Ανασχεδιάζεται η Ιόνια Οδός στο Αντίρριο

Το ρεπορτάζ του agrinionews προ μηνών, αναφορικά με τη δημιουργία σήραγγας στην περιοχή της Κλόκοβας, επιβεβαιώνει ουσιαστικά με δημοσίευμά της σήμερα η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, η οποία αποκαλύπτει ότι το κόστος κατασκευής της Ιόνιας Οδού θα είναι εν τέλει μικρότερο λόγω ανασχεδιασμού του έργου. Αναλυτικά το εν λόγω άρθρο έχει ως εξής:
 
«…Πληροφορίες αναφέρουν ότι αλλαγές στο τεχνικό αντικείμενο δρομολογούνται και για την Ιόνια Οδό (Αντίρριο-Γιάννενα) με την κατασκευή σήραγγας στην περιοχή της Κλόκοβας κοντά στο Αντίρριο. Παρά το γεγονός ότι το κόστος της σήραγγας έχει υπολογιστεί σε 100 εκατ. Ευρώ, από το Υπουργείο Υποδομών επισημαίνουν ότι η τελική επιβάρυνση θα είναι μικρότερη, καθώς προβλέπεται ένας συνολικός ανασχεδιασμός του έργου με την κατάργηση περιττών σηράγγων και άλλων τεχνικών λύσεων που δεν θεωρούνται σημαντικές. Όπως σημειώνουν μάλιστα, το έργο δημοπρατήθηκε με προμελέτες, γεγονός που απαιτεί για πρόσθετους λόγους το «νοικοκύρεμα» του χρέους…»
 
Βέβαια το ζητούμενο για δρομολογηθούν εξελίξεις στα μεγάλα οδικά έργα της χώρας είναι τι μέλλει γενέσθαι με τη χορήγηση δανείων από την πλευρά των τραπεζών. Επί τούτου το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι καταβάλλονται τιτάνιες προσπάθειες, ενώ παράλληλα διεξάγονται συζητήσεις στις Βρυξέλλες για τη δημιουργία μηχανισμού εγγυήσεων από την Ε.Ε. με τη συνδρομή των διαρθρωτικών ταμείων και τη χορήγηση δανείου από την Ευρωπαϊκη Τράπεζα Επενδύσεων, που θα υποκαταστήσει τη ροή χρηματοδότησης από τις εμπορικές τράπεζες.

agrinionews.gr

2011-11-14