Όχι στην εκποίηση του Ερημίτη από το Δήμο Κέρκυρας

Στις Κάννες για προσέλκυση επενδυτών για τον Ερημίτη το Ταμείο Αξιοποίησης. Ομόφωνο το όχι του Δήμου Κέρκυρας.

Με στόχο την αναλυτική ενημέρωση επενδυτών από όλο τον κόσμο συμμετέχει φέτος το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου στην μεγαλύτερη έκθεση ανάπτυξης ακινήτων «MIPIM 2012» που διεξάγεται στις Κάννες στη Γαλλία, με 19.000 συμμετέχοντες προερχόμενους από 90 χώρες εκ των οποίων 4.200 επενδυτές.

Στο χαρτοφυλάκιο το φιλέτο του Ερημίτη
Μιλώντας στην κεντρική παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών που ανοίγονται στην χώρα μας, μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ο διευθυντής της ακίνητης περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας Αριστοτέλης Καρυτινός παρουσίασε αναλυτικά συγκεκριμένες επενδυτικά σχέδια.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, της αξιοποίησης του ακινήτου Αφάντου Ρόδου καθώς και στη διαδικασία αξιοποίησης των πρώτων 29 ακινήτων με τη διαδικασία του sale & lease back. Επίσης αναφέρθηκε στη προκήρυξη για το IBC (Golden Hall) που θ` αξιοποιηθεί με τη μέθοδο της μίσθωσης για χρονικό διάστημα της τάξης των 90 ετών και την μεγάλη έκταση της Κασσιώπης, 500 στρέμματα παραθαλάσσια στην Κέρκυρα, η οποία θα αξιοποιηθεί με τη μέθοδο της επιφανείας.

Υποσχέσεις για άρση των εμποδίων
Ο κ. Καρυτινός κάλεσε τους ξένες επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα και να επενδύσουν υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες τουριστικές δυνάμεις διεθνώς, ενώ τόνισε ότι εμπόδια που υπήρχαν για χρόνια στη διαδικασία επενδύσεων και ανάπτυξης επενδύσεων ρυθμίζονται ώστε το επενδυτικό περιβάλλον να γίνει πιο φιλικό.
Μιλώντας στην εκδήλωση ο Ανδρέας Ταπραντζής, Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, επισήμανε ότι κύρια στρατηγική κατεύθυνση αποτελεί η αξιοποίηση των μοναδικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, σε συνδυασμό με ένα νέο θεσμικό και νομικό περιβάλλον για τις επενδύσεις ανάπτυξης ακινήτων που δημιουργείται, ώστε να κατακτήσουμε τη θέση που μας ανήκει στην Ευρωπαϊκή αγορά δεύτερης κατοικίας.
Σήμερα η χώρα μας απλώς δεν υπάρχει στη σχετική αγορά, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Ισπανία, που έχουν προσελκύσει τεράστιες διεθνείς επενδύσεις στον τομέα αυτό. Θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία άλλων χωρών, ώστε η επίτευξη του στόχου μας να γίνει σε ένα πλαίσιο ποιοτικής, ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης, συνδυάζοντας επενδύσεις θεματικού τύπου -όπως ο ιαματικός τουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός κ.α.- και αποφεύγοντας τον ανταγωνισμό με την εγχώρια ζήτηση και προσφορά, μιας και προφανώς μιλάμε για το άνοιγμα μιας νέας διεθνούς αγοράς στον τομέα αυτό. Από την άποψη αυτή, η χώρα μας αποτελεί μοναδική ευκαιρία, με πολύ υψηλό δυναμικό μελλοντικής ζήτησης για το τελικό προϊόν, το οποίο μπορεί να ξεπεράσει τα 40 δισ. ευρώ στα επόμενα 10 - 12 χρόνια, είπε μεταξύ άλλων.
Στον χώρο της ΜΙΠΙΜ το Ταμείο συνοδεύεται από ανώτατα στελέχη που εκπροσωπούν τις τράπεζες Εθνική, `Αλφα, Eurobank και Πειραιώς.

