Από παντού τα σκουπίδια όχι μόνο από…απέναντι!

Η Στράτος τελικά…χωματερή!

Μεγάλη έκταση πήρε, ειδικά στα ΜΜΕ του Αγρινίου, τις προηγούμενες μέρες το θέμα που ανέκυψε με την πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας για μεταφορά των σκουπιδιών της μεγαλούπολης σε…μας από δω που διαθέτουμε τον πιο σύγχρονο ΧΥΤΑ της Περιφέρειας και σύμφωνα με πληροφορίες μας ίσως έναν από τους δυο- τρεις πιο λειτουργικούς στη χώρα.
Επισήμως το θέμα άνοιξε πολύ παλιότερα όταν οι παράγοντες της Πάτρας απαντούσαν στο τι θα κάνουν τα σκουπίδια τους μες το επιχείρημα ότι «υπάρχει απέναντι και η Στράτος». Είναι λοιπόν γνωστό ότι πριν λίγες μέρες και αφού διαπιστώθηκε ότι ο ΧΥΤΑ Παπανικολού είναι στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ενώ στο Φλόκα ακόμη και αν δεν υπήρχαν αντιδράσεις ο εκεί ΧΥΤΑ δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει την Πάτρα, τελικά επανήλθε η πρόταση της ενδοπεριφερειακής κατανόησης που λέει να έρθουν τα σκουπίδια στην Αιτωλοακαρνανία. Βλέπετε η πρακτική της Κερατέας και το πώς την αντιμετώπισε το κράτος έφτιαξε πολλές μικρές Κερατέες όπως στη Ξερόλακκα που για μέρες οι γείτονες κάτοικοι την είχαν αποκλείσει διογκώνοντας το πρόβλημα και γιατί δεν εισακούστηκαν από την Πολιτεία αλλά και γιατί στην ουσία κανείς δεν θέλει ένα ΧΥΤΑ στην περιοχή του.

Πουθενά ΧΥΤΑ!
Δεν είναι όμως μόνο η Πάτρα. Απέναντί μας υπάρχει ο μοναδικός νομός της χώρας που δεν έχει ούτε ένα ΧΥΤΑ, η Ηλεία! Το παράδοξο αυτό ρεκόρ δεν έχει βγει ακόμη στην επιφάνεια αλλά μόλις πριν λίγες μέρες σκουπίδια από τον Πύργο πετάχτηκαν μαζικά σε δάσος της περιοχής.
Αντίθετα στο δικό μας νομό έχουν απομείνει μόνο 4 χωματερές και «δεχόμαστε» τα λιγότερα πρόστιμα ίσως και σε πανελλήνιο επίπεδο ακριβώς γιατί δεν μπήκαν τρικλοποδιές και εμπόδια στο ΧΥΤΑ Στράτου από επαναστατημένους κατοίκους (με ή χωρίς αυθαίρετα στην περιοχή…). Ο ΧΥΤΑ είναι τόσο ελκυστικός γιατί διαθέτει βιολογικό καθαρισμό που βγάζει νερό για πότισμα, γιατί έχει περίοδο ζωής ίσως και εφτά χρόνια και γιατί με το εργοστάσιο που θα τον μετατρέψει σε ΧΥΤΥ που σχεδιάζεται αυτή η περίοδος ζωής θα μεγαλώσει κι άλλο, παρά τις αντιρρήσεις για την καύση που θα χρησιμοποιηθεί.
Αντίθετα εκτός από τις καταστάσεις σαν την Ηλεία και τον ΧΥΤΑ Παπανικολού που θα πάρει ίσως και πέντε(!) χρόνια μέχρι να ξεκαθαρίσει, σε μας θα μπορούσε να έχει λυθεί για χρόνια η διαχείριση των απορριμμάτων Αγρινίου και Αμφιλοχίας. Όμως κάτι τέτοιο φαίνεται ότι δεν θα μας το επιτρέψουν ούτε οι Αιτωλοακαρνάνες γείτονές μας!

