Άλλοι 108 μετανάστες στον Αστακό

Περιπετειώδης καταδίωξη και ακινητοποίηση σκάφους με 108 μετανάστες τα ξημερώματα . Το σκάφος που τους μετέφερε μάλιστα έπιασε , αλλά ευτυχώς λιμενικοί και μετανάστες κατάφεραν να την σβήσουν

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει πλέον το πρόβλημα της παράνομης  διακίνησης μεταναστών στις δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας. Αυτή τη φορά άλλο ένα σκάφος με 4 Ουκρανούς διακινητές και 108 συνολικά μετανάστες ακινητοποιήθηκε τα ξημερώματα μετά από συντονισμένη επιχείρηση των λιμενικών υπηρεσιών σε Μεσολόγγι , Αστακό , Πλατυγιάλι και Λευκάδα. Η συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται πως συνδέεται  με αυτήν που εξιχνιάστηκε πριν λίγες μέρες , όπου και πάλι Ουκρανοί διακινητές συνελήφθησαν με δεκάδες μετανάστες ανοιχτά της θάλασσας του Αστακού.
Η παρακολούθηση των κινήσεων των Ουκρανών κράτησε μια εβδομάδα περίπου. Οι αρμόδιες αρχές περίμεναν την κατάλληλη στιγμή η οποία ήρθε σήμερα τα ξημερώματα .
Οι  Ουκρανοί διακινητές φόρτωσαν από ερημική παραλία μεταξύ Αστακού και Μύτικα τους μετανάστες . Την ίδια στιγμής γίνονταν παρακολούθηση από σκάφος του λιμεναρχείου Λευκάδας αλλά και από λιμενικούς από την στεριά. Μόλις το σκάφος απέπλευσε έγινε η επιχείρηση του λιμενικού και μάλιστα οι Ουκρανοί δεν σταμάτησαν αμέσως με αποτέλεσμα οι λιμενικοί να αναγκαστούν να πυροβολήσουν προειδοποιητικά.
Μόλις το σκάφος ακινητοποιήθηκε και οι διακινητές συνελήφθησαν, έγινε η επιστροφή στο λιμάνι του Αστακού όπου σημειώθηκε μια εξέλιξη, που μπορεί να είχε δραματικές συνέπειες . Συγκεκριμένα το σκάφος με τους μετανάστες έπιασε φωτιά κατά την είσοδο τ ους στο λιμάνι του Αστακού, ευτυχώς όμως άμεση ήταν η επέμβαση των λιμενικών που έσπευσαν στο σημείο με δυο αλιευτικά σκάφη από τον Αστακό . Λιμενικοί και μετανάστες κατάφεραν τελικά να σβήσουν την φωτιά.
Οι 108 μετανάστες είναι όλοι άνδρες και προέρχονται από Μαρόκο, Μπαγκλαντές , Ιράκ, Σρι Λάνκα , και αλλού. Οι μισοί από τους μετανάστες έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι, ενώ για τους υπολοίπους μισούς κινούνται διαδικασίες έκδοσης εγγράφων για να αφεθούν επίσης ελεύθεροι.

 2011-12-03

agriniopress.gr