Ανταποκρίσεις  >  Kέρκυρα Περιφερειακές άδειες TV: Πόσες και... με πόσα;
   

Από 1 εκ. ευρώ η άδεια για Αττική, 200 χιλ. και πλέον στην επαρχία. Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τη διαδικασία έως το Δεκέμβριο. Ελάχιστος αριθμός προσωπικού τα 20 άτομα

Μέχρι το Δεκέμβριο, αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, θα έχει ανοίξει η διαδικασία αδειοδότησης των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών της χώρας. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν οι πληροφορίες της CorfuPress.com, για μία διαδικασία η οποία αναμένεται να «κολλήσει» μόνο στην περίπτωση που αναιρεθεί η διαδικασία χορήγησης πανελλαδικών αδειών μέσω των ανωτάτων δικαστηρίων...

Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι η διεξαγωγή διαγωνισμού για τις άδειες των περιφερειακών σταθμών αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, αμέσως μετά την αδειοδότηση των τεσσάρων καναλιών εθνικής εμβέλειας, αφήνοντας στην άκρη το ζήτημα των θεματικών τηλεοπτικών σταθμών.

Τα ποσά θα... αγγίξουν ταβάνι!

Επισήμως, η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της για τους όρους, τις προϋποθέσεις και την ακριβή διαδικασία χορήγησης περιφερειακών αδειών, ενώ άγνωστο παραμένει και το οικονομικό τίμημα για την αρχική, τουλάχιστον, προσφορά ή το παράβολο συμμετοχής.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχικές σκέψεις κάνουν λόγο για ελάχιστο τίμημα, για την Αθήνα το 1 εκ. ευρώ, για τη Θεσσαλονίκη τις 500.000 ευρώ και για την υπόλοιπη περιφέρεια, από 150.000 - 200.000 ευρώ και πάνω!

Εκτιμούν στην Αχαΐα για 400.000 και πάνω...

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αχαΐας, όπου -σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πελοπόννησος», στελέχη της τοπικής τηλεοπτικής αγοράς εκτιμούν ότι για ολόκληρη την Πελοπόννησο το ποσό της δημοπρασίας άδειας θα κυμανθεί ακόμα και στις 400 - 500 χιλιάδες ευρώ, εκφράζοντας ερωτηματικά για το πόσοι και ποιοι από τους σημερινούς «καναλάρχες» θα μπορέσουν να καταβάλουν αυτά τα ποσά ώστε να διεκδικήσουν με αξιώσεις μία από τις άδειες...


6 περιφερειακές στην Αθήνα. Στην περιφέρεια, πόσες;


Όσον αφορά τον αριθμό των αδειών, οι ίδιες πληροφορίες (που, προφανώς, δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθούν ακόμα) αναφέρουν πως θα περιοριστούν και οι άδειες στην περιφέρεια, με ενδεχόμενες μάλιστα αλλαγές στις Π.Ζ. (τις ζώνες κοινής εκπομπής της Digea ανά περιφέρεια).
Για παράδειγμα, στην Αθήνα η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να δοθούν 6 άδειες περιφερειακής εμβέλειας. Η φημολογία κάνει λόγο για 5-6 άδειες στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων και της ΒΔ Ελλάδας (Επτάνησα, Ήπειρος και Αιτωλοακαρνανία), ενώ φαίνεται πως για την ώρα προκρίνεται η πρόβλεψη οι άδειες ανά περιφέρεια να χωρίζονται σε υποχρέωση έδρας (π.χ. αν είναι 6 οι άδειες στην Π.Ζ. 5 στην οποία ανήκει η περιοχή μας, δύο κανάλια να έχουν υποχρεωτικά την έδρα στα Επτάνησα, δύο στην Ήπειρο και δύο στην Αιτωλοακαρνανία).
Πάντως, του καθορισμού του αριθμού των αδειών ανά περιφέρεια αλλά και του ελάχιστου τιμήματος έναρξης της δημοπρασίας, θα προηγηθούν εκτός απροόπτου διορθωτικές κινήσεις στη χάραξη των γεωγραφικών ορίων της ζώνης εκπομπής, χωρίς να αποκλείεται η Ζάκυνθος η οποία σήμερα ανήκει στην Π.Ζ. 6 (μαζί με το Μεσολλόγγι, τη Ναύπακτο και ολόκληρη την Πελοπόννησο!) να «περάσει» τελικά στα Επτάνησα και την Π.Ζ. 5!