Και η Λευκάδα και το Μεσολόγγι και η Ναύπακτος!

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η Λευκάδα πιέζει εδώ και πολλούς μήνες για λύση στο πρόβλημά της μέσω της Στράτου, ενώ κάτι ανάλογο είχαν κάνει  στο παρελθόν και οι δήμοι Ακτίου Βόνιτσας  και Ξηρομέρου! Πλέον όμως προχωρά κανονικά η κατασκευή του ΧΥΤΑ Παλαίρου.

Μάλιστα υπάρχει έγγραφο έγκρισης του κ. Αποστολόπουλου, πρώην αιρετού Περιφερειάρχη και νυν υπερ-Περιφερειάρχη, αλλά και της τότε διαχειριστικής αρχής του ΧΥΤΑ Στράτου, σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε να διαχειριστεί τα σκουπίδια των περιοχών αυτών, κάτι που η Λευκάδα προσπαθεί να επαναφέρει! Επισήμως το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε ποτέ αλλά τώρα έχει φτάσει παντού ο κόμπος στο χτένι. Σε όλα αυτά προσθέστε ότι ο ΧΥΤΑ στο Μεσολόγγι έχει «λήξει» χρονικά ενώ σε 6 μήνες «λήγει» και ο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου. Μάλιστα ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Μοσχολιός ήδη δέχεται οχλήσεις από την πρωτεύουσα του νομού για επείγουσα βοήθεια, όπως και από τη Ναύπακτο. Όμως, από όσα γνωρίζουμε, τόσο ο ίδιος όσο και ο δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Κοιμήσης απορρίπτουν κάθε τέτοια ιδέα. Γιατί; Μα δεν υπάρχει η δυνατότητα να δεχτεί η Στράτος όλο αυτό τον όγκο σκουπιδιών γιατί αμέσως η ζωή της θα περιοριστεί κάτω από 4 έτη και ο βιολογικός δεν θα λειτουργεί!

Πρεμούρα και αποτυχία
Ποιος είναι ο λόγος όμως για όλη αυτή την πρεμούρα; Επισήμως είναι τα 30.000 ευρώ που τρώμε τη μέρα(!) σαν πρόστιμο για κάθε ανοιχτή χωματερή. Ανεπισήμως είναι κάτι που κρύβουν όλοι επιμελώς. Για να μπορείς, πλέον, να πάρεις μέρος του ΕΣΠΑ πρέπει να έχει λύσει στο δήμο σου το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων! Γι’ αυτό δήμαρχοι που σε εποχές που το χρήμα έρεε άφθονο δεν είχαν την τόλμη να στήσουν ένα ΧΥΤΑ άφησαν το χρόνο και δεν έκαναν τίποτε. Επίσης για το λόγο αυτό οι πρακτικές του «μακριά από την αυλή μου κι όπου θέλει ας είναι» μπορεί να ενέπνευσαν αντιστάσεις απέναντι στο άδικο κράτος αλλά το πρόβλημα των σκουπιδιών το μεγάλωσαν, Πόσο;
Σύμφωνα με την γνώμη ειδικού που ρωτήσαμε τα επόμενα χρόνια και με την οικονομική κρίση να μην αφήνει περιθώρια για νέους ΧΥΤΑ οι ήδη υπάρχοντες θα μετατραπούν σε χωματερές. ΧΥΤΑ όπως της Στράτου αν δεχτούν όλες αυτές τις πόλεις σαν σκουπιδότοπος απλά θα συσσωρεύουν σκουπίδια. Και μετά θα ακολουθήσει η κατάρρευση και εικόνες σαν τις πόλεις του τρίτου Κόσμου που μας είναι γνωστές.
Δεν είναι το θέμα, λοιπόν, αν θα μας φορτώσουν μόνο οι Πατρινοί τα σκουπίδια τους. Το θέμα είναι να δούμε πως αποτύχαμε και τώρα θα πληρώσουμε.

Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής
agrinionews.gr

2011-07-15