Ο Πρόεδρος υπέγραψε.Εφετείο στο Αγρίνιο.

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες  αναφορικά με την ίδρυση Εφετείου (Δυτικής Στερεάς Ελλάδας) στο Αγρίνιο.
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υπέγραψε χθες Πέμπτη 17 Μαρτίου, στις 15:30, τα Προεδρικά Διατάγματα (που λίγες ώρες νωρίτερα του είχαν αποσταλεί από τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Λύτρα) για την ίδρυση των τεσσάρων νέων Εφετείων, μεταξύ των οποίων και αυτό του Αγρινίου.

Η πολύχρονη διεκδίκηση του Αγρινίου δικαιώνεται και τυπική διαδικασία πλέον είναι η δημοσίευσή στο ΦΕΚ, προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία του Εφετείου με το νέο δικαστικό έτος, στις 16 Σεπτεμβρίου. Το ΦΕΚ αναμένει και ο νομικός κόσμος του Αγρινίου για να εκφράσει την ικανοποίηση του που πάντως είναι διάχυτη. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι η σημερινή Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου που πραγματοποιείται στις 11:30 το πρωί, με αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο, αναμένεται να έχει έντονο άρωμα Εφετείου… Ήδη για παράδειγμα στη Μυτιλήνη και το Ηράκλειο (όπου ιδρύονται νέα Εφετείζ) από την Τετάρτη τόσο οι εκπρόσωποι των δικηγόρων όσο και οι αντίστοιχοι της πολιτικής ηγεσίας, έχουν πραγματοποιήσει δημόσια σχετικές δηλώσεις σε πανηγυρικό κλίμα.
Το πολύκροτο σήριαλ οδηγείται σε φινάλε μετά από πολλά επεισόδια στα οποία κυριάρχησαν οι έντονες αντιδράσεις των φορέων και του δικηγορικού συλλόγου του Μεσολογγίου που διεκδικούσαν την έδρα του Εφετείου και που κάθε φορά καταγράφονταν κινητικότητα στο θέμα προέβαιναν σε πολλών ειδών αντιδράσεις, από κλείσιμο δρόμων έως και μήνυση σε υπουργό Δικαιοσύνης. Σκεπτικισμός πάντως επικρατεί τώρα στο Μεσολόγγι που ενώ επιτύγχανε πολλές φορές να φρενάρει την ίδρυση στο Αγρίνιο βλέπει πλέον τα χάνει τη μάχη. Μία μάχη που δίχασε το νομό
Σημαντικό πάντως ρόλο για την υλοποίηση της υπόσχεσης (όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης) του Γιώργου Παπανδρέου διαδραμάτισε και η διεκδικητικότητα που επέδειξε το Ηράκλειο έστω και αν το θέμα υπήρξε αιτία «πολέμου» με τα Χανιά. Θυμίζουμε ότι κομβικό σημείο για την ίδρυση του Εφετείου ήταν τον Φεβρουάριο η γνωμοδότηση του Συμβούλιο της Επικρατείας που έκρινε νόμιμη την ίδρυση των τεσσάρων νέων Εφετείων στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Χαλκίδα, στο Αγρίνιο και στη Μυτιλήνη. Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν κατατεθεί τα τέσσερα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για την ίδρυση των τεσσάρων νέων Εφετείων.
Το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, ιδρύεται με το τρίτο διάταγμα, το οποίο θα έχει έδρα το Αγρίνιο και θα υπαχθούν σ’ αυτό οι περιφέρειες του Πρωτοδικείου Αγρινίου, Μεσολογγίου και Λευκάδας, οι οποίες αποσπώνται από το Εφετείο Πατρών.
Σχετικά με το Εφετείο Αγρινίου, το ΣτΕ ανέφερε ότι στη σχετική προηγηθείσα γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός των αποφάσεων που εκδόθηκαν από τα υπαγόμενα στο Εφετείο Πατρών Πρωτοδικεία και των εφέσεων που ασκήθηκαν κατά των αποφάσεων αυτών κατά τα έτη 2008, 2009 και κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους 2010, οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, η οποία εξυπηρετείται από το ήδη λειτουργούν Εφετείο με έδρα την Πάτρα, και κρίνεται ως αναγκαία η λειτουργία του νέου Εφετείου, με την οποία θα καταστεί ευχερέστερη η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για τους κατοίκους των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας και θα αποσυμφορηθεί το Εφετείο Πατρών.
Με την ίδια γνωμοδότηση συνεκτιμώνται έγγραφα του προέδρου Εφετών και του Εισαγγελέα Εφετών Πατρών, σύμφωνα με τα οποία η τυχόν μείωση των οργανικών θέσεων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών του δικαστηρίου αυτού θα επηρέαζε την εύρυθμη λειτουργία του, κρίνεται, όμως, ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί με τη μείωση του φόρτου εργασίας του Εφετείου λόγω της απόσπασης των ως άνω τριών πρωτοδικειακών περιφερειών από την αρμοδιότητά του.
Εξάλλου, ως προς τη στελέχωση του υπό ίδρυση Εφετείου Αγρινίου με δικαστικούς λειτουργούς, γίνεται δεκτό ότι αυτή θα καταστεί δυνατή με τη μεταφορά από το Εφετείο Πατρών αριθμού οργανικών θέσεων αναλόγου με τη μείωση της δικαστηριακής του ύλης λόγω της ίδρυσης του νέου Εφετείου και, κατά τα λοιπά, με την αύξηση των οργανικών θέσεων στο βαθμό που αυτό είναι αναγκαίο.
Αναφορικά με τη στελέχωση του νέου Εφετείου με δικαστικούς υπαλλήλους, στην ίδια γνωμοδότηση αναφέρεται ότι μικρός αριθμός θέσεων μπορεί να μετακινηθεί από το Εφετείο και την Εισαγγελία Εφετών Πατρών, των οποίων προφανώς θα μειωθούν αντιστοίχως οι υφιστάμενες θέσεις, ενώ, κατά τα λοιπά, το ζήτημα θα επιλύσει η δημιουργία νέων οργανικών θέσεων, που μπορούν να καλυφθούν με μετάταξη από καταργούμενες υπηρεσίες του Δημοσίου.
Και η γνωμοδότηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η λειτουργία του νέου Εφετείου θα είναι ανέφικτη χωρίς αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων.

agrinionews.gr