Τα σκουπίδια του Πύργου στο Αγρίνιο

Σε μια επικοινωνία που είχαμε χθες το βράδυ με τον κ. Πατσέα, ο οποίος είναι πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Στράτου, μας δήλωσε, ότι ήδη υπάρχει μια συνεννόηση με όλους τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Στράτου, για την οργάνωση μιας συνάντησης, έτσι ώστε να σχεδιαστεί και να συντονιστεί η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών σε αυτή την απαράδεκτη, όπως μας την χαρακτήρισε, απόφαση του «Συνδέσμου».

Ανεξάρτητα όμως και πέρα απ` αυτό που είναι ολοφάνερο η απόφαση αυτή πυροδοτεί την ένταση. Το που θα οδηγήσει αυτή η «ατραπός» είναι δύσκολο ακόμα να προβλεφθεί, καθώς επίσης και όλο το εύρος της.

Είναι αναμφίβολο ότι ο τρόπος με τον οποίο έχουμε επιλέξει να διαχειριστούμε τα σκουπίδια μας είναι πια ξεπερασμένος και δεν διαφέρει πολύ από εκείνη την εποχή που λειτουργούσαν σε όλους τους δήμους του νομού οι χωματερές. ΧΑΔΑ τους λέγαμε τότε. Χώροι δηλαδή Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων. Σήμερα αυτή την ίδια δουλειά την κάνουμε με λίγο πιο σύγχρονο τρόπο. Και αυτό θα συμβαίνει, για όσο διάστημα ο ΧΥΤΑ παραμένει ΧΥΤΑ, και δεν μετατρέπεται σε ΧΥΤΥ. Χώρο δηλαδή, Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο όμως, ότι, έστω και έτσι, η Αιτωλοακαρνανία ήταν ένας από τους πρώτους νομούς της χώρας που δημιούργησε ένα σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.

Η συγκεκριμένη απόφαση που πάρθηκε την Παρασκευή, πέρα από το ότι δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο, αφού ούτε το θέμα του Πύργου λύνει ολοσχερώς, ούτε εύκολα, όπως φαίνεται από το κλίμα που διαμορφώνεται στις τοπικές κοινωνίες του Στράτου, θα «περάσει», λειτουργεί προς την κατεύθυνση περισσότερο της απορύθμισης, παρά προς αυτή της σαφής και ξεκάθαρης αντίληψης για την διαχείριση του προβλήματος. Ήδη όπως θα διαβάσετε και παρακάτω ο ΧΥΤΑ της Στράτου αντιμετωπίζει πολλά και σύνθετα προβλήματα, τα οποία δεν είναι ανεξάρτητα του κόστους.

Με τον διαγωνισμό του εργοστασίου, που βρίσκεται ήδη στο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου, με την τεχνολογία του να βρίσκεται στον αέρα, και την βεβαιότητα όλων, ότι το εργοληπτικό κεφάλαιο της χώρας, το οποίο θέλει να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από σκουπίδια, σπέρνοντας παντού εργοστάσια καύσης, βλέπει αυτές τις αποφάσεις σαν «βούτυρο στο ψωμί του».

Ας δούμε όμως τι έγινε ακριβώς τις τελευταίες μέρες και στο συγκεκριμένο ζήτημα θα επανέλθουμε.

Η συνεδρίαση της ΠΕΔ στον Πύργο


Κατά την συνεδρίαση της ΠΕΔ στον Πύργο της Ηλίας, πάρθηκε η απόφαση να δοθεί χέρι βοήθειας στον δήμο του Πύργου, προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα της άμεσης αποκομιδής των απορριμμάτων από την πόλη και τα χωριά του διευρυμένου Καλλικρατικού Δήμου. Στην συνεδρίαση αυτή παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Αγρινίου Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Λάμπης Αριστειδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Πλατανιάς, ο προϊστάμενος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Καμπέρος, ο εντεταλμένος συμβούλος Περιφέρειας για θέματα Αθλητισμού και Πολιτισμού, Παναγιώτης Μπράμος, οι περιφ. συμβούλοι, Δημήτρης Κωσταριάς, Κώστας Μητρόπουλος και Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πάτρας, Αικατερίνη Γεροπαναγιώτη - Θεοδωρακοπούλου, Κων/νος Χριστόπουλος και Ελένη Μπιρλή, του Μεσολογγίου, Κων/νος Γιαννόπουλος, της Αμφιλοχίας, Ιωάννης Πρεβεζιάνος, της Δυτικής Αχαΐας, Κυριάκος Ορλώφ, του Αγρινίου, Τίμος Παπανικολάου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Γ.Ε. Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Χρήστος Σαλαμούρας.