Με λιγότερα από 20 άτομα, η άδεια αφαιρείται!

Ένα άλλο χαρακτηριστικό το οποίο αποτελεί μάλιστα προϋπόθεση του νόμου, είναι η πρόβλεψη για ελάχιστο προσωπικό. Έτσι, κάθε περιφερειακό κανάλι θα υποχρεούται να έχει τουλάχιστον 20 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, ασφαλισμένους στα οικία Ταμεία και με διάρθρωση ανάλογα με τις ειδικότητες (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικό προσωπικό).
Μάλιστα, ο ίδιος ο νόμος στο σημείο αυτό είναι ιδιαίτερα αυστηρός αφού σε περίπτωση που ο τηλεοπτικός σταθμός εμφανίζεται, έστω και σε μία περίοδο του χρόνου, να μην «πιάνει» το πλαφόν του κατώτατου προσωπικού, η ποινή είναι η άμεση αφαίρεση της άδειας!
Σύμφωνα με το Άρθρο 15 του νόμου για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι ειδικοί λόγοι ανάκλησής της είναι οι εξής:

  • η μείωση των ιδίων κεφαλαίων της αδειούχου ανώνυμης εταιρίας σε σχέση με το απαιτούμενο ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο που απαιτείτο προς χορήγηση της άδειας
  • η μείωση του προσωπικού της αδειούχου ανώνυμης εταιρίας σε σχέση με το απαιτούμενο προς χορήγηση της άδειας ελάχιστο αριθμό απασχολουμένων
  • η μη τήρηση από την αδειούχο εταιρία των προβλεπομένων προϋποθέσεων που αφορούν το εκπεμπόμενο πρόγραμμα και βάσει του οποίου χορηγήθηκε η άδεια.

Αυστηρές προϋποθέσεις θα τεθούν και για το παραγόμενο πρόγραμμα, το οποίο αφενός θα πρέπει να έχει ελάχιστες ανά εβδομάδα ώρες με τοπική - περιφερειακή παραγωγή, τήρηση των κανόνων δεοντολογίας, παρακολούθηση από το Ε.Σ.Ρ. της ποιοτικής του στάθμης.

Ραδιόφωνο: Πρώτα σχέδιο ψηφιοποίησης, μετά άδειες;

Και ενώ στην περιφερειακή τηλεόραση οι άδειες είναι προ των πυλών, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο και με τις ραδιοφωνικές άδειες.
Πληροφορίες αναφέρουν πως, αν και αρχικά υπήρχαν σκέψεις να κινηθεί και εκεί άμεσα η διαδικασία ώστε να αρχίσει να ξεκαθαρίζει ένα άναρχο τοπίο (χαρακτηριστικό είναι πως τόσο στην Αττική όσο και πανελλαδικά, οι σταθμοί που εκπέμπουν είναι πολύ πάνω σε αριθμό από αυτούς που στην πραγματικότητα «χωρά» η μπάντα των FM), άλλες προτάσεις που φαίνεται να κυριαρχούν κάνουν λόγο για ανάγκη να προηγηθεί μελέτη μετάβασης στο ψηφιακό ραδιόφωνο (DAB ή DRM). Με τον τρόπο αυτό, θα μειωθούν τα κόστη εκπομπής των ραδιοφωνικών σταθμών αφού κάθε συχνότητα θα μπορεί να χωρά το ελάχιστο 6-8 σταθμούς σε ποιότητα δειγματοληψίας CD.
Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε, πάντως, να χαρακτηριστεί πολύ... φιλόδοξο, καθώς ενώ στην τηλεόραση για τις παλιές αναλογικές συσκευές το μόνο που απαιτείτο ήταν η προμήθεια ψηφιακού δέκτη, στο ραδιόφωνο και, κυρίως, στους δέκτες των αυτοκινήτων, θα απαιτηθεί ουσιαστικά η αλλαγή των συσκευών με πολλά μοντέλα ΙΧ να έχουν τα ραδιο-CD ενσωματωμένα στο ταμπλό τους!
Για το λόγο αυτό, η όποια διαδικασία ψηφιοποίησης και το τελικό Switch off, δεν μπορεί να πάρει ελάχιστα χρόνια όπως συνέβη στην τηλεόραση, αλλά θα απαιτήσει πολύ περισσότερο χρόνο...

