Γιαννιώτης: «Σαν να πέρασε η φλόγα από μέσα μου»!

Τη σημαντικότερη στιγμή της ζωής του βίωσε την Πέμπτη (10 Μαΐου) ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής της κολύμβησης στην Ανοικτή Θάλασσα, Σπύρος Γιαννιώτης, ο οποίος ήταν ο πρώτος λαμπαδηδρόμος στην αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, μεταφέροντάς την ως το Καλλιμάρμαρο, κάτι που -όπως ήταν φυσικό- του προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ, το Σάββατο (12/5), ο Κερκυραίος αθλητής επεσήμανε:

«Αυτό που έζησα ήταν κάτι πρωτόγνωρο και συγκλονιστικό. Οι επιτυχίες μου στην κολύ7μβηση είναι βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μου, αλλά αυτό που βίωσα τώρα δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ. Ήταν η σημαντικότερη στιγμή της ζωής μου. Αξίζει να προσπαθείς μια ζωή για να ζήσεις τέτοιες στιγμές και θέλω να ευχαριστήσω την οργανωτική επιτροπή για την τιμή που μου έκανε να είμαι ο πρώτος λαμπαδηδρόμος. Στη διαδρομή που έκανα με την Ιερή Φλόγα, πραγματικά δεν ένιωθα τα πόδια μου. Ήταν σαν να πατάω σε νερά, σαν να πατάω σε μαξιλάρια. Ακόμα και τώρα που το σκέφτομαι, ανατριχιάζω».

Για τις συνθήκες μέσα στις οποίες έκανε την προετοιμασία του ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, σε καιρό κρίσης για την Ελλάδα, ο Γιαννιώτης ανέφερε:

«Η χώρα μας διανύει περίοδο ύφεσης και αυτό έχει ρίξει ψυχολογικά τους Έλληνες. Ωστόσο δεν θα πρέπει να το βάζουμε κάτω. Θέλω εδώ να πω ότι εγώ προσωπικά έκανα ολόκληρο το στάδιο της προετοιμασίας, όπως είχε εξαρχής προγραμματιστεί, και γι` αυτό θέλω να ευχαριστήσω την Ομοσπονδία και την οργανωτική επιτροπή. Στο Λονδίνο θα δώσω το 100% των δυνατοτήτων μου ώστε να δικαιώσω αυτούς ποτ πιστεύουν σε μένα. Από εκεί και πέρα, οι Έλληνες είναι υπερήφανος λαός και ειδικά εμείς οι αθλητές θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε στο Λονδίνο ότι η χώρα μας μπορεί να διαπρέψει σε κάτι. Και αυτό είναι ο αθλητισμός. Με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Έλληνας αθλητής, τον κάνει να πεισμώνει περισσότερο. Εγώ προσωπικά εκπροσωπώ την Ελλάδα χωρίς να λέω κουβέντες και προσπαθώ να κάνω πράξεις στον αθλητισμό. Θέλω να είμαι σεμνός, να μην προκαλώ, και αν με τις διακρίσεις μου οι Έλληνες νιώθουν υπερήφανοι, αυτό με κάνει χαρούμενο διπλά και τριπλά. Να κάνουμε υπομονή και να μην το βάζουμε κάτω. Είναι δύσκολες κουβέντες, αλλά πρέπει να ζούμε με μια ελπίδα. Διαφορετικά, δεν θα είμαστε καλά ούτε με τον ίδιο μας τον εαυτό».

Σε άλλες δηλώσεις του, στην ιστοσελίδα Aquaticsnews.com, ο Σπύρος Γιαννιώτης μίλησε για τα συναισθήματα που ένιωσε στην τελετή της Πέμπτης, αλλά και για τα αγωνιστικά πλάνα του από εδώ κι έπειτα.

Για την αφή της Φλόγας είπε:

«Ήταν μια πάρα πολύ όμορφη εμπειρία και μοναδικό συναίσθημα. Ένιωσα ένα ρίγος την ώρα της τελετής και μια ξεχωριστή συγκίνηση, που είναι δύσκολο να περιγραφεί με λόγια. Είναι κάτι που μένει για πάντα στο μυαλό σου, στην καρδιά σου. Θα το διηγείσαι στα παιδιά σου και σε όλους όσους συναναστρέφεσαι και γνωρίζεις. Όσα χρόνια και αν περάσουν, αυτή η στιγμή δεν πρόκειται να σβήσει ποτέ. Είναι η πρώτη φορά στην καριέρα μου που αισθάνθηκα τέτοια συναισθήματα. Με το που μεταλαμπάδευσε η πρωθιέρεια (Ινώ Μενεγάκη) τη φλόγα σε μένα, ανατρίχιασα. Σαν να πέρασε η φλόγα από μέσα μου. Νιώθω μεγάλη τιμή που είμαι ο πρώτος αθλητής από το υγρό στοιχείο που του δόθηκε η ευκαιρία να εκπροσωπήσει τον χώρο του σε κάτι τόσο σημαντικό. Αυτή τη μέρα τη θεωρώ το αποκορύφωμά μου και σαν αθλητής, αλλά και σαν άνθρωπος».

Στην ερώτηση για το αν για την επιλογή του έπαιξε μεγάλο ρόλο η διάκρισή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σαγκάης, ο Κερκυραίος πρωταθλητής απάντησε:

«Σίγουρα το ότι διακρίθηκα το περασμένο καλοκαίρι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μετράει. Αλλά όλα αυτά τα χρόνια που αγωνίζομαι γνωρίζω τι έχω κάνει ως αθλητής και ως άνθρωπος. Και πριν από αυτή τη μεγάλη επιτυχία είχα διακρίσεις. Απλά, τώρα ίσως όλο αυτό να είναι και ένα σημάδι, επειδή οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται στο Λονδίνο, εγώ έχω αγγλικές ρίζες (καταγωγή από το Λίβερπουλ) και αυτό και μόνο είναι πολύ σημαντικό γεγονός για μένα. Ελπίζω το ότι ήμουν ο πρώτος λαμπαδηδρόμος να είναι σημαδιακό για τους στόχους που έχω θέσει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Για την αγωνιστική του προετοιμασία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, είπε:

«Αυτές οι μέρες ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστές για μένα και όπως ήταν φυσικό δεν προπονήθηκα. Συνεχίζουμε κανονικά το δύσκολο πρόγραμμα που έχουμε θέσει. Τώρα είναι που δεν χαλαρώνουμε καθόλου και ξεκινάνε τα "βάρβαρα". Αυτοί οι 2,5 μήνες είναι οι πιο σημαντικοί της προετοιμασίας μου και θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ώστε να βρίσκομαι στην καλύτερη κατάστασή μου στο Λονδίνο. Εννοείται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η βασική μου προτεραιότητα. Φεύγω στις 24 ή 25 Μαΐου για Γιοχάνεσμπουργκ, ώστε να προπονηθώ σε υψόμετρο, επιστρέφω 18 ή 19 Ιουνίου, θα συμμετάσχω στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΟΠΕΝ στην Τρίπολη για να βοηθήσω την ομάδα του Ολυμπιακού όσο μπορώ με τη συγκομιδή βαθμών, χωρίς να πιέσω πολύ τον εαυτό μου και δίνοντας πολύ προσοχή στα χέρια μου και μετά ετοιμαζόμαστε για Λονδίνο».

Χρήστος Γραμμένος