Θέματα  >  Αποδράσεις Νικόπολη, η πόλη του Αυγούστου!
   

Στον αυχένα της χερσονήσου της Πρέβεζας, σε μια έκταση 13.500 και πλέον στρεμμάτων, απλώνεται ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης, πόλης που ιδρύθηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο σε ανάμνηση της νίκης του στη ναυμαχία του Ακτίου κατά του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας, το 31 π.Χ.

Η Νικόπολη συνοικίστηκε από κατοίκους γειτονικών πόλεων της Ηπείρου, της Λευκάδας και της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και από ιταλούς αποίκους.

Η πόλη, με χαρακτήρα εξαρχής ελληνικό, υπήρξε ακμαίος συγκοινωνιακός και εμπορικός κόμβος ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, με λιμάνι στο Ιόνιο και τον Αμβρακικό κόλπο.

Στολισμένη με μεγαλόπρεπα κτίρια από τα λάφυρα της ναυμαχίας, είχε δικό της νομισματοκοπείο και τελούσε κάθε τέσσερα χρόνια τα Άκτια, που περιελάμβαναν αγώνες γυμνικούς, μουσικής και ιπποδρομίας.

Η Νικόπολη αποτέλεσε πρωτεύουσα της Ηπείρου και της Ακαρνανίας κατά τους τρεις πρώτους αιώνες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ενώ με την αναδιοργάνωση του ρωμαϊκού κράτους επί Διοκλητιανού (284-305) έγινε πρωτεύουσα, διοικητικό και εκκλησιαστικό κέντρο της ρωμαϊκής επαρχίας της Παλαιάς Ηπείρου.

Η πόλη άρχισε να χάνει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και τη διεθνή ακτινοβολία της εξαιτίας οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, σεισμών και επιδρομών βαρβαρικών φύλων, ερήμωσε δε με την εισβολή και την εγκατάσταση των Βουλγάρων στα τέλη του 9ου ή τις αρχές του 10ου αιώνα.

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Νικόπολης συγκαταλέγονται τα ρωμαϊκά και τα βυζαντινά τείχη, το ωδείο, το μνημείο του Αυγούστου (της νίκης του Ακτίου), αφιερωμένο από τον Αύγουστο στον Άκτιο Απόλλωνα, τον Άρη και τον Ποσειδώνα, το θέατρο, οι βασιλικές Α`, Β` και Δ`, καθώς και το Βασιλόσπιτο (Επισκοπείο), μεγάλο ρωμαϊκό οικοδόμημα κοντά στη βασιλική Α`.

Γιάννης Τούντας

tanea.gr

2013-05-10

 
  Αρχική σελίδα  
Αποδράσεις - Παλαιότερα Άρθρα
.
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
123456.
 
 
 
 
 
 
Λευκάδα
Επικαιρότητα
Αθλητισμός
Πολιτισμός
Eλλάδα
Επικαιρότητα
Αθλητισμός
Πολιτισμός
Σύνδεσμοι
Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Πάτρα
Ιωάννινα
Κέρκυρα
Αγρίνιο
 
Παρίσι
Βρυξέλλες
Λονδίνο
Μελβούρνη
Νέα Υόρκη
Εδιμβούργο
Θέματα
Υγεία
Διατροφή
Παιδί
Περιβάλλον
Βιβλίο
Θέσεις Εργασίας
Προγράμματα
Αγροτικά Θέματα
 
Θέματα Αλιείας
Τρίτη Ηλικία
Αποδράσεις
Θάλασσα
Auto/moto
Μόδα
Gadgets
 
Καλώς Ήρθατε!
Το διαδικτυακό μας portal ξεκινάει την λειτουργία του..Όπως διαπιστώνετε είναι  ηλεκτρονικό περιοδικό  ποικίλης ύλης, με νέα από τη Λευκάδα, ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.Στόχος του είναι η συνεχής και έγκυρη πληροφόρηση σε θέματα που αφορούν την επικαιρότητα, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία, το παιδί, την υγεία κ.α. Συλλέγουμε καθημερινά τα σπουδαιότερα θέματα της επικαιρότητας και τα προβάλουμε στοχεύοντας σε μία ολοκληρωμένη ενημέρωση.
Οποιοδήποτε υλικό, όπως δελτία τύπου, νέα, ανακοινώσεις και φωτογραφικό υλικό, επιθυμείτε να κοινοποιήσετε, μπορείτε να το στέλνετε στο e-mail info@lefkadanews.com ή στο fax 26450-21822.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!
Η ομάδα του lefkadanews.com

 
Insurance Net Υπηρεσίες Interne t Τηλ./ Φαξ 2645021822, E-mail: info@lefkadanews.com