Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πρόκειται να εφαρμοστεί το “Σχέδιο ΑΘΗΝΑ”

“Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέχει θέση και ισχύ Προεδρικού Διατάγματος πρόκειται να εφαρμοστεί στην πράξη το πολυσυζητημένο σχέδιο “ΑΘΗΝΑ” και όχι με νόμο”, ήταν η είδηση – βόμβα του δημάρχου Ζακύνθου κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα την κατάργηση του ΤΕΙ.

Η πληροφόρηση του κ. Μποζίκη ήρθε με μήνυμα στο κινητό του και ενώ η συζήτηση ήταν σε εξέλιξη. Τα ανέτρεπε όλα καθώς από νωρίς χθες το πρωί ο δήμαρχος είχε ενημέρωση ότι κανένας από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν επρόκειτο να ψηφίσουν την πρόταση του Υπουργού όταν αυτή έφθανε στο Κοινοβούλιο. Συνεπώς μόνη διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει “αντάρτικο” και ο νόμος θα περάσει έστω και με σχετική πλειοψηφία ήταν η μορφή στην οποία προσανατολίζονται. Δηλαδή το Τμήμα “Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας” φεύγει οριστικά γιατί έτσι αποφάσισε ο Νεοδημοκράτης Υπουργός και οι σύμβουλοί του οι οποίοι προφανώς του υπέδειξαν και τον τρόπο που θα το πετύχει.

Ταφόπλακα βάζουν όμως και σε έναν ακόμα τομέα, αυτόν της τοπική οικονομίας αφού οι απομάκρυνση τμημάτων και φοιτητών θα δώσει ένα ακόμη χτύπημα σε επιχειρηματίες που κατάφερνα να επιβιώνουν και το χειμώνα έχοντάς τους στον τόπο τους. Φαίνεται πως το μνημόνιο δεν φέρνει μόνο φόρους που εξαθλιώνει τους πολίτες αλλά και έμμεσες περικοπές με λουκέτα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος
Σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης την κατάργηση του τμήματος Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος και Οικολογίας, παρουσιάστηκε διεξοδικά το ζήτημα.
Αντιλαμβανόμενοι όλοι τη σημασία και την ουσία της χθεσινής απόφασης, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε μία κατάμεστη από φοιτητές αίθουσα, ενώ το «παρών» έδωσε και ο αντιπεριφερειάρχης, Διονύσης Μυλωνάς, μαζί με τον προϊστάμενο του τμήματος Τάσο Καλημέρη και πλήθος συμπολιτών μας.

Στέλιος Μποζίκης, Δήμαρχος Ζακυνθίων
“Πρόκειται για ένα κρίσιμο και άκρως σοβαρό θέμα. Απαιτείται η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ για να είναι ισχυρή απέναντι στο Υπουργείο. Σε ένα ασταθές εκπαιδευτικό σύστημα, στο οποίο κάθε υπουργός έφερνε και ένα νέο σχέδιο για την παιδεία, η σημερινή κρίση έφερε και την κατάντια της. Δεν θα αγωνιζόμασταν σήμερα, αν δεν ήμασταν βέβαιοι πως πρόκειται για ένα σημαντικό τμήμα, με δράσεις, έργο και μέλλον. Δεσμεύομαι, ότι το ΤΕΙ θα μείνει εδώ. Θα το παλέψουμε ενωμένοι και θα το κερδίσουμε”

Διονύσης Μυλωνάς, Αντιπεριφερειάρχης
“Μέσω της Περιφέρειας προσπαθούμε εδώ και μήνες να προλάβουμε τις εξελίξεις. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος, που πέρασε και από το περιφερειακό συμβούλιο το θέμα το Σεπτέμβριο κιόλας. Το σχέδιο όμως αυτό, δεν ήρθε μέσα από διάλογο και διαβούλευση. Το υπουργείο, φαίνεται ότι δεν ήξερε τα πραγματικά στοιχεία. Αυτοσχεδιάζουν τώρα, για να ξεγελάσουν την Τρόικα και άμεση συνέπεια είναι να χάνεται η εκπαιδευτική συνοχή των Ιονίων. Καταλήξαμε λοιπόν, να είμαστε η μοναδική περιφέρεια από τις 13 ανά την Ελλάδα, που δεν θα έχουμε τεχνολογικό ίδρυμα. Προσπαθώ από πλευράς μου, να συναντηθώ με τον υπουργό, όπως και να κοινοποιήσω το θέμα στην κρατική τηλεόραση, για να μάθουν όλοι τι ακριβώς συμβαίνει με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων”

