Υπόσχεση ότι δεν θα κλείσει η σχολή μετά το casus beli από Γκερέκου

Casus Beli ξεκαθάρισε πως αποτελεί για την ίδια ενδεχόμενη κατάργηση της Σχολής Τουριστκών Επαγγελμάτων Κέρκυρας η Α. Γκερέκου, η οποία παρέστη σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΤΕΚ που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Στην εν λόγω σύσκεψη, «εισέβαλλαν» η Κερκυραία βουλευτής, ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς αλλά και φορείς της πόλης, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν εντονότατα τόσο στον πρόεδρο του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λοΐζο Σορωνιάτη όσο και στην (παρούσα στη συνεδρίαση) γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Κωνσταντίνα Μπέη.
Η Α. Γκερέκου δήλωσε τόσο στην κα Μπέη όσο και στον κ. Σορωνιάτη ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την κατάργηση της σχολής στην Κέρκυρα ενώ προανήγγειλε και την κατάθεση ερώτησης στη Βουλή προκειμένου ο Ροδίτης Υφυπουργός Τουρισμού Γ. Νικητιάδης να απαντήσει σχετικά με το σκεπτικό της εντολής που το Υπουργείο φέρεται να έδωσε.
Ας σημειωθεί ότι για το κλείσιμο των τριών σχολών έδωσε γραπτή εντολή η ίδια η Κ. Μπέη με έγγραφό της προς το Δ.Σ. του ΟΤΕΚ. Μάλιστα, στο εν λόγω έγγραφο, η Γενική Γραμματέας υποστηρίζει ότι υπάρχει εντολή της τρόικας για εξοικονόμηση 1,5 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του Οργανισμού, ωστόσο, δεν δίνει τη δυνατότητα στο Δ.Σ. να εξετάσει με ποιο τρόπο θα κάνει οικονομία αλλά δίνει ρητή εντολή τα χρήματα να προκύψουν από το κλείσιμο, τον Ιούνιο κιόλας, των σχολών της Κέρκυρας, του Ναυπλίου και της Αλεξανδρούπολης.

Προφορική υπόσχεση ότι δεν θα κλείσει

Ωστόσο, μετά τις επίμονες ερωτήσεις της Α. Γκερέκου προς την κα Μπέη αν έχει επισκεφθεί τη σχολή της Κέρκυρας και αν γνωρίζει στοιχεία για τη λειτουργία της, τις εγκαταστάσεις, τον αριθμό των φοιτητών και τις ανάγκες που καλύπτει στην τοπική τουριστική βιομηχανία, η κυβερνητική παράγοντας υπαναχώρησε και έδωσε την υπόσχεση ότι δεν θα προχωρήσει η απόφαση αυτή και πως η σχολή στην Κέρκυρα θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

«Αδιανόητη απόφαση»

Νωρίτερα σε δηλώσεις της στο σταθμό Κέρκυρας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, η βουλευτής είχε χαρακτηρίσει την απόφαση ως αδιανόητη: «Μας βρίσκει εντελώς απροετοίμαστους, δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση στο παρελθόν. Θα απαιτήσουμε να μην γίνει αυτό το ειδεχθές έγκλημα για το νησί μας. Δεν μπορεί σε ένα νησί που είναι πύλη της Ευρώπης, όπου ο τουρισμός είναι η αναπνοή του και το οξυγόνο του, να λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση. Σύμφωνα με τον καινούριο νόμο, οι νέοι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα πρέπει να έχουν πιστοποίηση από σχολή. Θα πρέπει οι Κερκυραίοι να πηγαίνουν στη σχολή στη Ρόδο ή την Κρήτη;»
Η κα Γκερέκου υποστήριξε ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις για τον περιορισμό του κόστους των σχολών του ΟΤΕΚ συνολικά, ώστε να εξοικονομηθούν οι πόροι των 1,5 εκ. ευρώ που αναζητά το Υπουργείο.

Στραβοράβδης: Πρέπει να φύγουν, τώρα!

