Θέματα  >  ΑΥΤΟ/ΜΟΤΟ Τα οδικά ατυχήματα σημαντικότερη αιτία θανάτου και αναπηρίας για τους νέους
   

Τα οδικά ατυχήματα εξακολουθούν να αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία θανάτου και αναπηρίας για τους νέους, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ευρώπη. Το 2010 το 19% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην ΕΕ αφορούσε νέους ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 18 και 25 ετών (αν και αυτή η ομάδα ηλικίας απαρτίζει μόνο το 10% του συνολικού πληθυσμού).

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι ηλικίας μεταξύ 18 και 25 ετών διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε τροχαία ατυχήματα. Γι’ αυτόν τον λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφιέρωσε την 4η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας στους νέους. Την κορύφωση της ημέρας αυτής αποτελέσε ένα συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε από κοινού με την κυπριακή προεδρία και  πραγματοποιηθηκε στις 25 Ιουλίου στη Λευκωσία. Στο συνέδριο θα συμμετείχαν ομάδες νέων, οργανισμοί οδικής ασφάλειας και αρμόδιοι υπάλληλοι για την οδική ασφάλεια απ’ όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και από γειτονικές χώρες για μια ημέρα συζητήσεων, παρουσιάσεων και εργαστηρίων.

Ο Αντιπρόεδρος Siim Kallas, αρμόδιος για τις μεταφορές, δήλωσε τα εξής: «Η τραγική απώλεια νεαρών ανθρώπων στους ευρωπαϊκούς δρόμους είναι απαράδεκτη. Με ανησυχούν κυρίως τα ατυχήματα που οφείλονται στα ναρκωτικά ή στο αλκοόλ, ιδίως μεταξύ των νέων ανδρών και γυναικών. Αισιοδοξώ ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε το όραμα με στόχο μηδενικές απώλειες, καθώς σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος στον τομέα της οδικής ασφάλειας κατά την τελευταία δεκαετία. Απομένουν ωστόσο να γίνουν πολλά ακόμη. Ο μόνος τρόπος για να εξακολουθήσουμε να σώζουμε ζωές είναι να αλλάξει η νοοτροπία οδήγησης των νέων.»

Οι νέοι ηλικίας μεταξύ 18 και 25 ετών υπερεκπροσωπούνται στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα.

Το 2010:

• 31 000 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα αφορούσαν νέους ηλικίας μεταξύ 18 και 25 ετών - 80% αγόρια και 20% κορίτσια.
• Στο 40% των θανατηφόρων ατυχημάτων εμπλεκόταν ένας νεαρός οδηγός.
• Το 25% των νεκρών οδηγών είναι νέοι άνθρωποι - 81% αγόρια και 19% κορίτσια.
• Οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα ανά μεταφορικό μέσο: 66% επιβατικά αυτοκίνητα, 20% μηχανοκίνητα δίκυκλα, 2% πεζοί, 8% ποδήλατα, 4% άλλα (βαρέα φορτηγά οχήματα, λεωφορεία κ.λπ.)

Στη χώρα  φιλοξένησε την 4η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας, τα αριθμητικά στοιχεία είναι ακόμη πιο ανησυχητικά. Στην Κύπρο, αυτή η ομάδα ηλικίας αντιστοιχούσε στο 23% όλων των θανάτων από τροχαία. Περισσότερα δεδομένα για τα τροχαία ατυχήματα ανά ομάδα ηλικίας και ανά χώρα περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων CARE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι θάνατοι νέων από τροχαία ατυχήματα δεν είναι αναπόφευκτοι. Οι θάνατοι από τροχαία για την ομάδα ηλικίας 18-25 ετών μειώθηκαν κατά 49% από το 2001 έως το 2010, ήτοι μείωση μεγαλύτερη από τη γενική (43%). Οι νεαροί οδηγοί αυτοκινήτων είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, ωστόσο, οι θάνατοι από τροχαία για την ομάδα αυτή επίσης μειώθηκαν κατά 55% κατά την ίδια περίοδο.

Για να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος να μειωθούν κατά το ήμισυ οι θάνατοι από τροχαία στην Ευρώπη έως το 2020, απαιτείται η ενεργός συμμετοχή των νέων. Οι νεαροί Ευρωπαίοι πρέπει να ενθαρρυνθούν να συμβάλουν στην οδική ασφάλεια, για παράδειγμα ανταλλάσσοντας τις δικές τους ιδέες για νέους τρόπους επίτευξης προόδου.

Ιστορικό

Η 4η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας διοργανώνεται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κυπριακή προεδρία της ΕΕ. Στην ημερήσια διάταξη του συνεδρίου περιλαμβάνονται θέματα όπως η νοοτροπία οδικής ασφάλειας μεταξύ των νέων, εργαστήρια με αντικείμενο την εκπαίδευση, την επιβολή των κανόνων και τις επικίνδυνες συμπεριφορές. Το πλήρες πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της εκδήλωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας αποσκοπεί, αφενός, στην ευαισθητοποίηση των ιθυνόντων και της κοινής γνώμης όσον αφορά τα προβλήματα της οδικής ασφάλειας και, αφετέρου, στην αλλαγή συμπεριφοράς των χρηστών των οδών, ώστε η κινητικότητα να καταστεί ασφαλής και προσβάσιμη σε όλους.

skai.gr

2012-08-03

 
  Αρχική σελίδα  
ΑΥΤΟ/ΜΟΤΟ - Παλαιότερα Άρθρα
.
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
1234.
 
 
 
 
 
 
Λευκάδα
Επικαιρότητα
Αθλητισμός
Πολιτισμός
Eλλάδα
Επικαιρότητα
Αθλητισμός
Πολιτισμός
Σύνδεσμοι
Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Πάτρα
Ιωάννινα
Κέρκυρα
Αγρίνιο
 
Παρίσι
Βρυξέλλες
Λονδίνο
Μελβούρνη
Νέα Υόρκη
Εδιμβούργο
Θέματα
Υγεία
Διατροφή
Παιδί
Περιβάλλον
Βιβλίο
Θέσεις Εργασίας
Προγράμματα
Αγροτικά Θέματα
 
Θέματα Αλιείας
Τρίτη Ηλικία
Αποδράσεις
Θάλασσα
Auto/moto
Μόδα
Gadgets
 
Καλώς Ήρθατε!
Το διαδικτυακό μας portal ξεκινάει την λειτουργία του..Όπως διαπιστώνετε είναι  ηλεκτρονικό περιοδικό  ποικίλης ύλης, με νέα από τη Λευκάδα, ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.Στόχος του είναι η συνεχής και έγκυρη πληροφόρηση σε θέματα που αφορούν την επικαιρότητα, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία, το παιδί, την υγεία κ.α. Συλλέγουμε καθημερινά τα σπουδαιότερα θέματα της επικαιρότητας και τα προβάλουμε στοχεύοντας σε μία ολοκληρωμένη ενημέρωση.
Οποιοδήποτε υλικό, όπως δελτία τύπου, νέα, ανακοινώσεις και φωτογραφικό υλικό, επιθυμείτε να κοινοποιήσετε, μπορείτε να το στέλνετε στο e-mail info@lefkadanews.com ή στο fax 26450-21822.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!
Η ομάδα του lefkadanews.com

 
Insurance Net Υπηρεσίες Interne t Τηλ./ Φαξ 2645021822, E-mail: info@lefkadanews.com