Θέματα  >  Αγροτικά θέματα Καταβολή έως 50.000 ευρώ για όσους μπουν στο αγροτικό επάγγελμα
   


Πολλές φορές έχει ειπωθεί από τους κυβερνώντες ότι η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, είναι εκείνη που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα, για να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Όμως, από την διαπίστωση έως ότου  αυτό γίνει πράξη, φαίνεται πως ο δρόμος είναι μακρύς!
Έναν πλούτο άμεσα αξιοποιήσιμο έχει η Ελλάδα στην… φαρέτρα της, τον αγροτο-κτηνοτροφικό τομέα. Ακόμη όμως ορθώνονται τεράστια τα εμπόδια σε όσους μεμονωμένα επιλέγουν να ασχοληθούν με αυτόν, αν και από νωρίς έχουν καταλάβει τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητές του. Η έλλειψη κατεύθυνσης, το ελλιπές αναπτυξιακό πλαίσιο (επιδοτήσεις, τυποποίηση και προώθηση), αλλά και η γραφειοκρατία, οδηγούν πολλούς να τα εγκαταλείψουν στη μέση, φεύγοντας απογοητευμένοι, αλλά και ζημιωμένοι!

Ισχυρά κίνητρα
Ευτυχώς όμως αυτό τον καιρό - σύμφωνα με το «Έθνος» - ο εθνικός φάκελος με τα κοινοτικά κονδύλια που προορίζονται για τον αγροτικό τομέα, προβλέπει ειδικά μέτρα στήριξης των νέων αγροτών, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Με ορίζοντα εξαετίας, περισσότεροι από 18.000 νέοι πρόκειται να ενισχυθούν με «πριμ» ύψους έως 50.000 ευρώ για ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα στην ύπαιθρο.
Συγκεκριμένα, 16.000 νέοι θα μοιραστούν ποσά ύψους 300 εκατ. ευρώ για να εισέλθουν στο αγροτικό επάγγελμα, ενώ περισσότερες από 2.000 νέες επιχειρήσεις, τα λεγόμενα «start-ups», που θα επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν στον αγροδιατροφικό τομέα θα χρηματοδοτηθούν με 100 εκατ. ευρώ.

Έξτρα 25%!..
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι νέοι αγρότες έως 40 ετών θα λαμβάνουν αυξημένο τσεκ κατά 25% σε σχέση με τους υπόλοιπους αγρότες, που υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τη δέσμευση του 2% των κονδυλίων, ενώ θα μπει ανώτατο πλαφόν στις επιδοτήσεις και αναδιανεμητικό πριμ της τάξης των 50 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2020 για όσους νέους θέλουν να εισέλθουν στον πρωτογενή τομέα.
Η δέσμευση του 2% των κονδυλίων του εθνικού φακέλου για τους νέους αγρότες, που ισοδυναμεί με ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ συνυπολογίζοντας κοινοτικές και εθνικές ενισχύσεις, θα οδεύσει σε 16.000 νέους που θα εισέλθουν στο αγροτικό επάγγελμα, με το «πριμ» να φτάνει έως και τις 50.000 ευρώ.

Μεγάλη γκάμα
Και δεν είναι λίγα τα πεδία, στα οποία κάποιος μπορεί να στραφεί. Υπάρχει μεγάλη γκάμα και χώρος για όλους όσους το πάρουν ζεστά να ασχοληθούν.
Εκτός από την κτηνοτροφία, η οποία εξακολουθεί να είναι… αδικημένη από την Πολιτεία, η ελληνική γη είναι τόσο πλούσια, που εάν ένα μέρος της μπορούσαμε να εκμεταλλευθούμε, μέσα σε λίγα χρόνια, θα άλλαζε η εικόνα όλης της χώρας!
Στο… προσκήνιο ήρθε τελευταία η καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Η ελληνική φύση και κυρίως η Ηπειρωτική είναι πλούσια σε βότανα, τα οποία όμως στο μεγαλύτερο ποσοστό τους μένουν ανεκμετάλλευτα.
Το τραγικό είναι ότι τον αναξιοποίητο αυτό θησαυρό, τον λεηλατούν οι γείτονές μας Αλβανοί (πρόσφατα εντοπίστηκαν ομάδες να μαζεύουν παράνομα τόνους τέτοιων φυτών από τα Ηπειρωτικά βουνά), καταφέρνοντας να είναι τρίτη σε εξαγωγές αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών στην Ευρώπη!
Στην χώρα μας, μόλις πριν λίγες εβδομάδες υπεγράφη η απόφαση για δημιουργία Εθνικού Καταλόγου, στον οποίο θα καταγράφονται  οι ελληνικές ποικιλίες αρωματικών φυτών και βοτάνων.

Κάλλιο αργά…
Έστω και αργά λοιπόν η Πολιτεία με τις τελευταίες τις αποφάσεις της, δείχνει ότι η στροφή στον πρωτογενή τομέα θα δώσει αναπτυξιακές δυνατότητες τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο και στους νέους, οι οποίοι εναγωνίως ψάχνουν δουλειά και που μέχρι σήμερα περιορίζονταν σε μικρής διάρκειας προγράμματα – ασπιρίνη ή στη λύση της… καφετέριας.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το πρόγραμμα ενίσχυσης νέων ανθρώπων που θέλουν να επιστρέψουν στην ελληνική ύπαιθρο και να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία.

2014-09-23

proinoslogos.gr

 
  Αρχική σελίδα  
Αγροτικά θέματα - Παλαιότερα Άρθρα
.
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
12345678.
 
 
 
 
 
 
Λευκάδα
Επικαιρότητα
Αθλητισμός
Πολιτισμός
Eλλάδα
Επικαιρότητα
Αθλητισμός
Πολιτισμός
Σύνδεσμοι
Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Πάτρα
Ιωάννινα
Κέρκυρα
Αγρίνιο
 
Παρίσι
Βρυξέλλες
Λονδίνο
Μελβούρνη
Νέα Υόρκη
Εδιμβούργο
Θέματα
Υγεία
Διατροφή
Παιδί
Περιβάλλον
Βιβλίο
Θέσεις Εργασίας
Προγράμματα
Αγροτικά Θέματα
 
Θέματα Αλιείας
Τρίτη Ηλικία
Αποδράσεις
Θάλασσα
Auto/moto
Μόδα
Gadgets
 
Καλώς Ήρθατε!
Το διαδικτυακό μας portal ξεκινάει την λειτουργία του..Όπως διαπιστώνετε είναι  ηλεκτρονικό περιοδικό  ποικίλης ύλης, με νέα από τη Λευκάδα, ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.Στόχος του είναι η συνεχής και έγκυρη πληροφόρηση σε θέματα που αφορούν την επικαιρότητα, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία, το παιδί, την υγεία κ.α. Συλλέγουμε καθημερινά τα σπουδαιότερα θέματα της επικαιρότητας και τα προβάλουμε στοχεύοντας σε μία ολοκληρωμένη ενημέρωση.
Οποιοδήποτε υλικό, όπως δελτία τύπου, νέα, ανακοινώσεις και φωτογραφικό υλικό, επιθυμείτε να κοινοποιήσετε, μπορείτε να το στέλνετε στο e-mail info@lefkadanews.com ή στο fax 26450-21822.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!
Η ομάδα του lefkadanews.com

 
Insurance Net Υπηρεσίες Interne t Τηλ./ Φαξ 2645021822, E-mail: info@lefkadanews.com