Τάσος Καλημέρης, Προϊστάμενος Τμήματος
“Δεν χρειάζεται πολύ για να κατανοήσει κάποιος, πως μετά από τρία χρόνια και 15.000.000 ευρώ, αυτό το τμήμα δεν πρέπει να πάει πουθενά. Πρόκειται για ένα σύγχρονο τμήμα, αναγκαίο για το νησί. Δεν έχει καμία σχέση με το τμήμα βιολογικής γεωργίας και φυτικής παραγωγής, που επιθυμούν να το εντάξουν. Μερίδιο ευθύνης, για τη σημερινή κατάσταση φέρει και ο τοπικός τύπος, που από το 2003 μέχρι και σήμερα, διαδίδει τη φήμη περί κλεισίματος του ΤΕΙ. Εμείς, είχαμε από τις 27/12 την δέσμευση, πως θα παραμείνει εδώ και θα έχει δύο κατευθύνσεις. Άλλωστε, δεν αντιμετωπίζει κανένα οικονομικό πρόβλημα, αφού ήταν και ενταγμένο στους μνημονιακούς όρους, με μειωμένα έξοδα κατά 7%. Υπήρχε μάλιστα, η ακαδημαϊκή ωριμότητα, για να συνενωθεί με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, από πλευράς φοιτητών, αναγνωρισιμότητας και επιστημονικού έργου”

Γιώργος Κωστόπουλος, Πρόεδρος Συλλόγου Φοιτητών
“Δεν πάμε πουθενά”, είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλαν κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου προς πάσα κατεύθυνση οι φοιτητές του Τμήματος Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να πάρει την επιλογή “ζωής” που έκαναν ερχόμενοι στο νησί μας.
Θεώρησαν, δε, αδιανόητο ένα τμήμα μετά από 10 χρόνια λειτουργίας και επιστημονικής έρευνας, να απορροφηθεί από εκείνο της Κεφαλονιάς και ακολούθως να μεταφερθεί στο Μεσολόγγι, υπό τη νέα ονομασία “Τμήμα Φυτικής Παραγωγής”.

Αντώνης Αντίοχος, Επικεφαλής “ΖΑΝΤΕ”
“Το ανύπαρκτο κράτος δεν γνωρίζει τι συμβαίνει. Χρειάζεται οργανωμένη επίθεση για να αντιληφθούν ότι είμαστε μία γροθιά. Ζούμε στην εποχή των μνημονίων, που βάλλονται η κοινωνία, οι φοιτητές και η οικονομία. Να μην παραδώσουμε λοιπόν, μόνο ένα ψήφισμα, αλλά να παραστούμε προσωπικά, μόνο έτσι θα τους κάνουμε να καταλάβουν το σωστό και δίκαιο. Να αφήσουμε στην άκρη τις αντιπαραθέσεις και το ποιος έκλεισε πρώτος το ραντεβού και να τρέξουμε ενωμένοι για να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο”

Διονύσης Κομιώτης, Επικεφαλής “Η Ώρα τση Ζάκυθος”
“Κάποιοι πάλεψαν για να έχει η Ζάκυνθος ΤΕΙ, κάποιοι έσπευσαν να κόψουν την κορδέλα και τώρα κάποιοι το καταργούν. Οφείλουμε να παλέψουμε για να το κρατήσουμε εδώ. Είναι και οι δύο (Περιβάλλον και Πολιτισμός) πολύ σημαντικοί τομείς για το νησί και τη χώρα μας εν γένει. Πρέπει άμεσα να απομακρυνθεί ο ανεγκέφαλος σύμβουλος του Υπουργού, που τον κράτησε στην άγνοια και φτάσαμε ως εδώ”

