Κουρουμπλής: Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ζήτησε από την τρόικα να αλλάξει νόμο

Σάλο έχει προκαλέσει η καταγγελία του ανεξάρτητου βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή για τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου στην πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διόγκωση του ελλείμματος, που έμελλε να είναι επεισοδιακή.

Αίσθηση προκάλεσε σχετικά, η κατάθεση εκ μέρους του ανεξάρτητου βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενός ηλεκτρονικού μηνύματος του κου Γεωργίου προς τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Τρόικας, Πωλ Τόμσεν, στο οποίο ζητείτο από τον τελευταίο, παρέμβαση προκειμένου να αλλάξει ο νόμος για την ΕΛΣΤΑΤ και «να διευκρινιστούν οι αρμοδιότητες του προέδρου και των μελών της Αρχής, (συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου) δεδομένης της συνεχούς παρερμηνείας του υφιστάμενου νόμου από συγκεκριμένα μέλη της Αρχής, με καταστροφικές συνέπειες για την λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ και με διακινδύνευση της όλης διαδικασίας αναμόρφωσης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων».

Για την επιστολή αυτή, (το περιεχόμενο της οποίας δεν διέψευσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ), ο κος Κουρουμπλής αξίωσε να ζητηθεί η παραίτηση του κου Γεωργίου από τον Πρόεδρο της Βουλής, με την υπενθύμιση πως «ο κος Γεωργίου είναι πρόεδρος ελληνικής ανεξάρτητης Αρχής διοριζόμενος από την ελληνική Βουλή και όχι τον κο Τόμσεν».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέας Γεωργίου είπε ότι η επιστολή είναι προϊόν υποκλοπής και υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της μέχρι τώρα θητείας του, κυρίως, σε σχέση με την αύξηση του ελλείμματος στο 15,4%, ξεκίνησε σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δημοσιονομικά στοιχεία, ο κύκλος της εξέτασης των μαρτύρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κος Γεωργίου είπε πως εφάρμοσε πιστά τον Κανονισμό για την καταγραφή των στατιστικών στοιχείων, που ακολουθούν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που είναι δεσμευτικός για τις υπηρεσίες που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) - χωρίς να έχει δεχθεί πίεση, παρέμβαση, ή υπόδειξη από πολιτικά πρόσωπα, για το έργο του. Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, επανέλαβε πως εξ αρχής το μεγάλο πρόβλημα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων ήταν η αναξιοπιστία τους, η οποία ήρθη μονάχα επί των ημερών του, ύστερα από 10 μεθοδολογικές επισκέψεις μελών της ΕΥΡΩΣΤΑΤ στην ΕΛΣΤΑΤ για διευκρινίσεις. Παράλληλα, επανέλαβε τα περί υπονόμευσης του έργου του από μέλη της ΕΛΣΤΑΤ και από υποκλοπείς της ηλεκτρονικής του αλληλογραφίας, πριν καν έρθει στην Ελλάδα.

Κατά τα άλλα, ο προκάτοχος του κου Γεωργίου στη θέση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Μανώλης Κοντοπυράκης, επικαλέστηκε λόγους υγείας προκειμένου να μην προσέλθει να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής. Σύμφωνα με διευκρινίσεις του Χρήστου Πρωτόπαπα που προεδρεύει των εργασιών της επιτροπής, «μιλήσαμε με τον δικηγόρο του, κ. Αγιοστρατίτη και είπαμε πως δεν γίνεται αποδεκτή η άρνηση του πελάτη του να προσέλθει. Είναι βασικός μάρτυς και συντάκτης στοιχείων που απεστάλησαν στην Γιούροστατ. Ή θα μας φέρει χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο, ότι αδυνατεί να μετακινηθεί οπότε θα τον εξετάσουμε εκεί, ή θα τον φέρουμε εδώ με την κλούβα. Ύστερα από την επικοινωνία μας αυτή, ο κος Αγιοστρατίτης μας απάντησε πως ο Μ. Κοντοπυράκης θα έρθει την επόμενη Τρίτη».

Σήμερα επίσης, εστάλη εκ μέρους της Εξεταστικής, επιστολή προς τον Χοακίν Αλμούνια, (Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων της ΕΕ το 2009) και τον πρόεδρο της Eurostat, με την οποία τους γνωστοποιείται η βούληση της Επιτροπής της Βουλής να έχει καταθέσεις τους.

2012-03-07

epikaira.gr