«Ο ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ ΜΑΤΤΙΑ ΠΑΣΚΑΛ» του Λουίτζι Πιραντέλλο από το Θέατρο του Ιονίου στο ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ

Το Θέατρο του Ιονίου παρουσιάζει
Λουίτζι Πιραντέλλο: «Ο ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ ΜΑΤΤΙΑ ΠΑΣΚΑΛ»
σε διασκευή Πέτρου Αυγερινού.

Το μυθιστόρημα που καθιέρωσε τον κορυφαίο Ιταλό δραματουργό, για πρώτη φορά στο ελληνικό θέατρο.

Τι γίνεται αν σου «ξανάδιναν» τη ζωή; Αν σου πρόσφεραν μία «δεύτερη ευκαιρία»; Αν επιστρέφοντας σπίτι σου κάποια στιγμή, έπεφτες πάνω σε μια εφημερίδα αναρτημένη στο περίπτερο που ανάγγελλε θριαμβευτικά την «αυτοκτονία» σου; Κι εσύ είχες εκείνη τη στιγμή στην τσέπη σου ένα χρηματικό ποσό ικανό να σου προσφέρει μία πλουσιοπάροχη ζωή από δω και πέρα; Μακριά από τα χρέη που σε πνίγουν κι απ` τους δανειστές, μακριά από τη μίζερη, τελματωμένη οικογενειακή σου ζωή, μακριά από το φθόνο κι από την καχυποψία των συμπολιτών σου; Αυτός ο «θάνατος» δεν σηματοδοτεί παρά μια νέα αρχή, μια νέα ζωή απαλλαγμένη από τα βάρη κι από τις αλυσίδες του παρελθόντος. Μια ελευθερία έξω από νόμους και συμβάσεις, έξω από όρια, μια αχανή ελευθερία που είσαι αναγκασμένος να την ορίσεις αλλά και να τη διαχειριστείς αποκλειστικά ο ίδιος. Κι αρχίζεις την περιπλάνηση. Μια περιπλάνηση που σε φέρνει κάποια στιγμή, δε γίνεται διαφορετικά, αντιμέτωπο με τον πραγματικό εαυτό σου.

Ο Πιραντέλλο με το μυθιστόρημα «Ο μακαρίτης Ματτία Πασκάλ» καταθέτει εν ψήγματι όλα τα μεγάλα ζητήματα που θα αναπτύξει με μαεστρία αργότερα στα κορυφαία θεατρικά του έργα: «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα», «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε», «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», «Ο άνθρωπος, το κτήνος και η αρετή», «Ερρίκος IV» και σειρά άλλα.

Η παράσταση, που αποτελεί μια λοξή, γλυκόπικρη ματιά στα σημερινά μας πράγματα, ανεβαίνει σε Σκηνοθεσία - Σκηνογραφία: Πέτρου Αυγερινού, Κοστούμια: Δώρας Παπανικολάου, Φωτισμούς: Ιάσονα Χάμιλτον Φάουλ και, με Βοηθό Σκηνοθέτη την Κύνθια Κτενά.
Στο ρόλο του Ματτία Πασκάλ ο Πέτρος Αυγερινός. Μαζί του, στο ρόλο της Αδριανής η Χρυσάνθη Παρτσανάκη.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ, Σχολεμβούργου 39, Τένεδος (είσοδος Νέου Φρουρίου)
Από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου
Ώρα έναρξης: 9:00 μ.μ. ακριβώς.
Τιμή εισιτηρίου: 10,00 Ε και 5,00 Ε (φοιτητικό - νεανικό)
Τηλέφωνο για επικοινωνία και κρατήσεις: 26610.27794

2012-01-27