Γιώργος Κωνσταντίνου, Επικεφαλής “Λαϊκής Συσπείρωσης”
“Χαϊδεύουν αυτιά και παρουσιάζουν πλαστές εικόνες ακόμα και τώρα στους φοιτητές. Τους κάνουν να πιστεύουν, πως ολοκληρώνοντας τη σχολή που βρίσκεται στον τόπο μας τους περιμένουν εργοδότες με ανοιχτές αγκάλες και άδειες θέσεις εργασίες. Παρουσιάζεται το ΤΕΙ μας, ως το καλύτερο όλων, που μπορεί να εξασφαλίσει ένα άριστο μέλλον για τους φοιτητές του. Δεν σημειώνει κανείς, πως το πρόβλημα είναι τα μνημόνια και οι πολιτικοί που τα κάνουν πράξη, καταστρέφοντας το μέλλον όλων, μαζί με τα τμήματα που υποχρεώνει τα κλείσουν, χωρίς να αναλογίζονται τις συνέπειες”

Η απόφαση
Μετά από τρεις και πλέον ώρες συνεδρίασης, το δημοτικό συμβούλιο με ένα κατα πλειοψηφία ψήφισμα, αφού υπήρξαν και τρεις ψήφοι “παρών”, αποφάσισε τα εξής:
1. Να προτείνει την άμεση προώθηση της αξιολόγησης των πανεπιστημίων, η οποία είναι πλέον αναγκαία για να ξεχωρίσουν τα τμήματα που προσφέρουν από εκείνα που δεν παράγουν και πρέπει να καταργηθούν.
2. Να έχει αυτοτέλεια το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και να μην υπαχθεί σε άλλο ίδρυμα
3. Να παραμείνει στη Ζάκυνθο το τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας
4. Να δημιουργηθεί ένα τμήμα με δύο κατευθύνσεις

Ελπίδα ο Μητροπολίτης Δωδώνης
Ο πρόεδρος των συλλόγου, Γιώργος Κωστόπουλος, ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τις επικοινωνίες που κάνει καθημερινά, αναφέροντας “έχω ήδη επικοινωνήσει με τον μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, και τον έθεσα προ των ευθυνών και των δηλώσεων που είχε κάνει, για το ότι θα στηρίξει το ΤΕΙ, ό,τι και αν συμβεί. Μου απάντησε, πως από την ερχόμενη Τετάρτη, που θα είναι πάλι στο νησί, θα κινητοποιηθεί και εκείνος. Ο κ. Καλημέρης, που είναι στο πλευρό μας, προσπαθεί να αποδείξει πως δεν μπορούν νομικά να μας διώξουν, αφού έχει φτιαχτεί ένα κτίριο, στο όνομα του δικού μας τμήματος και δεν μπορούν να το διαγράψουν. Δεν θα περιμένουμε τις 45 ημέρες έως τη διαβούλευση για να αντιδράσουμε. Και αν δεν καταφέρουμε τίποτε και μας διώξουν, θα φτάσουμε μέχρι και την κατάληψη του νέου κτιρίου, για να μην μπει κανείς άλλος μέσα”.

