Σε Αγρινιώτη το νέο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου

Νέο κρούσμα του Ιού του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε στο Νομό μας. Αυτή τη φορά νόσησε 50χρονος Αγρινιώτης που νοσηλεύεται στη νευρολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ φέρεται να δέχθηκε τσίμπημα κουνουπιού στην περιοχή Αγγελοκάστρου-Λυσιμαχίας όπου εργαζόταν.Σύμφωνα με την εφημερίδα την ίδια στιγμή στο Νοσοκομέιο Μεσολογγίου έχει εισαχθεί κατοικος της περιοχής που χαρακτηρίζεται ως «ύποπτο κρούσμα¨. Η εμφάνιση νέων  κρούσμάτων δυστυχώς δεν εκπλήσσει καθώς ο νομός είναι στην πρώτη κατηγορία επικινδυνότητας.

Μέτρα προστασίας  από τον Ιό

Η χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και πάνω από ρούχα, η χρήση ρούχων που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα, συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα, η χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών, η απομάκρυνση στάσιμου νερού, η χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων και ανεμιστήρων στους εσωτερικούς χώρους, είναι μερικά από τα μέτρα προστασίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, μπορούμε να αποφύγουμε τα κουνούπια φορώντας κατάλληλα ενδύματα, δηλαδή ρούχα, που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.

Για να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι, είναι απαραίτητη η χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων, που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού).

Αποτελεσματική είναι και η χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ. περμεθρίνη). Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κ.λπ. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.

Τα έντομα αποφεύγονται και με χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως για παράδειγμα η χρήση εντομοαπωθητικών με DEET, σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών).

Επιτακτική είναι η απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μετά το πότισμα, μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

Η χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών είναι εξίσου αποτελεσματική. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγισητων εντόμων.

Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια) και με χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων, μπορούμε επίσης να αποφύγουμε τα κουνούπια.

2012-08-26

agriniopress.gr