Θέματα  >  Περιβάλλον Το λαθρεμπόριο άμμου απειλεί και καταστρέφει το περιβάλλον
   

Η άμμος θεωρείται ως το νέο «πετρέλαιο» το οποίο πλήθος ανθρώπων …«κλέβει» μαζικά από τις ακτές του κόσμου, αφού η ζήτηση της στη μαύρη αγορά είναι τεράστια.

Από το Μαρόκο και το Πράσινο Ακρωτήρι, μέχρι την Τζαμάικα και τη Νέα Ζηλανδία, τεράστιοι αμμόλοφοι και ακτές εξαφανίζονται και ο λόγος δεν είναι η κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, η άμμος τροφοδοτεί μία μαύρη αγορά πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, αφού είναι πολύτιμη για μία μεγάλη γκάμα εφαρμογών, από τσιπάκια Η/Υ και κινητά, μέχρι κατασκευή γυαλιού και τσιμέντου, ωστόσο η μαζική εκμετάλλευση της αλλάζει την γεωμορφολογία δεκάδων κρατών.

Η ραγδαία ανάπτυξη χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία αυξάνει κατακόρυφα τη ζήτηση άμμου και παρά τους αυστηρούς περιορισμούς, η μαύρη αγορά οργιάζει με τους κλέφτες άμμου να δραστηριοποιούνται σε περισσότερες απλό 60 χώρες παγκοσμίως.

Ενδεικτικά, το 2012, μόνο η Γερμανία, εξόρυξε 235.000.000 τόνους άμμου και αμμοχάλκου με το 95% να προορίζεται για την οικοδομική της βιομηχανία. Μάλιστα σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) η παγκόσμια κατανάλωση άμμου αγγίζει σήμερα τους 40.000.000.000 τόνους.

Τις επιπτώσεις αυτής της περιβαλλοντικής καταστροφής βιώνει ήδη η κοινότητα Ριμπέιρα ντα Μπάρκα στο Πράσινο Ακρωτήρι, αφού οι ακτές τις έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τις παράνομες αμμοληψίες και η θάλασσα και η αλμύρα ροκανίζουν τα θεμέλια των σπιτιών, ενώ η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυνα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για βαρύτατες συνέπειες σε όλο τον πλανήτη, αφού η εξαφάνιση της άμμου, διαταράσσει βίαια τα θαλάσσια οικοσυστήματα και η αποψίλωση των ακτών συνεπάγεται ακόμη πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και λειψυδρία.
2014-10-19

koutipandoras.gr

 
  Αρχική σελίδα  
Περιβάλλον - Παλαιότερα Άρθρα
.
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
123456789.
 
 
 
 
 
 
Λευκάδα
Επικαιρότητα
Αθλητισμός
Πολιτισμός
Eλλάδα
Επικαιρότητα
Αθλητισμός
Πολιτισμός
Σύνδεσμοι
Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Πάτρα
Ιωάννινα
Κέρκυρα
Αγρίνιο
 
Παρίσι
Βρυξέλλες
Λονδίνο
Μελβούρνη
Νέα Υόρκη
Εδιμβούργο
Θέματα
Υγεία
Διατροφή
Παιδί
Περιβάλλον
Βιβλίο
Θέσεις Εργασίας
Προγράμματα
Αγροτικά Θέματα
 
Θέματα Αλιείας
Τρίτη Ηλικία
Αποδράσεις
Θάλασσα
Auto/moto
Μόδα
Gadgets
 
Καλώς Ήρθατε!
Το διαδικτυακό μας portal ξεκινάει την λειτουργία του..Όπως διαπιστώνετε είναι  ηλεκτρονικό περιοδικό  ποικίλης ύλης, με νέα από τη Λευκάδα, ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.Στόχος του είναι η συνεχής και έγκυρη πληροφόρηση σε θέματα που αφορούν την επικαιρότητα, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία, το παιδί, την υγεία κ.α. Συλλέγουμε καθημερινά τα σπουδαιότερα θέματα της επικαιρότητας και τα προβάλουμε στοχεύοντας σε μία ολοκληρωμένη ενημέρωση.
Οποιοδήποτε υλικό, όπως δελτία τύπου, νέα, ανακοινώσεις και φωτογραφικό υλικό, επιθυμείτε να κοινοποιήσετε, μπορείτε να το στέλνετε στο e-mail info@lefkadanews.com ή στο fax 26450-21822.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!
Η ομάδα του lefkadanews.com

 
Insurance Net Υπηρεσίες Interne t Τηλ./ Φαξ 2645021822, E-mail: info@lefkadanews.com