Το μέλλον του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο


Το σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο καταργήσεων-συγχωνεύσεων. Ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, δηλώσεις του προέδρου της Δ.Ε.

Όλα τα σενάρια ανοικτά, σχετικά με την κατάργηση ή συγχώνευση Ιδρυμάτων και Σχολών, αφήνει το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, που πριν λίγες μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα.
Ήταν κάτι λίγο έως πολύ αναμενόμενο, αφού ήταν εδώ και καιρό γνωστές και οι προθέσεις του Υπουργείου για «Καλλικράτη» στην Παιδεία. Από εκεί και πέρα η όπια κίνηση απαιτεί αποφάσεις τριών Υπουργείων και πάνω απ’όλα, πολιτική βούληση. Οι καταργήσεις συνενώσεις κλπ, μπορεί να γίνουν και χωρίς την σύμφωνη γνώμη των Ιδρυμάτων.
Νομοτεχνικά δηλαδή, είναι ανοικτά όλα τα σενάρια και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει κατά πόσον και σε πια έκταση το Υπουργείο Παιδείας είναι διατεθειμένο να προβεί σε αυτές τις κινήσεις.
Χαρακτηριστικά το σχέδιο νόμου, σχετικά με τα ενδεχόμενα κατάργησης – συγχώνευσης κλπ, αναφέρει: «Η ίδρυση, κατάργηση, κατάτμηση ή συγχώνευση σχολών και ιδρυμάτων σύμφωνα με τα ανωτέρω πρέπει να είναι σύμφωνες με τις ανάγκες και
δυνατότητες της εθνικής οικονομίας και τον περιφερειακό χωροταξικό χεδιασμό.
8. Απαγορεύεται η μεταστέγαση ιδρύματος ή σχολής εκτός της έδρας τους,
καθώς και η μεταφορά της έδρας τους στην Αθήνα.»

Στην κατεύθυνση πάντως της «κατοχύρωσης» της ακαδημαϊκής μονάδας στο Αγρίνιο, έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις, για την παρουσία της  στην φυσική της Περιφέρεια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την δραστηριοποίηση του Ιδρύματος στο Συντονιστικό για την Έρευνα και την Ανώτατη Παιδεία που έχει ήδη συσταθεί στην Δυτική Ελλάδα και όπου το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, συμμετέχει ενεργά. Αυτό είναι και το ζητούμενο, ώστε το Πανεπιστήμιο, μέσα από την φυσική του Περιφέρεια,  να κατοχυρώσει την ακαδημαϊκή του αυτοτέλεια.
Σε δήλωση του στο agriniopress, ο πρόεδρος της Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, Δημήτρης Σερπάνος, τονίζει πως μέσα από το Σχέδιο νόμου «... δεν είναι κανείς εξασφαλισμένος όπως φαίνεται. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αλλά είναι κάτι που από πριν είχε συζητηθεί. Εμείς, ως Πανεπιστήμιο, είμαστε σωστά τοποθετημένοι στον ακαδημαϊκό χάρτη.  Το Πανεπιστήμιο έχει Τμήματα μοναδικά, που δεν υπάρχουν αλλού και υπάρχουν επιχειρήματα, ώστε να παραμείνει και να ενισχυθεί, μέσα από συνεργασία, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.»

Το οικονομικό πάλι στο προσκήνιο
Τα προβλήματα ομαλής συνεργασίας  με τα Γιάννενα όμως συνεχίζουν να υφίστανται. Παρά τα όσα συμφωνήθηκαν, μετά από σύσκεψη στην Αθήνα, για την συνδρομή του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, ώστε μέσα από τα χρήματα που προβλέπεται να δοθούν για το Αγρίνιο, να καλύπτονται οι λειτουργικές δαπάνες, πολλοί προμηθευτές είναι για μήνες απλήρωτοι.
Άγνωστο γιατί οι πληρωμές αυτές καθυστερούν από τον Ιανουάριο, γεγονός που αποτελεί πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος και εδώ το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, καλείται να απαντήσει προς τι οι καθυστερήσεις αυτές, την στιγμή που έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις;