"Βράζει" η Αιτωλ/νία για το χαράτσι

Εκρηκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί σε πολλές περιοχές Αιτωλ/νίας μετά την επιβολή του χαρατσιού στα φωτοβολταϊκά. Αν και το Υπουργείο Περιβάλλοντος χαμήλωσε λίγο την εισφορά, αυτό δεν ικανοποιεί κανέναν και εκατοντάδες επενδύτες, είναι "στα κάγκελα"

Αγρότες επιτίθενται κατά του αρμοδίου Υπουργείου που αιφνιδιαστικά επέβαλε την εισφορά, μέσα στο μνημόνιο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα βουλευτές που ήταν αντίθετοι να καταψηφίσουν. Εάν το έπρατταν αυτό, θα έπρεπε να καταψηφίσουν ολόκληρο το πρόγραμμα και να ρίξουν ουσιαστικά την κυβέρνηση. Οπότε δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλάνε για ωμό εκβιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος , που επέβαλλε την εισφορά την τελευταία στιγμή, ώστε να μη υπάρχει κανένα περιθώριο αντίδρασης.

Οι μικρές μειώσεις που ανακοινώθηκαν στις εισφορές, θεωρούνται από τους αγρότες "χρύσωμα"  του χαπιού και μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που απορούν με την στάση της ΠΑΣΕΓΕΣ που εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για δικαίωση των πιέσεων που άσκησε.

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για εκατοντάδες ιδιώτες επενδύτες, που επίσης βλέπουν τη γη να χάνεται από τα πόδια τους και η επένδυση στην όποια τόσα πολλά στήριζαν, τελικά να τους αποδίδει ένα... χαρτζιλίκι.


Αγρότης που επικοινώνησε με το agriniopress, ήταν έξαλλος: "Είμαι από τους πρώτους που προχώρησαν στην επένδυση και μετά το χαράτσι, θα μου αποδώσει 300 με 400 ευρώ το μήνα. Εάν σε αυτά προσθέσουμε την ασφάλεια, την συντήρηση και τους λογιστές, ουσιαστικά μπαίνω μέσα. Πολλοί άλλοι αγρότες, βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη θέση. Καλώ τους βουλευτές να πάρουν τώρα συντονισμένη πρωτοβουλία και να μειωθεί  αισθητά αυτό το παράλογο χαράτσι, διαφορετικά ο κόσμος θα επαναστατήσει και με το δίκιο του" λέει χαρακτηριστικά.


Συνεταιριστές στουςοποίους απευθύνθηκε το agriniopress, αφήνουν να εννοηθεί πως στη συνέχεια, με την εξέλιξη του θέματος και την έκδοση κάποιων ρυθμιστικών αποφάσεων κλπ, υπάρχουν κάποια περιθώρια, ώστε το χαράτσι να μειωθεί και άλλο. Αυτό πάλι για άλλους θεωρείται πολύ αμφίβολο.

Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, η εισφορά θα ισχύσει για δυο χρόνια με πιθανή επέκταση για ένα ακόμη, αλλά επειδή εδώ είναι Ελλάδα, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.

2012-11-12

agriniopress.gr