Από την Ηλεία, παραβρέθηκαν: Ο Δήμαρχος του Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, οι αντιδήμαρχοι Πύργου, Ανδρέας Σκαρτσιάρης, Διονύσης Μπέλτσος και Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, οι επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Πύργου, Αντώνης Καράμπελας, Γιάννης Αργυρόπουλος, Δώρα Καλάκου, Χρήστος Γιάνναρος και Χάρης Μιχαλακόπουλος, ο δήμαρχος Πηνειού, Αλέξης Καστρινός, ο δημοτικός σύμβουλος Πηνειού, Διονύσιος Γεωργόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πύργου, Δημήτρης Μεσσαλάς, καθώς επίσης δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Πύργου και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων.

Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση ο κ. Κατσιφάρας υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο ζήτημα των απορριμμάτων του δήμου Πύργου θα στηρίξει τη συλλογικότητα μιας απόφασης η οποία πρέπει να παρθεί έτσι ώστε, όπως είπε, οι τόνοι των απορριμμάτων του δήμου Πύργου, που αντιμετωπίζει το πρόβλημα με οξύτητα, να απορροφηθούν στους ΧΥΤΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ζήτησε ταυτόχρονα από τον ΦΟΔΣΑ της Ηλείας, να καταθέσει άμεσα πρόταση προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για την ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων ενώ παράλληλα μίλησε για την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού και τις διαβουλεύσεις που έχει ξεκινήσει η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και ο αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Γεωργιόπουλος με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Νίκο Υφαντή, κάτι που όπως ανέφερε, θα γίνει και στις υπόλοιπες Π.Ε. της Δυτικής Ελλάδας.

«Πιστεύουμε στις δυνάμεις μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφάρας παρουσιάζοντας τους κοινούς στόχους για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, ενώ επέμεινε στο γεγονός πως θα πρέπει να παραμείνει ότι μέχρι σήμερα έχει δημιουργηθεί σε επίπεδο χωροθετήσεων προκειμένου να δημιουργηθεί ένας σωστός περιφερειακός σχεδιασμός.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, πρότεινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, να εξουσιοδοτηθεί ώστε το επόμενο διάστημα να πραγματοποιήσει επαφές με τους τέσσερις Φορείς Διαχείρισης της Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, προκειμένου αυτοί να δεχθούν τους τόνους απορριμμάτων του δήμου Πύργου που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους δρόμους της πόλης και των τοπικών κοινοτήτων.

Η παραπάνω πρόταση ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία από το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ, ύστερα από την αντιπρόταση του δημάρχου Πατρέων, Κωνσταντίνου Πελετίδη, που έθεσε το ζήτημα της «επόμενης ημέρας» για τον δήμο του Πύργου, ο οποίος θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει την μεσοπρόθεσμη λύση.

Το ρεπορτάζ του Σαββατοκύριακου

Προχθές την Παρασκευή το βράδυ, και ενώ το τεύχος της εφημερίδας του Σαββάτου είχε κλείσει, πληροφορηθήκαμε ότι το διοικητικό συμβούλιο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων της 2ης Διαχειριστικής ενότητας του νομού Αιτωλοακαρνανίας πήρε απόφαση, όπως έλεγε τότε η πληροφορία, να «έρθουν τα σκουπίδια του Πύργου στον ΧΥΤΑ Στράτου». Σπεύσαμε εκείνη την ώρα να συλλέξουμε, όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες μπορούσαμε. Όπως μάθαμε λοιπόν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης και αμέσως μετά την εισήγηση του κ. Στούπα υπήρξε εξαιρετική ένταση, αφού τα μισά σχεδόν μέλη του διοικητικού συμβουλίου αντέδρασαν.

Πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι πριν από δεκαπέντε μέρες είχε προηγηθεί συζήτηση με αφετηρία το αίτημα του Δήμου Πύργου για την αποκομιδή και διάθεση στον ΧΥΤΑ του Στράτου έξι χιλιάδων (6.000) τόνων σκουπιδιών άπαξ και χιλίων πεντακοσίων (1.500) τόνων μηνιαίως. Σε εκείνη την συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου είχε απορρίψει το αίτημα ομόφωνα.

