Η Κέρκυρα, τελευταία πανελλαδικά στις σχολικές υποδομές!

- Σπύρος Κασσίμης: Ζητάμε από Δήμαρχο και Περιφερειάρχη να πάνε στη Διαχειριστική για να βρουν κονδύλια για νέα σχολεία - Ζητά αξιοποίηση οικοπέδου του Δήμου για το σχολείο στο Κοντόκαλι.

Στην τελευταία θέση όσον αφορά τις σχολικές υποδομές πανελλαδικά, κατατάσσει την Κέρκυρα μελέτη για την κατάσταση των υποδομών στα σχολεία σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ένωσης Γονέων Δήμου Κέρκυρας Σπύρο Κασσίμη.

«Κάτι πρέπει να κάνουμε, είπαμε πριν από ένα μήνα στο Δήμαρχο ότι θα πρέπει να βρεθούν με τον Περιφερειάρχη και το Διευθυντή Εκπαίδευσης και να πάνε στη Διαχειριστική Αρχή ώστε να δουν τι υπόλοιπα υπάρχουν στο ΕΣΠΑ, ή να ζητήσουν από το Λοβέρδο ή όποιον μπορούν ώστε να φτιαχτούν δυο τρία σχολεία στην Κέρκυρα. Δεν έχει γίνει κάτι ακόμα και εγώ, προχθές που συναντήθηκα με το Δήμαρχο, του το είπα και πάλι ότι πρέπει κάτι να γίνει. Να πάνε να δουν τι υπόλοιπα υπάρχουν και να γίνουν κάποια σχολεία που μπορούν να κατασκευαστούν άμεσα. Για παράδειγμα, στην περιοχή Κοντόκαλι – Γουβιά, υπάρχει ένα οικόπεδο του Δήμου, υπάρχει μια μελέτη, να προχωρήσουν επί τέλους βρίσκοντας κάποια χρήματα να φτιάξουν ένα σχολείο. Δεν είναι δυνατόν σε αυτή τη ρημάδα την Κέρκυρα να μην φτιάχνεται τίποτα»!

Ο κ. Κασσίμης υπογράμμισε ότι στη θητεία του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός κατασκεύασε 109 παιδικούς σταθμούς, ενώ στην Κέρκυρα δεν φτιάχτηκε ούτε ένας! «Δεν είναι δυνατόν σε αυτή την Κέρκυρα να μην μπορεί να φτιαχτεί τίποτα. Δεν μπορούμε να κάνουμε ένα βηματάκι κάθε φορά; Ο ένας πρέπει να σκάβει το λάκκο του άλλου και να μην προχωρά τίποτα σε αυτό το νησί;»


«Υπάρχουν ακατάλληλα και επικίνδυνα σχολεία στην Κέρκυρα»

Ο κ. Κασσίμης έκανε λόγο για ύπαρξη ακατάλληλων ή ακόμα και επικίνδυνων σχολείων στην Κέρκυρα, τα οποία θα έπρεπε από καιρό να έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούνται. «Συνεχίζουμε και στέλνουμε τα παιδιά μας σε αυτά τα σχολεία. Και αν κάτι συμβεί, ω μη γένοιτο, αύριο, θα πούμε α δεν ήξερα, δεν κατάλαβα, και θα κλαίμε όλοι»...
Επικαλέστηκε μάλιστα έγγραφα που έχει αποστείλει από το 2008 στον Πρωθυπουργό η Ένωση Γονέων, τα οποία δυστυχώς έμειναν αναπάντητα και αναξιοποίητα ως προς την επίλυση των θεμάτων που υπογραμμίζονταν.


Σπύρος Κασσίμης: Τα παιδιά κάνουν καταλήψεις γιατί οι γονείς τους δεν κάνουν τίποτα για τα προβλήματα της παιδείας...

