Για «πανεπιστήμιο φάντασμα» γράφει η Real news!

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί σημερινό ρεπορτάζ της Real news, σχετικά με το Πανεπιστήμιο Αγρινίου. Γίνεται λόγος για ομηρία φοιτητών ενώ αίσθηση προκαλεί τοποθέτηση της, Αγρινιώτισσας,  προέδρου του συλλόγου διοικητικού προσωπικού

Το δημοσίευμα που υπογράφει η δημοσιογράφος Λαμπρινή Παπαδοπούλου, εστιάζει στις δηλώσεις όσων αντιτίθενται στην αυτονόμηση και δίνει μια εικόνα διάλυσης του Ιδρύματος, που όμως δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, ειδικά μετά και τις τελευταίες θετικές εξελίξεις που υπήρχαν από την σύσκεψη και τις δεσμεύσεις της Υπουργού Παιδείας. Αναφορά στις εξελίξεις αυτές δεν γίνεται, ούτε και στις ευθύνες που βαραίνουν το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και ξεκάθαρα υποστηρίζεται πως το μόνο που μπορεί να σώσει την κατάσταση είναι η συγχώνευση ή η κατάργηση.
«Όσοι αντιδρούν στην αυτονόμηση και την αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου, που σύντομα θα πάρει σάρκα και οστά, κάνουν τις τελευταίες σπασμωδικές κινήσεις τους», σχολιάζουν χαρακτηριστικά κύκλοι του Πανεπιστημίου.
Κατά τα άλλα το ρεπορτάζ της Real News, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Στα χαρτιά αλλά και στις διακηρύξεις του Υπουργείου Παιδείας , Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας – με έδρα το Αγρίνιο- παρουσιάζεται ως ένα ανεξάρτητο και πλήρως αυτοδιοικούμενο ίδρυμα, το οποίο παρέχει εκπαίδευση υψηλού επιπέδου. Αρκεί μια λίγο πιο κοντινή ματιά από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας – ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2009- γα να αποδειχτεί η καθόλα διαφορετική πραγματικότητα.
Ακροβατώντας ανάμεσα στην πλήρη απουσία χρηματοδότησης και στην απαξίωση των πτυχίων, το ίδρυμα θυμίζει περισσότερο ένα πανεπιστήμιο «φάντασμα» , στο οποίο παραμένουν όμηροι περισσότεροι από 1.200 φοιτητές.»
Η Πρόεδρος του συλλόγου διοικητικού προσωπικού Ελένη Τσιμπουράκη, που μάλιστα είναι από το Αγρίνιο, προκαλεί με την δήλωση της, ότι κακώς ανεξαρτητοποιήθηκε το Ίδρυμα :
« Τα τελευταία χρόνια, πριν από την ανεξαρτητοποίηση του ιδρύματος, μπορούσαμε να υπερηφανευόμαστε για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά τώρα ζούμε τραγελαφικές καταστάσεις και αδυνατούμε να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να παραμένει αυτοτελές το ίδρυμα».
Για το θέμα των πτυχίων γράφονται τα εξής:
«Η αναγραφή δυο ιδρυμάτων είναι το λιγότερο αστεία, καθώς κανένα  πανεπιστήμιο του εξωτερικού δεν αναγνωρίζει έναν τέτοιο τίτλο. Ζητάμε το αυτονόητο : όσοι έχουν δηλώσει σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να αποφοιτούν από αυτό «, εξηγεί ο πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Χάρης Μαυρόπουλος.
Πάντως ο Δ. Σερπάνος, με τον οποίο επικοινώνησε η REAL  , έριξε το μπαλάκι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων , τονίζοντας πως η εκμετάλλευση των χρημάτων έχει κολλήσει σε διαδικαστικά ζητήματα. « Εξ όσων γνωρίζω, έχει εκδοθεί το ένταλμα εκταμίευσης εδώ και καιρό, αλλά λόγω του ιδιότυπου καθεστώτος στο οποίο βρίσκεται το ίδρυμά μας , χρειάζεται να γίνει έγκριση εξόδων από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ο νέος προϋπολογισμός πρέπει να εκδοθεί στα δικά μας στοιχεία και υπάρχουν καθυστερήσεις από τα Ιωάννινα ως προς την διεκπεραίωση αυτής της υπόθεσης», ανέφερε.
Από την πλευρά του ωστόσο, ο πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης δήλωσε με νόημα πως « εμείς στηρίξαμε όσο μπορούσαμε το νέο Πανεπιστήμιο. Πλέον είναι καθαρά θέμα της Διοικούσας Επιτροπής να προχωρήσει άμεσα στην στελέχωση της οικονομικής υπηρεσίας, ώστε να μπορέσει να εκταμιεύσει τα χρήματα που βρίσκονται στο λογαριασμό της εδώ και μήνες.»

2011-09-26

agriniopress.gr