Μύλος στην ακτοπλοϊκή γραμμή, μάχη μέχρις εσχάτων μεταξύ εταιριών

Μετά από μια μακρά περίοδο συνεργασίας των περισσότερων ακτοπλοϊκών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Κέρκυρα μέσω της κοινοπραξίας που είχα συστήσει, η διάλυση της συνεργασίας αυτής φαίνεται πως έχει εγκαινιάσει μία περίοδο έντονου ανταγωνισμού. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών της Παρασκευής, στην οποία για τα περισσότερα από τα επίμαχα θέματα που αφορούν στην Κέρκυρα, οι αποφάσεις αναβλήθηκαν.
Έτσι, δεν ελήφθη απόφαση για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια της επόμενης σαιζόν ούτε και για την έγκριση του αιτήματος της εταιρίας που έχει στην ιδιοκτησία της τα αμφίδρομα Αχαιός και Άνω Χώρα ΙΙ, να φέρει από την 1η Ιουλίου ένα ακόμα αμφίδρομο κλειστό.
Ειδικά για το νέο πλοίο, η αίτηση που υπέβαλλε η εταιρία αυτή, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από άλλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Κέρκυρα, οι εκπρόσωποι των οποίων έχουν καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατηγορηματική τους αντίθεση στη νέα αλλαγή των καλοκαιρινών δρομολογίων της τρέχουσας περιόδου εν μέσω σαιζόν, προκειμένου να πάρει δρομολόγια το εν λόγω αμφίδρομο.
Τη θέση αυτή στήριξε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου και ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, ο οποίος δήλωσε στο CorfuPress.com ότι είχε αντίρρηση και ζήτησε να επανεξεταστεί το θέμα, προκειμένου να διερευνηθεί ο τρόπος που εισέρχεται αυτή την περίοδο: «Την ώρα που είναι το φιλέτο, τρέχουμε όλοι. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Αιγαίο».
Ο κ. Σπύρου υποστήριξε ότι δεν μπορεί να μπαίνει εμβόλιμα μέσα στο καλοκαίρι ένα πλοίο αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ανάγκες: «Προγραμματίζεται ένα πλοίο το οποίο δεν είναι καινούριο. Είναι 23 ετών, με μια ταχύτητα 12 χιλιόμετρα, έχει επισκευαστεί. Θετικά ακούγεται η πρόταση αλλά μπαίνει μέσα στον Ιούλιο στη γραμμή αυτή που έχει ήδη 21 δρομολόγια. Αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στα έσοδα των ήδη εν λειτουργία πλοίων αλλά και στους εργαζόμενους που έχουν εξασφαλίσει την εργασία τους και η οποία κινδυνεύει να μειωθεί με το επιχείρημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».

Νέο αίτημα;

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρία που ζητά να μπει το νέο αμφίδρομο, θα επιμείνει με το επιχείρημα της βελτίωσης της γραμμής τη θερινή περίοδο την ώρα που στελέχη άλλων εταιριών κάνουν λόγο για ανταγωνισμό ο οποίος μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην πορθμειακή γραμμή σε μία περίοδο μεγάλης κρίσης, πτώσης της κίνησης και τεράστιου κόστους λόγω των καυσίμων.

Αιχμές Σπύρου

Ο Σπ. Σπύρου άφησε αιχμές για τη διαδικασία λήψης απόφασης για τα δρομολόγια, υποστηρίζοντας ότι η Αυτοδιοίκηση καλείται να ψηφίσει ή όχι τις αποφάσεις στο Συμβούλιο αλλά δεν συμμετέχει στη διαβούλευση που προηγείται της συνεδρίασης. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι οι όποιες αποφάσεις δεν θα πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα μόνο το επιχειρηματικό συμφέρον αλλά και το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και, μάλιστα, μακροπρόθεσμα.

Για τους Παξούς

Αυξάνονται τα δρομολόγια Ηγουμενίτσας – Παξών κατά δύο ενώ αντιστοίχως μειώνονται τα δρομολόγια για Παξούς μέσω Λευκίμμης. Η απόφαση αυτή ικανοποιεί ένα αίτημα των Παξινών που θα μπορούν με λιγότερη ταλαιπωρία να βρεθούν στην ηπειρωτική ακτή για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Αθήνα ή άλλες περιοχές. Την πρόταση αυτή στήριξε και το Λιμεναρχείο Κέρκυρας αλλά και ο Δήμος Παξών.
Για τη νέα περίοδο, ο αριθμός των δρομολογίων προς Παξούς αναμένεται να αυξηθεί όσον αφορά τα πλοία κλειστού τύπου, καθώς αναμένεται να εισέλθουν και νέα στη γραμμή.

2012-06-12

corfupress.gr