Περιφορές Επιταφίων - Πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα

Tη Μεγάλη Παρασκευή η πόλη  της Κέρκυρας πενθεί μέσα από τους κατανυκτικούς ύμνους των χορωδιών και των φιλαρμονικών, συνοδεύοντας τους επιτάφιους των εκκλησιών. Μέσα στην πόλη της Κέρκυρας η περιφορά των επιταφίων ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι.


Οι  επιτάφιοι  περιφέρθηκαν με συγκεκριμένη σειρά και υπό τους μελωδικούς ήχους των τριών Φιλαρμονικών και των Χορωδιακών Συνόλων της πόλεως. Ο ρόλος των πολιτιστικών αυτών σωμάτων είναι καθοριστικός, αφού συμβάλλουν στη διάχυση των λατρευτικών πράξεων και εκτός του φυσικού τους χώρου (Εκκλησία), καθιστώντας την πόλη και κατ’ επέκταση όλο το νησί έναν ανοικτό Ναό, όπου Παθαίνει, Σταυρώνεται και Ανίσταται ο Πρωταγωνιστής της Ιστορίας Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός.

Όλοι και όλα ακολουθησαν μια συγκεκριμένη τάξη και παράδοση.
 
Οι Χορωδίες των ιερών ναών και ιδιαίτερα της Μητροπόλεως, αλλά και η Δημοτική Χορωδία έψαλλαν κατανυκτικά τα «Εγκώμια», ενώ το ρεπερτόριο των φιλαρμονικών περιλάμβάνε κλασσικά έργα και συγκεκριμένα το Adagio του Albinoni («παλαιά»), Marcia Funebre του Verdi («μπλε»), Elegia Funebre, Sventura του Mariani και Πένθιμο Εμβατήριο του Chopin («κόκκινη»).

Ο συνδυασμός εκκλησιαστικής λατρείας και κοσμικής τέχνης διαμορφώνει τη θρησκευτική ιδιαιτερότητα της κερκυραϊκής πίστης, που ως κέντρο της έχει τους Προστάτες Αγίους της Θαυματουργό Σπυρίδωνα και Αυγούστα Θεοδώρα.

Πρώτη Ανάσταση

Ο ανοιξιάτικος καιρός και η καλή διάθεση γέμισαν ασφυκτικά τους χώρους γύρω από την Σπιανάδα. Εκεί που με την κωδωνοκρουσία στις 11:00 ακριβώς άρχισαν να ρίχνουν τους μπότηδες απ` τα παράθυρα, τιμώντας την παράδοση της πρώτης Ανάστασης, για το καλό. Αμέσως μετά οι μπάντες των Φιλαρμονικών ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης παιανίζοντας χαρμόσυνα!

 

 

 

Πληροφορίες απο corfuland.gr kai enimerosi.com