Περιορισμένος και για περιορισμένο διάστημα ήταν ο αριθμός των σχολείων (κυρίως στα Λύκεια της πόλης της Κέρκυρας) στα οποία οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη των κτιρίων. Μάλιστα, την Πέμπτη και την Παρασκευή, οι καταλήψεις διαλύθηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, οι μαθητές βρήκαν συμπαραστάτη στις κινητοποιήσεις τους, αν και με την υποσημείωση ότι δεν είναι ο ιδανικός τρόπος διεκδίκησης των σωστών αιτημάτων τους μία κατάληψη, από το φορέα που εκπροσωπεί τους γονείς.
«Εάν οι γονείς είχαν κάνει το αυτονόητο, αυτό που πρέπει, δεν θα είχαν εξωθηθεί να προχωρήσουν σε καταλήψεις. Εμείς κατ΄ επανάληψη έχουμε πει ότι δεν θέλουμε καταλήψεις από παιδιά. Θέλουμε να είναι στις τάξεις τους με τους δασκάλους τους και τους καθηγητές τους διότι έχουμε δει πολλά αρνητικά να συμβαίνουν από τις καταλήψεις. Από την άλλη όμως, θα πρέπει εμείς οι γονείς να διεκδικήσουμε το αυτονόητο για τα παιδιά μας, κάτι που δεν το κάνουμε. Με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να μην έχουν άλλη διέξοδο και να διεκδικούν μέσω των καταλήψεων», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Κέρκυρας Σπύρος Κασσίμης.

Ο κ. Κασσίμης υποστήριξε ότι τα παιδιά καταλαβαίνουν αυτά που δεν καταλαβαίνουν οι γονείς τους: «Αυτή η ιστορία με το Νέο Λύκειο δεν βγάζει πουθενά. Απεναντίας, θα αφήσει ένα μεγάλο αριθμό παιδιών στο περιθώριο και τα παιδιά, επειδή καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα από τους ενήλικες, αντιδρούν. Τα ζουν καθημερινά, είναι οι άμεσοι αποδέκτες αυτής της κατάστασης και κατανοούν ότι υπάρχει διάλυση του σχολείου, της οικογένειας, των πάντων».


Μεγάλες οι ελλείψεις σε σχολεία της Κέρκυρας

• Οι ελάχιστες ανάγκες για το θεσμό της παράλληλης στήριξης στα γυμνάσια και τα λύκεια της Κέρκυρας ανέρχονται σε 40 εκπαιδευτικούς, αλλά παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τόσο των οργάνων των εκπαιδευτικών όσο και της Ένωσης Γονέων με έγγραφό της, το Υπουργείο Παιδείας έστειλε μόλις 10...

• Το Υπουργείο χρησιμοποίησε παρανόμως κονδύλια του ΕΣΠΑ τα οποία προορίζονταν για τη στήριξη του εν λόγω θεσμού, για να προσλάβει καθηγητές στις κανονικές τάξεις των σχολείων ώστε να μπαλώσει κενά.

• Εν τω μεταξύ, στα σχολεία του νησιού υπάρχουν ακόμα και τώρα, Νοέμβριο μήνα, πολλά κενά ακόμα και σε βασικές ειδικότητες (φιλόλογοι, φυσικοί κλπ.). Όπως υπογράμμισε ο κ. Κασσίμης, ακόμα και αν από ένα σχολείο λείπει ένας φιλόλογος, το σχολείο δεν μπορεί ουσιαστικά να λειτουργήσει σωστά. «Δεν είναι απλά οι αριθμοί. Μας λείπει ένας εδώ, ένας εκεί, λείπουν συνολικά 50».

• Προσέθεσε, δε, ότι υπάρχουν ελλείψεις σε καθηγητές μαθημάτων εκτός του βασικού κορμού με αποτέλεσμα τις ώρες που θα έπρεπε να διδάσκονται στην αίθουσα, να μην γίνεται μάθημα και τα παιδιά να περιφέρονται στο προαύλιο άσκοπα...

• Ανέφερε επίσης παράδειγμα σχολείου που στην τρίτη τάξη του γυμνασίου έφυγε ο καθηγητής των γερμανικών και εισήχθη στο σχολείο το μάθημα των... Γαλλικών, αφήνοντας το εν λόγω σχολείο τους μαθητές του στη μέση της διδασκαλίας της γλώσσας!

 

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη CorfuFreePress.

πηγη: corfupress.com

2014-11-13