Κατατέθηκε η τροπολογία που αποσυνδέει το Πανεπιστήμιο από τα Ιωάννινα

Σε άλλη τροχιά κινειται πλέον η πορεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας του Αγρινίου  καθώς σήμερα εισέρχεται προς συζήτηση στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου «Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο εξωτερικό και άλλες διατάξεις». Σε αυτό έχει ενταχθεί η πολυαναμενόμενη τροπολογία  που προβλέπει τον απεγκλωβισμό του Πανεπιστημίου από τα Ιωάννινα και την μεταβατική υποστήριξή του  από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Τα νέα δεδομένα αναμένεται να συζητηθούν και σε σημερινή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής.
 
Μάλιστα οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας Ανδρέας Μακρυπίδης και Σοφία Γιαννακά κατέθεσαν την τροπολογία  η οποία περιλαμβάνει έξι  σημαντικές ρυθμίσεις για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες, όπως αναφέρουν, διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του μέχρι να γίνει αυτοδύναμο. Συγκεκριμένα οι δύο Βουλευτές προτείνουν τα εξής:
 
•Μέχρι τη διαπίστωση της αυτοδύναμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας να μεταφερθούν τα καθήκοντα των πάσης φύσης πράξεων διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης στις αρμόδιες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Πατρών με τελική ευθύνη των πράξεων από την Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.
•Ερμηνευτική διάταξη για θέματα ένταξης προσωπικού.
•Ρύθμιση για την ανάληψη από την Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος, καθηκόντων υπηρεσιακού συμβουλίου του προσωπικού του, μέχρι την αυτοδύναμη λειτουργία του ιδρύματος για λόγους αυτόνομης λειτουργίας και αποδοτικής διεκπεραίωσης.
•Σύσταση Νομικής Υπηρεσίας στο Ίδρυμα για την υποβοήθηση του στις κάθε μορφής δικαστικές και εξώδικες υποθέσεις του.
•Ρύθμιση του θέματος των ερευνητικών έργων που εκτελούνται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είτε με επιστημονικούς υπεύθυνους διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, είτε εκτελούνται για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, με την πρόβλεψη μεταφοράς τους στο νέο πανεπιστήμιο.
•Δυνατότητα χρηματοδότησης των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και άμεση λειτουργική τακτοποίηση τους, χωρίς ανάγκη Υπουργικών Αποφάσεων που δεν έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα.

agrinionews.gr

2011-10-26