωρίς πολυκατοικίες και μπετά; Αυτά τα έχουν και στις πόλεις τους και γι’ αυτό φεύγουν από αυτές, για να απολαμβάνουν το περιβάλλον και το τοπίο.
Αφού απαντήσουν στο ερώτημα, μετά θα πρέπει να απαντήσουν στο αν θα πρέπει να γίνουν ανοικοδομήσεις.
Διότι τέτοιες οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις έχουν κάνει ζημιά στα νησιά μας και τον τουρισμό.
Επιπλέον αυτού, ερώτημα δημιουργεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε και ο Δήμος εξέδωσε άδεια μέσα σε τέσσερις (4) ημέρες, δηλαδή σε χρόνο ρεκόρ και μάλιστα σε περίοδο Μεγάλης Εβδομάδας, διότι ήξεραν ότι ο κόσμος ανοίγει τα μαγαζιά του και πλήθος λαού θρησκεύεται και προσέρχεται στις εκκλησίες για να εκκλησιαστεί.
Κατά συνέπεια δεν θα μπορούν οι πολίτες να αντιδράσουν μαζικά.
Πέραν αυτού, το ίδιο το ΤΑΥΠΕΔ ενέκρινε μια σκανδαλώδη ρύθμιση, που αποτελεί ντροπή για όσους το αποφάσισαν, όπως η κα Γκερέκου.
Ουδείς τους έδωσε δικαίωμα να χαρίζουν δημόσια περιουσία. Πέραν αυτού οι όλες διαδικασίες για τον Ερημίτη είναι παράνομες, άκυρες και αντισυνταγματικές.
Διότι η ανάπτυξη ή το είδος ανάπτυξης σε μια περιοχή όπως ο Ερημίτης, πέραν των ιδιοκτησιακών, αποτελεί διοίκηση τοπικής υπόθεσης και με βάση το άρθρο 102 παρ. 1 του συντάγματος, η διοίκηση τοπικών υποθέσεων ανήκει στον Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού.
Υπέρ των οργανισμών των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων συντρέχει τεκμηρίωση αρμοδιοτήτων για την διοίκηση των τοπικών υποθέσεων.
Επί πρόσθετα, η όλη διαδικασία με το ΤΑΥΠΕΔ και τον Ερημίτη έρχεται σε πλήρη και απόλυτη αντίθεση με τον νόμο 1850 του 1989, ο οποίος επικύρωσε τον ευρωπαϊκό χάρτη της τοπικής αυτονομίας και αποτελεί δίκαιο υπέρτατο των νόμων, δηλαδή στην ιεραρχία βρίσκεται μεταξύ του συντάγματος και των νόμων που ψηφίζει το κοινοβούλιο.
Οι ευθύνες της διοίκησης Σπύρου, η οποία είχε αποφασίσει δουλικά φερόμενη, να εγκαταστήσει πανάσχημες ανεμογεννήτριες στις κορυφές των βουνών, σπέρνει ιχθυοτροφεία στις ανατολικές ακτές των νησιών μας και βρωμίζει τις θάλασσες.
Δυσφημεί τον τουρισμό και συναινεί στην εγκατάσταση από τεράστιες πλατφόρμες πετρελαίου, που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή οικολογική και τουριστική στα νησιά μας.
Επί πρόσθετα, ολόκληρη η παράταξη Σπύρου και οι περιφερειακοί της σύμβουλοι, παλιοί και νέοι, έχουν ευθύνες γιατί δεν έγιναν οι προσφυγές στο ΣΤΕ και διότι πάνω από το συμφέρον του τόπου, βάλανε το δικό τους συμφέρον και του κόμματός τους».
2014-04-17

corfutime.gr