Στο ΣτΕ οι δικηγόροι του Μεσολογγίου κατά της ίδρυσης εφετείου στο Αγρίνιο

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα 27/2011, που προβλέπει την ίδρυση εφετείου στο Αγρίνιο (Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδος).

Ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι η ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο αντίκειται στη συνταγματική αρχή της ορθολογικής οργάνωσης της Δικαιοσύνης, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα στελέχωσης με δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, ενώ και ο αριθμός των εφετών είναι ανεπαρκής. Επιπλέον, επισημαίνει, δεν υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις.

Ακόμη, οι δικηγόροι του Μεσολογγίου επισημαίνουν ότι δεν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις του νόμου για τις πιστώσεις και δεν έχει προηγηθεί γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, όπως απαιτεί η νομοθεσία.

Όπως τονίζεται στην προσφυγή, το ζήτημα της ίδρυσης νέων εφετείων δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά και περιπτωσιολογικά και θα έπρεπε έτσι να είχε προηγηθεί ένας εθνικός, ή, έστω, ευρύτερος περιφερειακός σχεδιασμός, εγκεκριμένος με διοικητική πράξη.

tanea.gr