Τι λέει η Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα για τον Σκορπιό, τον Αρ.Ωνάση και τον κόσμο της Λευκάδας

 

-Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα: «Παντρεύομαι στον Σκορπιό»
-Η κόρη του ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ μιλάει στο «Βήμα»

Εκείνο το βροχερό απόγευμα της 20ής Οκτωβρίου 1968 ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύτηκε στον Σκορπιό την Τζάκι Μπουβιέ-Κένεντι. Η παγκόσμια κοινότητα έστρεφε γεμάτη περιέργεια το βλέμμα στον ιδιόκτητο παράδεισο του έλληνα κροίσου με αφορμή τον «γάμο του αιώνα». Ο Ari the Greek, κυρίαρχος των θαλασσών, jet setter και αδιόρθωτος playboy ένωσε τη ζωή του με τη γοητευτική χήρα τού Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Στη διάρκεια της δεξίωσης πάνω στην πολυτελή θαλαμηγό «Christina» ξέσπασε μια τρομερή καταιγίδα.
Σαράντα επτά ακριβώς χρόνια μετά, το απόγευμα της 21ης Οκτωβρίου 2015, η νέα ιδιοκτήτρια του Σκορπιού Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα παντρεύεται εκεί τον 34χρονο σύντροφό της Juan Sartori. Ο κ. Sartori είναι επιχειρηματίας με διεθνή παρουσία (πρόεδρος του Union Group που δραστηριοποιείται σε ενέργεια, πετρέλαια, real estate κ.λ.π. στη Λατινική Αμερική). Πρόκειται για ελβετό πολίτη, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Ουρουγουάη.
Ο ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ τον Απρίλιο του 2013, όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα», αποφάσισε να δωρίσει στην πρωτότοκη κόρη του τον μικροσκοπικό επίγειο παράδεισο, νότια της Λευκάδας. Η 26χρονη Εκατερίνα μέσα από την αποκλειστική συνέντευξή της στο «Βήμα» χαρακτηρίζει τον Σκορπιό «νησί-μύθο, ένα κομμάτι γης που μετατράπηκε σε παράδεισο γεμάτο ιστορία». Εκφράζει τον θαυμασμό της για τον Αριστοτέλη Ωνάση - «ήταν ένας χαρισματικός τολμηρός άνδρας» -, αποφεύγει όμως να τον συγκρίνει με τον πατέρα της σε προσωπικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Μιλάει για τη σχέση της με την Αθηνά Ωνάση και αποκαλύπτει ότι η εγγονή του Greek tycoon γνώριζε το ενδιαφέρον της για την αγορά του Σκορπιού. «Της είχα πει ότι αν ποτέ αποφασίσει να αποχωριστεί το νησί να με ενημερώσει άμεσα».
Τι σημαίνει για εσάς ο Σκορπιός; Είναι ένας προορισμός διακοπών; Ενας ιδιωτικός παράδεισος που αισθάνεστε την ανάγκη να επισκέπτεστε συχνά;

«Ο Σκορπιός σημαίνει τόσο πολλά πράγματα για εμένα. Είναι το προσωπικό μου καταφύγιο που με βοηθά να ξεκουραστώ και να επιστρέψω πιο δυνατή στις υποχρεώσεις μου. Είναι το δεύτερό μου σπίτι, ο απόλυτος προορισμός για τις διακοπές μου. Εκεί όπου μπορώ να χαλαρώσω και να νιώσω εντελώς ελεύθερη. Νιώθω ότι μπορώ να "απορροφήσω" κάτι από την αρμονία και τη γαλήνη αυτού του ιδιαίτερου τοπίου. Είναι επίσης ένα ιερό μέρος, γεμάτο ιστορία, παράδοση και σεβασμό. Ολα αυτά οφείλονται στην κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Αριστοτέλης Ωνάσης».

Μιλήστε μου για τη συγκεκριμένη στιγμή, όταν πήρατε την απόφαση να αγοράσετε τον Σκορπιό.

«Η Αθηνά Ωνάση, η οποία κληρονόμησε το νησί, ασχολείται με την ιππασία, όπως και εγώ άλλωστε. Σε κάποια στιγμή της είχα πει ότι αν ποτέ αποφασίσει να αποχωριστεί το νησί να με ενημερώσει άμεσα. Γνώριζε λοιπόν το ενδιαφέρον μου, να προχωρήσω δηλαδή στην αγορά του Σκορπιού. Είμαι ευτυχής που ήρθε σε εμένα όταν ένιωσε πως έφθασε τελικά η στιγμή να πουλήσει το νησί».