Θα κρατήσει ποσοστό το δημόσιο;
Σύμφωνα πάντως με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο δ/νων σύμβουλος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων Κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι μειοψηφικό ποσοστό, αδιευκρίνιστου προς το παρόν ύψους, θα διατηρεί το Δημόσιο σε πολλές από τις «εταιρείες ειδικού σκοπού» που θα αποκτήσουν ακίνητα στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων.
Τόσο από την αναλυτική προκήρυξη για το ακίνητο του Ερημίτη αλλά και από όσα είπε στην κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), Κ. Μητρόπουλος, προκύπτει πως το Δημόσιο «θα διατηρήσει ένα ποσοστό ιδιοκτησίας, ώστε να συμμετέχει στις υπεραξίες που θα δημιουργηθούν στο μέλλον».
Το ποσοστό θα προκύπτει, πιθανώς, μετά τις διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους και κατά τη διαμόρφωση της τελικής συμφωνίας.
Ούτως ή άλλως οι διαγωνισμοί πραγματοποιούνται σε δύο – τρία στάδια, το πρώτο από τα οποία είναι η (δωρεάν...) εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος.

Δήμος Κέρκυρας: Κάτω τα χέρια από τον Ερημίτη
Την ώρα που αυτά έχουν ήδη δρομολογηθεί, ο Δήμος Κέρκυρας με ομόφωνη απόφασή του την οποία προωθεί στα Υπουργεία και το Ταμείο Αξιοποίησης λέει όχι στην εκποίηση του Ερημίτη.
Η συζήτηση έγινε το περασμένο Σάββατο με εισηγητή τον αντιδήμαρχο Διοίκησης Γιώργο Πανταζή, μετά από σχετική απόφαση που ελήφθη στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, την 22 Φεβρουαρίου 2012.
Στην ομόφωνη απόφαση η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο:
• Τον χαρακτηρισμό της περιοχής Ερημίτη Δ.Ε. Κασσωπαίων ως «προστατευόμενου φυσικού σχηματισμού».
• Την υπαγωγή της στις διατάξεις του άρθρου 11, παρ. 2 του Εφαρμοστικού Νόμου του Μεσοπρόθεσμου που αφορά τα εξαιρούμενα αξιοποίησης δημόσια ακίνητα.
• Την εκχώρηση της χρήσης του δημόσιου κτήματος των 489.560 τ.μ. στο Δήμο Κέρκυρας για μετατροπή του σε πάρκο αναψυχής, οικολογικού και περιπατητικού τουρισμού.
• Την παρακολούθηση από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου της υπόθεσης αξιοποίησης του ακινήτου από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και άμεση ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για τυχόν μη σύννομες με την υφιστάμενη νομοθεσία πράξεις, ώστε να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις αντίδρασης του Δήμου με νομικές ενέργειες.
• Αποδοχή της απόφασης του Δ.Σ. Κασσωπαίων (19.6.2008), στην οποία καταγράφονται τα υφιστάμενα κοινόχρηστα δημοτικά μονοπάτια της περιοχής Ερημίτη και αποτύπωση αυτών σε χάρτη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Κέρκυρας. Συμπλήρωση της απόφασης με την επισήμανση ότι ο Δήμος Κέρκυρας θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε απόπειρα καταπάτησης αυτών των μονοπατιών ή παρεμπόδισης της δι’ αυτών ελεύθερης πρόσβασης προς τις παραλίες του Ερημίτη.
Με την προσθήκη της Μ. Υδραίου για «κατάθεση διεκδικητικής αγωγής για την ένταξη της περιοχής σε δίκτυο προστασίας» και του Μπ. Χαραλάμπους για «δυναμική αντίδραση στην εκποίηση του Ερημίτη ως ενιαίου συνόλου», το Σώμα ψήφισε ομόφωνα την εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Παρόντες κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων
Στη συνεδρίαση παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι των συλλόγων και φορέων της περιοχής της Κασσιώπης, οικολογικών οργανώσεων καθώς και κάτοικοι της περιοχής.
Τοποθετήθηκαν μάλιστα εκ μέρους των κατοίκων ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα για τη μη εκποίηση του Ερημίτη Κώστας Σαρακηνός, που ευχαρίστησε το Δημοτικό Συμβούλιο για τον προβληματισμό που ανέπτυξε και τη στήριξή του στην μη εκποίηση του Ερημίτη και ο Στέλιος Τσιλιούκας, εκπρόσωπος της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα Ιόνια που ζήτησε να δοθεί σαφές
μήνυμα ότι οι επενδυτές θα συναντήσουν σαφή και μαζική αντίδραση.

2012-03-13

corfupress.gr