Ο Τρεπεκλής για την παγκόσμια ημέρα τουρισμού

Η Παγκόσμια ημέρα Τουρισμού, που εορτάζεται κάθε χρόνιο στις 27 Σεπτεμβρίου, έχει σαν στόχο να αναδείξει την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική συμβολή του τουρισμού στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας. Τα τελευταία χρόνια η Κέρκυρα, κατ` έξοχη τουριστικός προορισμός, περνάει μια παρατεταμένη κρίση. Σ` αυτήν την κρίση αν προστεθεί, η διεθνής οικονομική κρίση και η μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση που βιώνει η πατρίδα μας, καθιστούν μια κατάσταση δραματική. Τα αιτία είναι πολλά και τα περισσότερα ξεπερνούν τις δικές μας δυνάμεις.
Χρειάζεται σκληρή δουλειά από όλους, επιχειρηματίες τοπικούς φορείς, αλλά και καλλιέργεια της τουριστικής παιδείας, ώστε να γίνει πραγματικότητα στον τόπο μας, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και ο ποιοτικός τουρισμός. Η Κέρκυρα αξίζει να αναδειχθεί σε προορισμό πρώτης επιλογής.
Για την αντιμετώπιση της κρίσης χρειάζεται σχεδιασμός, συλλογικότητα και συντονισμός από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Η Νέα Δημοτική Αρχή, με το πλεονέκτημα το ενός Δήμου για ολόκληρο το νησί και τα Διαπόντια, κινείτε στην κατεύθυνση ανάληψης πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη, σε συνδυασμό πάντα με την προστασία του περιβάλλοντος.
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντα μας και παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νέος Δήμος, κάναμε αισθητή την παρουσία μας στις μεγάλες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, προκειμένου ν` αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα της Κέρκυρας, και να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα των τελευταίων χρόνων.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις, γι` αυτό προχωρήσαμε στη σύσταση Εταιρείας Τουρισμού Πολιτισμού, με την συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων τουρισμού, ώστε να κινηθούμε πιο ευέλικτα στην χάραξη τουριστικής πολιτικής. Η επιμονή μας «στο τουριστικό τέλος», έχει να κάνει με την λειτουργία της παραπάνω εταιρείας και με την δυνατότητα της να προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες στην οικονομία του νησιού.
Απέναντι στο κεντρικό κράτος, θα δηλώνουμε την παρουσία μας, με διεκδικήσεις, για όλα αυτά που χρωστάει στην Κέρκυρα και χρωστάει πολλά. Θα πρωτοστατήσουμε για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού μας, την προστασία των μνημείων μας και την ολοκλήρωση των υποδομών, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο τόπος.
Ένα από τα παγκόσμια μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι το Ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας, δεν μπορεί να απαξιώνεται για χρόνια από το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι αδιανόητο να μην έχει συσταθεί μέχρι σήμερα ο Φορέας Διαχείρισης, παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις.
Σήμερα, έχει γίνει κατανοητή περισσότερο από ποτέ, η τεράστια και πολυεπίπεδη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας και στην ενίσχυση της απασχόλησης.
Ο Ελληνικός Τουρισμός μπορεί και πρέπει να είναι για την Ελλάδα ένα από τα ισχυρότερα όπλα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Μπορεί και πρέπει να είναι ένας ισχυρός μοχλός ανάπτυξης.
Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2011 έχει ως θέμα τη Σύνδεση των Πολιτισμών και είναι μια ευκαιρία ανάδειξης του ρόλου του τουρισμού στο να φέρνει κοντά τους πολιτισμούς του κόσμου. Είναι μια γιορτή αυτής της μοναδικής αλληλεπίδρασης και στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης των αξιών της πολιτιστικής πολυμορφίας.
Με αφορμή το μήνυμα της σημερινής ημέρας, ας ξεκινήσουμε, από σήμερα την προσπάθεια, ανάδειξης και προβολής των πλούσιων πολιτιστικών αποθεμάτων της Κέρκυρας, ώστε η επόμενη τουριστική περίοδος να μας βρει από καλύτερες θέσεις.

2011-09-27

enimerosi.com