Πόσο επηρέασε την απόφασή σας το γεγονός ότι στο παρελθόν το νησί ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση;

«Ο Ωνάσης ήταν ένα πολύ έξυπνο και προικισμένο άτομο. Η κληρονομιά του παραμένει ισχυρή μέχρι σήμερα. Αγόρασε τον Σκορπιό το 1962, όταν ο τόπος αυτός ήταν μη κατοικήσιμος. Κατόρθωσε να μεταμορφώσει το νησί σε ιδανικό προορισμό διακοπών για την οικογένεια Ωνάση φέρνοντας πόσιμο νερό και άμμο. Φύτεψε χιλιάδες δέντρα και κατασκεύασε την κυρίως κατοικία και άλλες μικρότερες. Η αφοσίωση, η γενναιοδωρία και η στενή σύνδεση που είχε με την τοπική κοινωνία ενέπνεαν σεβασμό προς αυτόν. Παραμένει μια προσωπικότητα που θυμόμαστε και θαυμάζουμε».

Εχετε διαβάσει το life story του Αριστοτέλη Ωνάση;

«Ο Ωνάσης ήταν ένας χαρισματικός άνδρας. Μια από τις πιο γνωστές του δηλώσεις αλλά και ολόκληρη η φιλοσοφία της ζωής του χωρούσαν σε λίγες γραμμές: "Είναι στις πιο σκοτεινές στιγμές μας που πρέπει να εστιάσουμε για να δούμε το φως". Θαυμάζω τα τολμηρά άτομα. Ατομα που έχουν εσωτερική αυτοπεποίθηση και τα οποία δεν παρεμποδίζονται από οποιονδήποτε ή οτιδήποτε προκειμένου να υλοποιήσουν τα όνειρά τους. Είναι πραγματικοί μαχητές».

Πιστεύετε ότι ο πατέρας σας και ο Αριστοτέλης Ωνάσης έχουν κοινά στοιχεία σε προσωπικό και επιχειρηματικό επίπεδο;

«Είναι δύσκολο να μη γίνονται συγκρίσεις. Τα σημαντικά επιτεύγματα, η επιτυχία, η αφοσίωση, ο ενθουσιασμός, η αίσθηση του καθήκοντος, ο δυναμισμός, η ευγένεια, η γενναιοδωρία και η επιθυμία να απολαύσουν μια καλή ζωή είναι αναπόφευκτα ιδιότητες που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν και τους δύο».

Συμφωνείτε με την άποψη ότι οι επιχειρηματίες προηγούμενων γενεών ενεργούσαν με το ένστικτο ενώ οι νεότεροι είναι περισσότερο τεχνοκράτες;

«Είναι προφανές ότι το σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον δεν μοιάζει καθόλου με αυτό του παρελθόντος. Πολλά έχουν αλλάξει. Τώρα ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και της γρήγορης πληροφόρησης. Η γενιά μας εξαρτάται από τον κόσμο της υψηλής παγκοσμιοποιημένης τεχνολογίας. Πριν από μερικές δεκαετίες απουσίαζαν τα περισσότερα από τα σημερινά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, τα οποία σήμερα κάνουν τη δική μας ζωή ευκολότερη και μας βοηθούν να παίρνουμε πιο εύκολα αποφάσεις. Τα τότε δεδομένα υποχρέωναν στην ουσία τους επιχειρηματίες να βασίζονται και να εμπιστεύονται το ένστικτό τους. Χρησιμοποιούσαν τη διορατικότητα και τη σοφία που αποκτούσαν εμπειρικά. Εμαθαν να βασίζονται στους εαυτούς τους. Η κάθε γενιά έχει πολλά να προσφέρει και θα πρέπει να είμαστε αρκετά σοφοί ώστε να μάθουμε από όλους».

Τι σας εντυπωσίασε περισσότερο κατά την πρώτη σας επίσκεψη στον Σκορπιό;

«Το φυσικό τοπίο, η τονωτική αύρα του νησιού καθώς επίσης η απλότητα και αρμονία. Δίκαια το χαρακτηρίζουν επίγειο παράδεισο!».