To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα CorfuPress (13/9/2016)

13:31:11

2016-09-29

corfupress.gr

 
comments powered by Disqus
  Αρχική σελίδα  
Kέρκυρα - Παλαιότερα Άρθρα
.
>  Δύο πτήσεις την εβδομάδα συνδέουν Κέρκυρα – Αγ. Πετρούπολη>  Στις φλόγες το αυτοκίνητο του Περιφερειάρχη>  Με πληροφορίες από τραπεζικό, την έστηναν και ρήμαζαν τα σπίτια>   Περιφερειακές άδειες TV: Πόσες και... με πόσα;>  Η Κέρκυρα υποδέχτηκε τον ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ της! (φωτορεπορταζ-BINTEO) >  Με «γαλλικά» υποδέχθηκαν τον Περιφερειάρχη στη Λευκίμμη>  Ευτυχώς που δεν αρρωστήσαμε από τα σκουπίδια λένε στην Κέρκυρα όπου για 20 μέρες δεν γινόταν αποκομιδή>  Πλημμύρισαν σπίτια και μαγαζιά στην Κέρκυρα από τις νεροποντές>  Περιπολίες με... ποδήλατα στην Κέρκυρα>  «Ξεβράζει» χασίς η θάλασσα στα ανοιχτά της Κέρκυρας
 
123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

corfu-hotel
 
.
 
 
 
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
Λευκάδα
Επικαιρότητα
Αθλητισμός
Πολιτισμός
Eλλάδα
Επικαιρότητα
Αθλητισμός
Πολιτισμός
Σύνδεσμοι
Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Πάτρα
Ιωάννινα
Κέρκυρα
Αγρίνιο
 
Παρίσι
Βρυξέλλες
Λονδίνο
Μελβούρνη
Νέα Υόρκη
Εδιμβούργο
Θέματα
Υγεία
Διατροφή
Παιδί
Περιβάλλον
Βιβλίο
Θέσεις Εργασίας
Προγράμματα
Αγροτικά Θέματα
 
Θέματα Αλιείας
Τρίτη Ηλικία
Αποδράσεις
Θάλασσα
Auto/moto
Μόδα
Gadgets
 
Καλώς Ήρθατε!
Το διαδικτυακό μας portal ξεκινάει την λειτουργία του..Όπως διαπιστώνετε είναι  ηλεκτρονικό περιοδικό  ποικίλης ύλης, με νέα από τη Λευκάδα, ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.Στόχος του είναι η συνεχής και έγκυρη πληροφόρηση σε θέματα που αφορούν την επικαιρότητα, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία, το παιδί, την υγεία κ.α. Συλλέγουμε καθημερινά τα σπουδαιότερα θέματα της επικαιρότητας και τα προβάλουμε στοχεύοντας σε μία ολοκληρωμένη ενημέρωση.
Οποιοδήποτε υλικό, όπως δελτία τύπου, νέα, ανακοινώσεις και φωτογραφικό υλικό, επιθυμείτε να κοινοποιήσετε, μπορείτε να τα στέλνετε στο e-mail info@lefkadanews.com ή στο fax 26450-21822.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!
Η ομάδα του lefkadanews.com

 
Insurance Net Υπηρεσίες Internet Τηλ./ Φαξ 2645021822, E-mail: info@lefkadanews.com