Τα υδατοδρόμια μέσο βιώσιμης ανάπτυξης- Σημαντική ημερίδα από ΠΙΝ-ΟΛΚΕ

Hμερίδα  με θέμα : «Τα υδατοδρόμια στην Ελλάδα ως μέσο βιώσιμης ανάπτυξης των μεταφορών -Η εμπειρία του Ιονίου» διοργανώνουν την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015 η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων  και  ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε., με αφορμή την αδειοδότηση του πρώτου ελληνικού υδατοδρομίου στην Κέρκυρα.

 

Η ημερίδα θα γίνει  στη συνεδριακή αίθουσα του ΟΛΚΕ στις 9.30 π.μ.

Σκοπός της ημερίδας είναι η ανάλυση της εμπειρίας όλων των εμπλεκομένων φορέων από το πρώτο στάδιο της απόφασης για δημιουργία υδατοδρομίου μέχρι την τελική φάση της επίσημης αδειοδότησης .

Τα συμπεράσματα της διοργάνωσης θα χρησιμοποιηθούν από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον ΟΛΚΕ Α.Ε. για την ουσιαστική μεσολάβηση στην επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης υδατοδρομίων.

Θα συμμετάσχουν φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς διαχείρισης λιμένων και παραλιμνίων περιοχών που βρίσκονται ή γειτνιάζουν με το Ιόνιο Πέλαγος καθώς και στελέχη της Υπηρεσίας  Πολιτικής Αεροπορίας.

Σημειώνεται ότι η «Ελληνικά Υδατοδρόμια» ήδη έχει συστήσει σε συνεργασία με τον «Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας» (Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε.) μικτή εταιρεία με τον τίτλο «Υδατοδρόμια Βορείου Ιονίου Ε.Π.Ε.», με αντικείμενο τη λειτουργία των Υδατοδρομίων Κέρκυρας, Παξών, Οθωνών και Ερείκουσας.

Το Δ.Σ του Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε. ενέκρινε την συμμετοχή του στην μικτή εταιρεία με ποσοστό 49%, ενώ η «Ελληνικά Υδατοδρόμια» συμμετέχει με  ποσοστό 51%, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη Διοίκησης των Υδατοδρομίων.

Η αδειοδότηση του «Υδατοδρομίου Κέρκυρας» αποκτά κομβική σημασία, για την επιτυχή εξέλιξη του όλου εγχειρήματος, καθώς θα αποτελέσει τον “πιλότο” ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ελέγχων για τα επόμενα δεκαπέντε  υδατοδρόμια που η “Ελληνικά Υδατοδρόμια” έχει αναλάβει να  αδειοδοτήσει και τα οποία είναι :
1)Παξών          (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας)

2)Ερείκουσας (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας)

3)Οθωνών      (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας)

4)Πάτρας        (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Πάτρας)

5)Ρεθύμνου    (ιδιοκτησίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου)

6)Λαυρίου       (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου)

7)Ηρακλείου   (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου)

8)Λίμνης Βεγορίτιδας (ιδιοκτησίας Δήμου Αμυνταίου)

9)Ραφήνας       (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας)

10)Χερσονήσου(ιδιοκτησίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χερσονήσου-Κρήτης)

11)Σίφνου          (ιδιοκτησίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σίφνου)

12)Πόρου          (ιδιοκτησίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πόρου)

13)Χανίων         (ιδιοκτησίας του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων)

14) Κατάκολου (ιδιοκτησίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου)

15) Ίου              (ιδιοκτησίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ίου)

Την άνοιξη οι πρώτες πτήσεις;

Η υπογραφή της απόφασης για την ίδρυση στην Κέρκυρα του πρώτου υδατοδρομίου στην Ελλάδα,  είχε «πέσει» τον περασμένο Δεκέμβριο από τον τότε υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.  Οι προοπτικές λειτουργίας του υδατοδρομίου, ήταν για έναρξη μέσα στην άνοιξη προκειμένου να υποδεχτεί τουρίστες την πασχαλινή περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της αναδόχου εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια», Τάσος Γκόβας,  είχε τότε επισημάνει ως «απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει μια εταιρεία το πτητικό της έργο και να καταστεί βιώσιμη, να δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιφέρεια ένα ελάχιστο δίκτυο υδατοδρομίων, στα οποία θα εκτελείται το πτητικό έργο».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το υδατοδρόμιο της Κέρκυρας θα χρησιμοποιούν, σε πρώτη φάση, δύο υδροπλάνα καναδικής προέλευσης, για τη λειτουργία των οποίων η «Ελληνικά Υδατοδρόμια» συνεργάζεται με την ελληνική αεροπορική εταιρεία «Κ2 SmartJets», η οποία «τρέχει» αυτή την περίοδο τη διαδικασία ένταξης των υδροπλάνων στο στόλο της.

Στο υδατοδρόμιο της Κέρκυρας έχουν σχεδιαστεί ένας κεντρικός και τρεις εναλλακτικοί θαλασσοδιάδρομοι, προκειμένου ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες να υπάρχουν περισσότερα σημεία προσθαλάσσωσης των υδροπλάνων.

AΛΚΗΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ

corfutime.gr

2015-02-24