Πόσο εύκολο ήταν για εσάς, μια νεαρή γυναίκα χαμηλών τόνων, να «χειριστείτε» τη δημοσιότητα αμέσως μετά την αγορά του Σκορπιού;

«Είναι κατανοητό ότι ο κόσμος είναι γοητευμένος από την ιστορία του Σκορπιού. Είμαι σίγουρη ότι θα επιθυμούσε να μάθει περισσότερα. Μερικές φορές αυτά που παρουσιάζονται προς τα έξω μπορεί να μην είναι αληθινά ή σωστά, αλλά αυτό δεν αλλάζει την επιθυμία μου να ζω μια κανονική ζωή και να απολαμβάνω τις συνήθειές μου».

Κατά την περυσινή σας επίσκεψη στο «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία» είχατε δηλώσει ότι γνωρίζετε για την άσχημη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Εκτός από το συγκεκριμένο Κέντρο, σκοπεύετε να ασχοληθείτε και με άλλες φιλανθρωπικές δραστηριότητες;

«Το ενδιαφέρον μου να βοηθήσω και να συνεισφέρω είναι διαρκές. Σε συνέχεια της παράκλησής μου προς τους καλεσμένους στο πάρτι μου πάνω στον Σκορπιό την περυσινή χρονιά, να κάνουν δηλαδή δωρεές αντί να μου φέρουν προσωπικά δώρα, παραμένω αφοσιωμένη στο να βοηθάω ανθρώπους. Ολους αυτούς που δεν ήταν τόσο προνομιούχοι στη ζωή τους. Προτιμώ να μη μιλάω πολύ για αυτό, αλλά πρέπει να πω ότι λαμβάνουμε πολλές επιστολές και παρακολουθούμε την κατάσταση στη Λευκάδα ώστε να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε και στηρίξουμε αυτούς που πραγματικά το χρειάζονται».

Κατά την άποψή σας η Ελλάδα είναι ικανή να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό; Υπάρχει κάτι άλλο εκτός από το νησί του Σκορπιού που θα μπορούσε να γοητεύσει εσάς ή τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ;

«Η Ελλάδα είναι ευλογημένη. Μια χώρα με εντυπωσιακά τοπία, μοναδικό περιβάλλον και φυσική ομορφιά. Φιλόξενο κόσμο, πλούσια ιστορία, μυθολογία και πολιτισμό. Αυτά αποτελούν εξαιρετικά συστατικά για να αναπτύξεις ποιοτικό τουρισμό με πολυτελή θέρετρα. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα να ξεχωρίσει έτσι ώστε να βρεθεί στην κορυφή της λίστας των ποιοτικών τουριστικών προορισμών και να προσελκύσει ποιοτική πελατεία από όλον τον κόσμο. Ο τουρισμός υγείας και οι διακοπές σε θέρετρα συνεχίζουν να έχουν υψηλή ζήτηση και η Ελλάδα είναι η ιδανική περιοχή για να φιλοξενεί κέντρα παροχής ειδικών υπηρεσιών. Μαθήματα προσωπικής ανάπτυξης με εκδρομές, θεραπείες, γιόγκα και διαλογισμό και κέντρα υγιεινής διατροφής. Επίσης οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κερδίζουν έδαφος στην Ελλάδα. Η ζωή στον Σκορπιό έχει ωθήσει εμένα και τον πατέρα μου να αναζητήσουμε νέες τεχνολογίες που να συμβάλλουν τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στο να εξοικονομούν ενέργεια».

Σκοπεύετε να διατηρήσετε και να αναπτύξετε την υφιστάμενη υποδομή του νησιού χρησιμοποιώντας μοντέρνα, φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία;

