Αισιοδοξία, μετά την διαδικασία.

Αισιόδοξοι είναι οι φορείς του νομού, μετά την συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, της εκτροπής του Αχελώου. Στο τέλος του χρόνου οι αποφάσεις.

Πραγματοποιήθηκε το πρωί στην έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών κοινοτήτων, η συζήτηση για τα προδικαστικά ερωτήματα που τέθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφορικά με το έργο της εκτροπής του Αχελώου.
Στην συζήτηση, παρέστησαν εκπρόσωποι των φορέων του νομού Αιτωλ/νίας, της Θεσσαλίας, του Δημοσίου , της ΔΕΗ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ πολλά ερωτήματα τέθηκαν από τους δικαστές.
Από την πλευρά της Αιτωλ/νίας και των περιβαλλοντικών Οργανώσεων, μίλησαν οι κ. Αλιβιζάτος και Χατζής, ενώ έγινα τοποθέτησης από τους νομικούς της Πανθεσσαλικής, της ΔΕΗ, του Ελληνικού Δημοσίου, και της Κομισιόν.
Κομβικό σημείο στην συζήτηση θεωρείται πως ήταν η παραδοχή του Ελληνικού Δημοσίου ότι δεν υπάρχουν ακόμη μελέτες για την διαχείριση των υδάτινων πόρων στην χώρα, καθώς και η παρέμβαση της Ευρ. Επιτροπής, ότι το έργο διέπεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις απαγορεύσεις της και δεν θα πρέπει να θεωρείται «παλιό».
Σημείο επίσης που παρουσίασε ενδιαφέρον ήταν και αυτό του ποσοστού των εργασιών που έχουν γίνει, με τους δικαστές να εμφανίζονται εντυπωσιασμένοι με τους ισχυρισμούς περί ολοκλήρωσης στο 80%, τη στιγμή έχουν προηγηθεί τόσες ακυρωτικές αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Να σημειωθεί πως οι νομικοί των εκπροσώπων της Αιτωλ/νίας, εστίασαν ιδιαίτερα στο θέμα της μη χρηματοδότησης του έργου από την Ε.Ε.
Γενικά, θεωρείται πως η διαδικασία πήγες καλά για τις θέσεις των φορέων του νομού, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως από την πλευρά της Θεσσαλίας, οι φορείς συμφωνούν πως είναι δύσκολο να έχουν θετική γνωμοδότηση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
«Οι νομικοί μας έθεσαν όλα τα επιχειρήματα που διαθέτουμε και που μας έχουν δικαιώσει μέχρι σήμερα. Η διαδικασία ήταν καλή, όπως και η παρουσία μας και ευελπιστούμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα», δηλώνει στο agriniopress, ο δήμαρχος Αγρινίου, Παύλος Μοσχολιός, που βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, μαζί με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Τσιχριτζή, την αντιδήμαρχο Μεσολογγίου κ. Φούντα και τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Υφαντή.
Όπως ανακοινώθηκε, οι προτάσεις της εισαγγελέως του ΔΕΚ, πάνω στα προδικαστικά ερωτήματα, μετά την σημερινή ακροαματική διαδικασία, θα κατατεθούν μέχρι 15 Σεπτεμβρίου και η απόφαση του Δικαστηρίου, αναμένεται στο τέλος του έτους.

agriniopress.gr

2011-05-25