Παρ` όλα αυτά στη συνεδρίαση της Παρασκευής λήφθηκε απόφαση επτά υπέρ και επτά κατά, αλλά κάνοντας χρήση ο Πρόεδρος του Συνδέσμου της δυνατότητας που του προσδίδει ο κανονισμός της λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου της διπλής δικής του ψήφου κατά την διαδικασία της καταμέτρησης η απόφαση βγήκε θετική, κάνοντας αποδεκτό το αίτημα του Δήμου Πύργου.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η «γραμμή» της πλειοψηφικής άποψης δεν στηρίχτηκε από τρία μέλη της παράταξης του κ. Παπαναστασίου, μεταξύ των οποίων ήταν ο κ. Γκούντας και ο κ. Μηλιάδης, και οι δύο αντιδήμαρχοι του Δήμου Αγρινίου. Όπως μας δήλωσε ο κ. Γκούντας το μεσημέρι του Σαββάτου, ο ίδιος καταψήφισε την εισήγηση γιατί αυτή δεν ήταν κοστολογημένη.

Σε επικοινωνία που είχαμε την ίδια μέρα με τον δήμαρχο Αγρινίου κ. Παπαναστασίου, πληροφορηθήκαμε ότι σύμφωνα με την απόφαση της ΠΕΔ ο όγκος των σκουπιδιών του Πύργου θα μοιραστεί και σε άλλους τους ΦΟΣΔΑ της περιοχής. Στον ΧΥΤΑ του Στράτου όπως μας είπε ο κ. Παπαναστασίου θα διατεθούν χίλιοι πεντακόσιοι τόνοι (1.500) τόνοι σκουπιδιών σε διάρκεια ενός εξαμήνου. Η διαδικασία όλη θα συμφωνηθεί τις επόμενες μέρες μεταξύ του Προέδρου του Συνδέσμου της περιοχής μας και τον Δήμο Πύργου ο οποίος έχει εξουσιοδοτηθεί προς τούτο.

Χθες το πρωί επικοινωνήσαμε με τον κ. Κοιμήση ο οποίος μας είπε μεταξύ άλλων ότι: «Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα στην Πελοπόννησο γενικότερα και όχι μόνο στον Δήμο του Πύργου, γιατί οι εκεί συνάδελφοι σφύριζαν αδιάφοροι όλα αυτά τα χρόνια για την διαχείριση των αστικών αποβλήτων, με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια και η χώρα να πληρώνει τεράστια πρόστιμα.

«Η δική μας η ευθύνη», συνέχισε, «είναι απέναντι στον κόσμο, τον οποίο υπηρετούμε. Αυτή τη στιγμή τη διαχείριση την κάνει ένας ιδιώτης εργολάβος με πάρα πολύ χαμηλά κοστολόγια, ο οποίος ήδη έχει μια δικαστική διεκδίκηση της αύξησης ανά τόνο, που μπορεί να οδηγήσει, εφόσον υπάρξει δικαστικό αποτέλεσμα, στην δραματική αύξηση των ωφελουμένων σ` αυτόν. Την αύξηση αυτή θα την πληρώσουν οι δημότες μας. Υπάρχουν επίσης και τα θέματα που είναι ανοιχτά με την διαδικασία της επικάλυψης και της σωστής λειτουργίας του ΧΥΤΑ, καθώς και η φοροδοτική ικανότητα των συνδημοτών μας, η οπ[οία είναι περιορισμένη. Συνεπώς η οποιαδήποτε διαχείριση θα πρέπει να συνεκτιμά πρωτίστως αυτό: Τη φοροδοτική δυνατότητα του τοπικού πληθυσμού. Γιατί, αν το πρόταγμα είναι μια αλληλέγγυα στάση τότε να αφήσουμε και `μεις τα σκουπίδια μας στους δρόμους να μην τα μεταφέρουμε και να έρθει το κράτος να μας τα πάρει και να μας τα πάει σε μια άλλη περιοχή. Εδώ υπάρχει μια «ανηθικότητα» όσον αφορά των πολιτικό χειρισμό. Όσοι δηλαδή είναι εκτός κανόνων επιβραβεύονται από το σύστημα και οι άλλοι είναι τα κορόιδα».

Χθες το βράδυ στο Δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Αγρινίου το θέμα των σκουπιδιών συζητήθηκε όχι ως προ ημερησίας θέμα, αλλά στο στάδιο των ανακοινώσεων και των δηλώσεων. Το ρεπορτάζ για την χθεσινή συνεδρίαση μπορείτε να το δείτε σε προηγούμενη ανάρτηση του

sinidisi.gr

20:27:09

2015-03-17