Άβολα ερωτήματα στον κ. Υπουργό
Απογοητευμένοι από την εξέλιξη αυτή και συνεχίζοντας τις δυναμικές κινητοποιήσεις οι φοιτητές του νησιού μας έστειλα επιστολή στο γραφείο του κ. Αρβανιτόπουλου υποβάλλοντας μια σειρά από εύλογα αλλά άβολα ερωτήματα:
- “Ποιος σας όρισε ρυθμιστή της ζωής μας; Με ποιο δικαίωμα μας αλλάζετε αντικείμενο σπουδών και πτυχίο, υποβαθμίζοντας τη διαφορετικότητα, την αξία του, τις γνώσεις μας και εμάς τους ίδιους;
- Η τεχνολογία περιβάλλοντος δεν είναι ένας επιστημονικός τομέας που θα βοηθήσει τη χώρα μας να αξιοποιήσει την αιολική και ηλιακή ενέργεια; Δε χρειάζεται εκπαιδευμένους ανθρώπους να την προωθήσουν και να τη στηρίξουν; Πρέπει όλοι να ομογενοποιηθούμε ως «Φυτική Παραγωγή» για να είμαστε με τους πολλούς και να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα των λίγων…;
- Εάν μετακινήσουν το Τμήμα μας τι θα απογίνουν οι εγκαταστάσεις, οι καθηγητές μας, οι άνθρωποι με τους οποίους καθημερινά συνεργαζόμαστε; Αυτά που οι φορολογούμενοι γονείς μας και όλοι μας έχουμε πληρώσει δεν τα σκέφτεστε;
- Η τοπική κοινωνία και η Περιφέρεια δεν μας χρειάζεται; Δεν αποτελούμε πια μέρος της; Δε μας χρειάζεται να συμβάλλουμε στην ανάπτυξή της; Πώς θα ενημερώνεται;
- Άδικα οι τόσοι κόποι και τόσα όνειρα;”

Αισιόδοξος ο Βουλευτής
Την πλήρη αισιοδοξία του ότι ο υπουργός Παιδείας θα ανακρούσει πρύμνα εξέφρασε ο βουλευτής του νησιού μας. Εξερχόμενος του Υπουργείου Παιδείας, όπου μετά από διάβημά του συνάντησε τον κ. Αρβανιτόπουλο για να διαμαρτυρηθεί για το κλείσιμο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, περιλαμβανομένου και του “Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας”, ο κ. Κοντονής με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας επεσήμανε ότι ενημέρωσε τον υπουργό για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, την άμεση σύνδεσή του με το αντικείμενο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου και την άρτια υλικοτεχνική και εκπαιδευτική υποδομή του. Έμεινε, ωστόσο, έκπληκτος όταν διαπίστωσε ότι ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε πλήρη άγνοια για το τι υπάρχει στο νησί μας. Τέλος ζήτησε και την διεξαγωγή συνάντησης του κ. Υπουργού με όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Ζακύνθου.

Κοινή συνάντηση στο Παιδείας
Με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλο, θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης, με θέμα συζήτησης το κλείσιμο τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων βάση του σχεδίου “Αθηνά” και ζητούμενο την αλλαγή της απόφασης. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν, επίσης, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Δήμαρχοι της Επτανήσου.

Μόνη λύση… κοινή Σχολή με δύο κατευθύνσεις
Η πρώην προϊσταμένη του τμήματος Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος και Οικολογίας, Δώρα Παπαδάτου, αφού σχολίασε αρνητικά την παραίτηση της διοικούσας επιτροπής, σημειώνοντας πως θα έπρεπε να μείνει και να παλέψει για να παραμείνει το τμήμα στο νησί, πρότεινε και τη μόνη βιώσιμη λύση, επισημαίνοντας ότι “επειδή, περιβάλλον και πολιτισμός συνδέονται άμεσα, πρέπει να διεκδικήσουμε όλοι μαζί μία σχολή με δύο κατευθύνσεις. Να γίνει δηλαδή ένα ΤΕΙ εδώ, που θα αποτελεί ολοκληρωμένη σχολή, στην οποία οι φοιτητές θα έχουν κοινά μαθήματα και μετά το δεύτερο έτος, θα επιλέγουν κατεύθυνση, μεταξύ περιβάλλοντος και πολιτισμού. Όλα τα νησιά θα έπρεπε να είχαν από ένα θεματικό ΤΕΙ, καθώς το σχέδιο “Αθηνά” κοιτά μόνο σχολές, τα τμήματα τα κλείνει”.

