Ξηλώνονται τα PZL από Κέρκυρα, πάνε Άκτιο! «Δείχνουν» ως αιτία τη Fraport οι εργαζόμενοι...

Η εκποίηση... «ξηλώνει» και την Πολεμική Αεροπορία από το αεροδρόμιο Κέρκυρας, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της ΥΠΑ στο νησί θεωρώντας ότι μετά από υπόδειξη των νέων αγοραστών προχωρά η απομάκρυνση των PZL από το νησί...


Η Μονάδα Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών (ΜΑΕΔΥ) που επί δεκαετίες εδρεύει (και) στην Κέρκυρα με δύο (παλαιότερα τρία) ψεκαστικά αεροσκάφη τύπου «PZL M-18B Dromader», φέρεται να έχει ληφθεί ήδη απόφαση να μεταφερθεί στο αεροδρόμιο του Ακτίου (ένα αεροδρόμιο στο οποίο μέρος της έκτασής του ανήκει και λειτουργεί από την Πολεμική Αεροπορία, καθώς αποτελεί μεταξύ άλλων βάση του ΝΑΤΟ).

Μαυρωνάς: Απορώ πως δεν έχει ξεσηκωθεί ακόμα η τοπική πολιτική ηγεσία

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΑ Κέρκυρας Γιώργος Μαυρωνάς, υποστήριξε σήμερα στα ΜΜΕ ότι αφήνονται υπονοούμενα πως η απόφαση αυτή ελήφθη με απαίτηση της Fraport, της κοινοπραξίας που απέκτησε για τα επόμενα 40 χρόνια 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μας μεταξύ των οποίον και αυτού της Κέρκυρας, θα απομακρυνθεί η Μονάδα  359 της ΜΑΕΔΥ με μετακίνηση των αεροσκαφών στο Άκτιο για τη θερινή περίοδο του 2016, με πραγματικό στόχο να απελευθερωθούν θέσεις στάθμευσης μικρών ιδιωτικών αεροσκαφών (jet) που, έως σήμερα, αναλόγως και των αναγκών της καλοκαιρινής σαιζόν, πολλές φορές κατελάμβαναν (πολύτιμο) χώρο στην πίστα προσγείωσης των εμπορικών επιβατικών πτήσεων.
Κατά τον κ. Μαυρωνά, ενδεχομένως οι νέοι ιδιοκτήτες να επιθυμούν εκτός από την εξοικονόμηση χώρων στάθμευσης, να μην «μπλοκάρουν» οι πτήσεις το καλοκαίρι σε περίπτωση πυρκαγιάς με τις συχνές προσγειώσεις και απογειώσεις των PZL.
Ωστόσο, η μεταφορά των μικρών αυτών αεροσκαφών στο Άκτιο σημαίνει πολλαπλάσιο απαιτούμενο χρόνο επέμβασης σε πυρκαγιές όταν είναι γνωστό ότι η συμβολή με τη ρίψη επιβραδυντικού υγρού τα πρώτα λεπτά της εξέλιξης μιας φωτιάς, είναι κρίσιμη για να αποτραπεί η επέκτασή της και να σβήσει στη γέννησή της...

Είχε ξαναγίνει και το 2011, αλλά απετράπη...

Αν και επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, οι λόγοι που φαίνεται να προβάλλονται από τους επιτελείς της Π.Α. είναι η εξοικονόμηση κονδυλίων στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, καθώς η διατήρηση αεροπορικής αυτόνομης μονάδας στην Κέρκυρα έχει μεγάλο κόστος.
Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η απομάκρυνση της 359 ΜΑΕΔΥ από το νομό. Τον Ιούνιο του 2011, επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είχε διαρρεύσει ότι δεν επρόκειτο να έρθουν εκείνο το καλοκαίρι τα PZL στο Ι. Καποδίστριας. Τότε, είχε υπάρχει αντίδραση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: ο αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Χρήστος Σκούρτης είχε αποστείλει επιστολή τόσο στον κ. Βενιζέλο όσο και στον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή (επικεφαλής της Πυροσβεστικής) με την οποία εξέφραζε την ανησυχία του γιατί, αν και είχε αρχίσει η αντιπυρική περίοδος, για πρώτη φορά απουσίαζε η μονάδα.
Μερικές ημέρες μετά, το Υπουργείο είχε απαντήσει ότι η καθυστέρηση στην έλευση των αεροσκαφών αποφασίστηκε λόγω της οικονομικής κρίσης καθώς η Π.Α. επιχειρεί να περιορίσει το χρονικό διάστημα παραμονής των πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Κέρκυρα ώστε να περιορίσει και το κόστος.

Θα ανακοινώσει επισήμως;


Το θέμα αναμένεται να ξεσηκώσει αντιδράσεις από τους φορείς του νομού, ενώ πλέον η κυβέρνηση καλείται να διευκρινίσει επισήμως αν καταργεί τη ΜΑΕΔΥ Κέρκυρας απομακρύνοντας οριστικά τα PZL από το αεροδρόμιο και, εάν αυτό ισχύει, τους λόγους καθώς και τα τυχόν επιχειρήματα με τα οποία καταρρίπτονται οι εκπεφρασμένες πολλάκις ανησυχίες για την αντιπυρική προστασία και σχεδιασμό χωρίς τα αεροσκάφη αυτά.

corfupress.gr

2016-02-24