«Στις αρχές Ιουνίου είχαμε συνάντηση με τους αρχιτέκτονες οι οποίοι τράβηξαν φωτογραφίες με ολόκληρο το νησί και βρίσκονται στη διαδικασία προετοιμασίας σχεδίων για την ανακαίνιση των υποδομών και μερικών σημείων του Σκορπιού. Το σύνολο της ανάπλασης θα βασιστεί σε νέες, φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες. Ηδη συζητούμε τη χρήση ηλιακής ενέργειας με φωτοβολταϊκά για παραγωγή ηλεκτρισμού μικρής ισχύος και τη δυνατότητα συλλογής του νερού της βροχής, για τα οποία ορισμένες κατασκευές έχουν ήδη γίνει. Πέρα από την προσθήκη φυτών και δέντρων και ένα λίφτινγκ των υφιστάμενων κατοικιών, έχουν εγκατασταθεί γραμμές Διαδικτύου ώστε ολόκληρο το νησί να έχει WiFi. Αγοράσαμε επίσης ηλεκτρικά οχήματα για τη μετακίνηση προσωπικού και προσκεκλημένων. Τα σπιτάκια στη μεγάλη παραλία έχουν ανακαινιστεί, ενώ μεταφέρθηκε και φρέσκια άμμος στο νησί. Ολα αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη. Προχωρούμε με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, με πλήρη σεβασμό όμως προς τις επιθυμίες του Ωνάση. Δεν θέλουμε με κανέναν τρόπο να προκαλέσουμε ζημιά σε αυτόν τον παράδεισο του Ιονίου».

Εναν χρόνο πριν, φωτογραφηθήκατε για το περιοδικό «Paris Match» σε στυλ που θύμιζε Τζάκι Ο. Σας γοητεύει το στυλ αυτό; Ποια είναι η άποψή σας για την προσωπικότητα της Τζάκι;

«Η Τζάκι Κένεντι-Ωνάση ήταν η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα της μόδας. Μια γυναίκα μοντέρνα, πάντοτε κομψή, χωρίς να ακολουθεί "δουλικά" τις τάσεις της μόδας. Το χαρακτηριστικό της στυλ "μετατράπηκε" σε διακριτικό τρόπο ντυσίματος. Αγαπούσε τις τέχνες και απέδειξε ότι ήταν πολύ εφευρετική. Η Τζάκι έδειξε αποφασιστικότητα, μεγάλο κουράγιο και δύναμη σε όλη τη διάρκεια των δυσκολιών που αντιμετώπισε στη ζωή της και αποτελεί παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο».

Εχετε επισκεφθεί άλλες τοποθεσίες στην Ελλάδα;

«Μου αρέσει να ταξιδεύω και η Ελλάδα είναι ένας από τους αγαπημένους μου προορισμούς. Η χώρα σας έχει πολλές υπέροχες τοποθεσίες που αξίζει να επισκεφθεί κανείς. Ο Σκορπιός αποτελεί για εμένα το καλύτερο μέρος».

Σε ποια περιοχή του πλανήτη περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας;

«Μου αρέσει να ταξιδεύω και πραγματικά ταξιδεύω πάρα πολύ. Περνώ τον χρόνο μου στο Μονακό, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη. Μου αρέσει επίσης να ταξιδεύω στη Νότια Αμερική. Η σκέψη και μόνο να "ανακαλύπτω" περιοχές που δεν γνωρίζω, καινούργιες συνήθειες, νέα έθιμα και ανθρώπους μου προκαλεί  ιδιαίτερα το ενδιαφέρον. Επαναλαμβάνω ότι επιθυμία μου είναι να περνώ τον περισσότερο από τον χρόνο μου στον πανέμορφο Σκορπιό».


Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερα ευχάριστο προσωπικό γεγονός που επιθυμείτε να ανακοινώσετε. Ποιο είναι αυτό;

«Θέλω να ανακοινώσω ότι παντρεύομαι και είμαι ιδιαίτερα ευτυχισμένη που θα τελέσω τον γάμο μου στο Σκορπιό την ερχόμενη Τετάρτη 21 Οκτωβρίου. Θα γιορτάσουμε το γεγονός μέσα από μία σεμνή τελετή, στην οποία θα δώσουν το παρών μόνο η οικογένειά μας και οι στενότεροι φίλοι μας. Αυτό είναι σημαντικό για εμένα. Μέσα από αυτό το μεγάλο γεγονός ο Σκορπιός συνδέεται ολοένα και περισσότερο με τις πιο ξεχωριστές στιγμές της ζωής μου. Επιθυμώ επίσης να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο της γειτονικής Λευκάδας. Σε όλους εκείνους που είναι πάντα τόσο φιλόξενοι, δείχνουν σεβασμό και κατανοούν ότι χρειαζόμαστε να προστατεύσουμε την ιδιωτική μας ζωή».


Σφέτσα Μαργαρίτα

tovima.gr

10:47:47

2015-10-19