Κινητοποιήσεις και επικοινωνία στα Ιόνια Νησιά
• “Δεν γνωρίζουμε ακόμα, αν θα διαγραφούν τα χρόνια των σπουδών μας”
• “Δεν υπάρχει αντιστοιχία μαθημάτων στη σχολή που μας στέλνουν”
• “Πρόκειται για διαφορετικό αντικείμενο σπουδών”
• “Μας επιβάλλουν περισσότερα έξοδα και μία σχολή που δεν επιλέξαμε να ακολουθήσουμε”
• “Η διοικούσα με την παραίτησή της δεν μας βοηθάει. Έπρεπε να είναι κοντά μας και να παλεύει δίπλα μας”.
Είναι μερικές από τις απορίες – αγωνίες των φοιτητών που έχουν μείνει πλέον ξεκρέμαστοι, από τις αλλαγές που επιτάσσει το σχέδιο “Αθηνά” για τα τμήματα που καταργούνται. Χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς θα γίνει και πώς θα υλοποιηθεί, βρίσκονται μόνοι τους απέναντι σε ένα κυκεώνα αλλαγών και προβλημάτων.
Σε μία από τις τελευταίες συνελεύσεις των φοιτητών, παρευρεθήκαμε και ακούσαμε όλες τις ανησυχίες και τις επόμενες κινήσεις τους. “Είμαστε εγκλωβισμένοι αυτήν τη στιγμή. Σκεφτόμαστε καθημερινά και έναν άλλο τρόπο να αντιδράσουμε, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε τί από όλα αυτά θα μας βοηθήσουν”, μας είπαν κάποιοι από εκείνους.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις κάνουν και στα τμήματα των υπόλοιπων νησιών που καταργούνται, σε Κεφαλλονιά και Λευκάδα και όλοι μαζί, σκοπεύουν να φτάσουν και μέχρι την Αθήνα και το υπουργείο, για να διαμαρτυρηθούν πρακτικά στην πηγή του προβλήματος. Στο πλευρό τους βρίσκονται και οι φοιτητές του τμήματος Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς, που συμπαραστέκονται και εκείνοι συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις και τις δράσεις που οργανώνουν.

Ε.Θ.Π.Ζ.: “Προσφέρει σπουδές μοναδικές στο είδος τους”
Την έκπληξη και την λύπη του εξέφρασε για την προτεινόμενη συγχώνευση του Τμήματος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων σε άλλο Τμήμα με διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο και την απομάκρυνσή του από την Ζάκυνθο και ο Φορέας Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ., επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της ύπαρξης του, καθώς είναι το μοναδικό ίδρυμα όπου οι σπουδές έχουν άμεση συνάφεια με τον περιβαλλοντικό πλούτο του νησιού. Παράλληλα τονίζεται η συνεργασία των δύο φορέων που είναι ιδιαιτέρως αναγκαία και χρήσιμη για τον τόπο.
“Είναι δεδομένο ότι η σχεδιαζόμενη απομάκρυνση του Τμήματος από τη Ζάκυνθο θα έχει σοβαρές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις τόσο στους ίδιους τους φοιτητές και στο διδακτικό προσωπικό όσο και την τοπική οικονομία του νησιού. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το συγκεκριμένο Τμήμα ΤΕΙ δημιουργήθηκε με αφορμή την ύπαρξη στη Ζάκυνθο ενός από τους σημαντικότερους, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, βιοτόπους αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, ενώ η Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή με Φορέα Διαχείρισης – η 1η στην Ελλάδα και μια από τις σημαντικότερες στη Μεσόγειο – αποτέλεσε ένα ισχυρό κίνητρο όχι μόνο για την εκκίνηση λειτουργίας του συγκεκριμένου Τμήματος αλλά και για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του λόγω ακριβώς της συνάφειας του αντικειμένου σπουδών του (Περιβάλλον και Οικολογία) που παρέχεται για περισσότερο από μια δεκαετία. Ευελπιστεί, τέλος, ότι, με την ενεργή δράση όλων των Φορέων και τοπικών παραγόντων του νησιού όχι μόνον θα αναστραφεί, η απόφαση αλλά και θα δοθούν όλα εκείνα τα εχέγγυα για την περαιτέρω ενδυνάμωση του συγκεκριμένου Τμήματος – του μόνου σχετικού με το περιβάλλον στο Ιόνιο Πέλαγος – δίνοντας έτσι τη δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας και δημιουργικότητας που θα ωφελήσει το σύνολο της Ζακυνθινής κοινωνίας και των Ιόνιων Νήσων”, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση.

2013-02-05

imerazante.gr