Η επόμενη μέρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. (ΚΕΙΜΕΝΟ ΦΩΤΟ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ). Περισσότερα από 350 στρέμματα δασικής έκτασης κατέστρεψε η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Κομπίτσι και περίπου 1300 ακόμη έκαψε η πυρκαγιά που ξέσπασε στους Λάκωνες, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Μιχαηλίδη που έδωσε, ερωτηθείς σχετικά, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που έληξε στις 4:30 ξημερώματα της Τετάρτης. Παράλληλα ανέφερε ότι οι πυρκαγιές βρίσκονται σε ύφεση όμως με το πρώτο φως της ημέρας οι εναέριες δυνάμεις θα δώσουν και πάλι τη μάχη με τις φλόγες, αφού ήδη βρίσκονται στο αεροδρόμιο. Μάλιστα είπε πως ο αριθμός των επτά εναέριων μέσων που διατίθενται για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Κέρκυρα είναι πορωτόγνωρος. Δήλωσε ότι πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια, αφού το τόσο μικρό χρονικό διάστημα που μεσολαβούσε από την έναρξη των πυρκαγιών, όσο και η διαδρομή των εστιών αλλά και οι δέσμες σπίρτων που εντόπισαν, δεν μπορούν να θεωρηθούν τυχαία.

Η επόμενη ημέρα

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα βρίσκεται το κυβερνητικό κλιμάκιο που κατέφθασε από την ΑΘήνα στις 2:30 ξημερώματα Τετάρτης. Πρώτος στόχος τους είναι η πλήρης κατάσβεση των πυρκαγιών ενώ παράλληλα η σύλληψη των δραστών που έδρασαν εγκληματικά, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας. Μάλιστα, ήδη έχουν γίνει τέσσερεις προσαγωγές και μία σύλληψη. Ωστόσο οι αρχές (Π.Υ., ΕΛ.ΑΣ.) συνεχίζουν τις έρευνες καθώς εκτιμούν ότι δεν έχουν συλληφθεί ακόμη όλοι οι εμπλεκόμενοι. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, υπάρχουν υποψίες ότι πίσω από τους εμπρησμούς βρίσκονται δυο Κερκυραίοι οι οποίοι συνελήφθησαν και πέρυσι για εμπρησμούς στη Μέση Κέρκυρα, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε έξι μήνες με αναστολή. Όταν δε, οι αστυνομικοί έψαξαν να εντοπίσουν τους δυο Κερκυραίους, δεν τα κατάφεραν. Για στοχοποιημένες έρευνες έκανε λόγο και ο περιφερειάρχης Σπ. Σπύρου αλλά και ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Σπηλιώπουλος.

Το πρόγραμμα του κλιμακίου την Τετάρτη

Στις 8:00 το πρωί της Τετάρτης, οι τρεις υφυπουργοί, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Γκερέκου και το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος θα κάνουν επιτόπια αυτοψία στις περιοχές που κατακάηκαν προκειμένου να εκτιμήσουν την καταστροφή ενώ αναμένεται να ενημερωθούν από τις υπηρεσίες που διαχειρίστηκαν τις πυρκαγιές. Μάλιστα, στις 10:00 το πρωί στη έδρα της Περιφέρειας θα δοθεί εκ νέου συνέντευξη τύπου με τα στοιχεία που θα έχουν προκύψει ως εκείνη την ώρα τόσο από τα μέτωπα της πυρκαγιάς όσο και για το τι πρόκειται πρακτικά να κάνουν σε σχέση με τα αντιπλημμυρικά έργα που θεώρησαν ότι θα είναι απαραίτητα τον χειμώνα. Το ζήτημα της αναδάσωσης θα δει με τις δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης διοίκησης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης, ο οποίος αναμένεται  να εξετάσει και τους λόγους για τους οποίους η δασική υπηρεσία που "ανήκει" στην  αποκεντρωμένη διοίκηση, ήταν απούσα από την συνολική προσπάθεια που έγινε για την κατάσβεση των πυρκαγιών, που μέχρι αυτήν την ώρα μαίνονται.

Στη σύσκεψη

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της κλειστής σύσκεψης, ο περιφερειάρχης ζήτησε να ενισχυθεί η εναέρια προσπάθεια με ένα ακόμη αεροσκάφος τύπου pzl ενώ ο δήμαρχος Γ. Τρεπεκλής επέμεινε στην έναρξη εκπόνησης μελετών για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα καθώς και την εύρεση σχετικών κονδυλίων από την κυβέρνηση για το σκοπό αυτό. Από την πλευρά της, η κ. Γκερέκου έκανε λόγο για πρωτόγνωρα συντονισμένη προσπάθεια όλων των αρχών, τοπικών και εθνικών, με σκοπό να σωθεί το νησί.

2011-08-05

enimersi.com