Θέματα  >  Τρίτη Ηλικία Γιατί οι ηλικιωμένοι κοιμούνται και ξυπνούν νωρίς;
   

Κάποια ορμόνη ή άλλη ουσία που κυκλοφορεί στο αίμα φαίνεται ότι κάνει τους ηλικιωμένους να ξαπλώνουν και να σηκώνονται νωρίς, υποδεικνύει νέα μελέτη. Κύτταρα νέων ανθρώπων που καλλιεργήθηκαν σε ορό αίματος από ηλικιωμένα άτομα άρχισαν να «ξυπνούν» και να «κοιμούνται» σαν να ήταν κι αυτά ηλικιωμένα.

Τα βασικά «γρανάζια» στο βιολογικό ρολόι των θηλαστικών είναι μια σειρά γονιδίων, των οποίων η έκφραση (λειτουργία) αυξομειώνεται περιοδικά στη διάρκεια του 24ωρου. Σε γενικές γραμμές, οι χρονικές στιγμές που κοιμόμαστε και ξυπνάμε συμπίπτουν με την κορύφωση της έκφρασης αυτών των γονιδίων.

Αυτοί οι κιρκαδικοί ρυθμοί, όπως είναι γνωστό επιστημονικά το βιολογικό ρολόι, τείνουν να αλλάζουν με την πάροδο των δεκαετιών. Το γιατί συμβαίνει αυτό παραμένει όμως εν πολλοίς άγνωστο. Αναζητώντας μια απάντηση, η ομάδα του Στίβεν Μπράουν στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης πειραματίστηκε με καλλιεργημένα κύτταρα δέρματος, τα οποία έχουν κι αυτά κιρκαδικούς ρυθμούς. Τα κύτταρα αυτά καλλιεργούνται κανονικά σε ορό από αίμα αγελάδων.

Για τις ανάγκες του πειράματος, οι ερευνητές πήραν δερματικά κύτταρα εικοσάρηδων και τα καλλιέργησαν σε ορό από αίμα εξηντάρηδων. Όπως διαπιστώθηκε, τα «νεαρά» κύτταρα άρχισα να ακολουθούν τους κιρκαδικούς ρυθμούς των ηλικιωμένων. Το συμπέρασμα είναι ότι κάποια ορμόνη ή άλλη αδιευκρίνιστη ουσία του ορού επηρεάζει τους κιρκαδικούς ρυθμούς.

«Ένα γονίδιο, του οποίου η έκφραση κορυφωνόταν σε μια συγκεκριμένη ώρα στα κύτταρα από νεαρά άτομα, μπορεί να έφτανε στην κορύφωση δύο ώρες νωρίτερα, παρουσία του ορού από πιο ηλικιωμένα άτομα» εξηγεί ο Δρ Μπράουν στο MyHealthNewsDaily.com. «Η "συμπεριφορά" των κυττάρων αλλάζει. Αυτό που το κύτταρο κάνει κανονικά μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, αρχίζει να γίνεται κάποια άλλη ώρα» προσθέτει. Ο ερευνητής παραδέχεται πάντως ότι μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τους κιρκαδικούς ρυθμούς. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι περνούν λιγότερο χρόνο στη λιακάδα των εξωτερικών χώρων, γεγονός που μπορεί να μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που συμμετέχει στη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

news24gr.blogspot.com

2012-02-16

 

 
  Αρχική σελίδα  
Τρίτη Ηλικία - Παλαιότερα Άρθρα
.
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
123.
 
 
 
 
 
 
Λευκάδα
Επικαιρότητα
Αθλητισμός
Πολιτισμός
Eλλάδα
Επικαιρότητα
Αθλητισμός
Πολιτισμός
Σύνδεσμοι
Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Πάτρα
Ιωάννινα
Κέρκυρα
Αγρίνιο
 
Παρίσι
Βρυξέλλες
Λονδίνο
Μελβούρνη
Νέα Υόρκη
Εδιμβούργο
Θέματα
Υγεία
Διατροφή
Παιδί
Περιβάλλον
Βιβλίο
Θέσεις Εργασίας
Προγράμματα
Αγροτικά Θέματα
 
Θέματα Αλιείας
Τρίτη Ηλικία
Αποδράσεις
Θάλασσα
Auto/moto
Μόδα
Gadgets
 
Καλώς Ήρθατε!
Το διαδικτυακό μας portal ξεκινάει την λειτουργία του..Όπως διαπιστώνετε είναι  ηλεκτρονικό περιοδικό  ποικίλης ύλης, με νέα από τη Λευκάδα, ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.Στόχος του είναι η συνεχής και έγκυρη πληροφόρηση σε θέματα που αφορούν την επικαιρότητα, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία, το παιδί, την υγεία κ.α. Συλλέγουμε καθημερινά τα σπουδαιότερα θέματα της επικαιρότητας και τα προβάλουμε στοχεύοντας σε μία ολοκληρωμένη ενημέρωση.
Οποιοδήποτε υλικό, όπως δελτία τύπου, νέα, ανακοινώσεις και φωτογραφικό υλικό, επιθυμείτε να κοινοποιήσετε, μπορείτε να το στέλνετε στο e-mail info@lefkadanews.com ή στο fax 26450-21822.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!
Η ομάδα του lefkadanews.com

 
Insurance Net Υπηρεσίες Interne t Τηλ./ Φαξ 2645021822, E-mail: info@lefkadanews.com