Δηκτικός κατά της κυβέρνησης, του Υπουργού Π. Γερουλάνο αλλά και της Α. Γκερέκου εμφανίστηκε σε γραπτή του δήλωση ο γραμματέας της Ν.Ε. Κέρκυρας του Συνασπισμού, Διονύσης Στραβοράβδης, ο οποίος αναφέρει ότι η σκέψη για κατάργηση της σχολής δείχνει μικροψυχία, αναλγησία, μίσος κατά της κοινωνίας, και στην προκειμένη περίπτωση κατά της κερκυραϊκής κοινωνίας: «Τελικά ο καιάδας στον οποίο ρίχνουν την κοινωνία, την οικονομία, τη νέα γενιά, είναι βαθύτερος απ` ότι μπορεί κανείς να φανταστεί! Ως ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δηλώνουμε την αντίθεσή μας, τη διαμαρτυρία μας, την απαίτησή μας να μην προχωρήσει αυτή η ανάλγητη, καταστροφική και εντελώς αδικαιολόγητη σκέψη. Σε ποιόν, όμως, να διαμαρτυρηθούμε; Στον κύριο Γερουλάνο; Είναι ακόμη υπουργός, με τους πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρας μας λεία στα χέρια ληστών και αρχαιοκάπηλων; Στην βουλευτή μας, την κυρία Γκερέκου; Μα είναι τόσο απασχολημένη με τα εκατομμύρια που δήθεν θα μας φέρει για τη δήθεν τουριστική ανάπτυξη της Κέρκυρας! Ποιά τουριστική ανάπτυξη; Χωρίς ούτε καν μια σχολή τουριστικής εκπαίδευσης; Ακόμη μια φορά, το ξαναλέμε: Δεν έχουν σκοπό ν` αφήσουν τίποτε όρθιο σ` αυτή τη χώρα, σ` αυτό το νησί. Είναι επικίνδυνοι. Πρέπει να φύγουν, τώρα».

Εργατικό Κέντρο: Εσκεμμένη ενέργεια που θίγει την Κέρκυρα

Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας σε γραπτή του ανακοίνωση εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για το κλείσιμο των Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Κέρκυρα, τη Θράκη και το Ναύπλιο: «Στο νησί μας η Σχολή στεγάζεται σε εγκαταστάσεις που πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, τόσο στον τομέα των εκπαιδευτικής υλικοτεχνικής υποδομής όσο και στον τομέα της ασφάλειας των μαθητών και αναμφισβήτητα αποτελούν πρότυπη εκπαιδευτική μονάδα όχι μόνο για την Κέρκυρα αλλά και για τον Οργανισμό.
Η απόφαση για την παύση λειτουργίας της Σχολής δημιουργεί την εντύπωση μιας εσκεμμένης ενέργειας που έχει σκοπό να θίξει το συμφέρον του τόπου μας, καταφέρνοντας ισχυρό πλήγμα στην τουριστική εκπαίδευση της Κέρκυρας, υπονομεύοντας όχι μόνο το σχετικό θεσμό αλλά και τον ευρύτερο τουριστικό τομέα των Ιονίων Νήσων.
Η ετήσια συμμετοχή των μαθητών στη Σχολή ανέρχεται στα 300 άτομα. Η απόφαση των κυβερνητικών κέντρων για κλείσιμο της Σχολής βάλλει ευθέως όχι μόνο σε γενικότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο στη τοπική μας κοινωνίας αλλά και εναντίον των νέων εργαζομένων που ζητούν ποιοτική βελτίωση της εργασίας που προσφέρουν, αφού τους αναγκάζει είτε να πληρώσουν ιδιωτικές σχολές, είτε να μετακομίσουν σε άλλες πόλεις είτε απλά να μείνουν χωρίς κατάρτιση.
Δηλώνουμε απερίφραστα ότι δε δεχόμαστε καμία ενέργεια που συμβάλλει στην υποβάθμιση του κύριου οικονομικού παράγοντα του νησιού μας, δηλαδή των τουριστικών υπηρεσιών και είμαστε κάθετα αντίθετοι στην κατάργηση της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων»

2012-02-22

corfupress.gr