Η διαθήκη Σκένα και η εκκλησία της Θεοτόκου Τσεχλιμπούς στην Λευκάδα

Έπειτα από 80 χρόνια, βγαίνει από τα συρτάρια του Δήμου Λευκάδας μια διαθήκη ξεχασμένη, με ένα αίτημα που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε.

Πρόκειται για τη διαθήκη του ευεργέτη Μιχαήλ Σκένα, η οποία δημοσιεύτηκε το έτος 1934 και στην οποία αναγράφεται η επιθυμία του για την ολοκλήρωση του ημιτελούς  Ιερού Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου Τσεχλιμπούς που βρίσκεται δίπλα από τον Κοτσώβολο  και η παραχώρηση του στο Δήμο Λευκάδας. Για τον λόγο αυτό είχε αφήσει τότε στον πρόεδρο της κοινότητας Λευκάδας το διόλου ευκαταφρόνητο για την εποχή ποσό των 5.000δρχ για την ολοκλήρωση του ναού!

Όμως το 1997 ο Δήμος Λευκάδας έδωσε βεβαίωση στο κτηματολόγιο στην οποία πιστοποιούσε ότι η εκκλησία αυτή είναι περιουσιακό στοιχείο της Καθολικής  Αρχιεπισκοπής.

Πρόσφατα ο  νυν Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κώστας Αραβανής, με έγγραφο του προς τον Αρχιεπίσκοπο της Καθολικής Εκκλησίας, ανέφερε το λάθος που η Δημοτική Αρχή εντόπισε , ζητώντας παράλληλα την αποκατάσταση του, ώστε να πραγματοποιηθεί έστω και με καθυστέρηση ενός σχεδόν αιώνα η επιθυμία αυτή του ευεργέτη.

Επίσης στην ίδια διαθήκη αναφέρεται ότι οι εικόνες (παλιές και κάποιες αργυρές ), αφού περαιωθεί ο ναός , να τοποθετηθούν εκεί με το όνομα του δωρητή, ώστε ο ναός να εορτάζει την 15η Αυγούστου και ο Δήμος με τα έσοδα που θα αποκομίζει να μπορεί να τα διαθέτει προς όφελος ενδεχομένως των  ασθενών κοινωνικών ομάδων.

Στην εισήγηση επί του θέματος στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας, ο Δήμαρχος δήλωσε την  επιθυμία του να προχωρήσει η διαδικασία και να αποκατασταθεί ο ναός το συντομότερο δυνατό.

Ρεπορτάζ-φώτο.: Ρούλα Γιαννουλάτου

2012-10-19