Χιλιάδες τουρίστες βλέπουν την Λευκάδα από μακριά

Όλο και περισσότερους τουρίστες προσελκύουν τα γειτονικά της Λευκάδας λιμάνια, καθώς στον χώρο της κρουαζιέρας η Ελλάδα είναι ο τρίτος προορισμός των τουριστών στην Ευρώπη, μετά την Ισπανία και την Ιταλία.

Μετά την άρση του καμποτάζ , η άφιξη των επισκεπτών από τα Κρουαζιερόπλοια στα Ελληνικά λιμάνια αυξάνεται κάθε χρόνο. Το 2013 πάνω από 1,8 εκατ. επιβάτες επισκέφτηκαν τη χώρα μας έναντι 1,2 εκατομμύριων το 2012.

Στα Ιόνια Νησιά και πιο συγκεκριμένα στα λιμάνια της Κεφαλονιάς και της Κέρκυρας παρουσιάστηκε μεγάλη αύξηση κατάπλου. Στο λιμάνι του Αργοστολίου, τους μήνες από Μάρτιο έως και Ιούλιο του 2013 παρατηρήθηκε αύξηση των αφίξεων επιβατών κρουαζιερόπλοιων κατά 20,54% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2012. Το γειτονικό μας νησί προσέγγισαν 41 κρουαζιερόπλοια μεταφέροντας 62.125 επιβάτες, έναντι 42 Κρουαζιερόπλοιων με 49.881 επιβάτες, το αντίστοιχο περσινό διάστημα(10.244 περισσότεροι επιβάτες).

Μεγαλύτερη αύξηση (23 %) είχε το λιμάνι της Κέρκυρας, το οποίο προσέγγισαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα 73 κρουαζιερόπλοια που αποβίβασαν 106.665 επιβάτες. Για τους μήνες Ιουλίου Αυγούστου αναμένονταν στο νησί των Φαιάκων πάνω από 100.000 τουρίστες.

Η εθνικότητα των επιβατών της κρουαζιέρας προέρχεται κυρίως από δυτικές χώρες (Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία, Αμερική ..)ενώ σύμφωνα με στοιχεία έχει υπολογιστεί ότι ο καθένας από αυτούς ξοδεύει καθημερινά 200 ευρώ κατά μέσο όρο.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν την ολοένα αυξανόμενη προτίμηση των εταιρειών να προσεγγίζουν λιμάνια του Ιονίου αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον των επιβατών να επισκεφτούν τα νησιά μας και τον πολιτισμό τους.

Αυτοί οι επισκέπτες όμως ενώ κάνουν διακοπές στη γειτονιά μας δεν έχουν τρόπο να επισκεφτούν και την Λευκάδα και να απολαύσουν και το δικό μας νησί, καθώς, όπως είναι γνωστό, η Λευκάδα δεν διαθέτει προβλήτα ελλιμενισμού μεγάλων πλοίων.

Τέτοια προβλήτα δεν είναι ούτε στα σχέδια του έργου της διαπλάτυνσης  του διαύλου, της δημιουργίας μαρίνας μεγάλων σκαφών και της υποθαλάσσιας οδικής σύνδεσης που θα αλλάξει το τοπίο στην είσοδο του νησιού όταν και όποτε υλοποιηθεί.


Για τη μη ύπαρξη προβλήτας στο εν λόγω σχέδιο είχαν μιλήσει σε παλαιότερη συνέντευξη στο lefkadanews.com ο αντιπεριφερειάχρης Λευκάδας Θ. Βερύκιος και ο θεματικός Ι.Ν  αντιπεριφερειάρχης Ι. Μαλακάσης . Διαβάστε παρακάτω ένα απόσπασμα της συνέντευξης

Μαλακάσης: Εγώ όταν εντάχθηκε το έργο του Διαύλου πήγα και βρήκα την τεχνική έκθεση του έργου το οποίο ξεκίνησε από μία μελέτη του 2001. Ποιες ήταν οι απαιτήσεις του 2001 και ποιες είναι σήμερα? Τη στιγμή που η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα και η Κεφαλονιά  διαθέτουν προβλήτες για κρουαζιερόπλοια. Και μάλιστα η προβλήτα της Κεφαλονιάς κόστισε έξι εκατομμυρία ευρώ τη στιγμή που εμείς έχουμε ένα έργο αυτή τη στιγμή με 26 εκατομμύρια στο οποίο δεν προβλέπεται προβλήτα!

Μπορεί να γίνει μια τροποποίηση μελέτης που να προβλέπει την κατασκευή προβλήτας ?

Μαλακάσης: Όχι κάναμε προσπάθειες και εγώ και ο κ. Βερύκιος. Η διαχειριστική αρχή μας είπε να ξεχάσουμε την τροποποίηση του έργου, γιατί θα πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή. Εδώ ένα χαρτί μας έμεινε και δεν μπορούμε να το πάρουμε. Κανείς δεν μας εξασφαλίζει λοιπόν εάν σε δυο χρόνια που θα έχουμε τις νέες αδειοδοτήσεις θα υπάρχουν χρήματα για το έργο. Οπότε και  αυτή η σκέψη παραμερίζεται.

Βερύκιος: Με τα τρία υποθαλάσσια μπαστούνια της υπάρχουσας μελέτης  κόστους 4.500.000 ευρώ, πρόκειται να δημιουργηθεί στο μέλλον μια ανεπιθύμητη εξωτερική αμμόγλωσσα. Ενώ μπορούσαν να κάνουν στο ένα μπαστούνι το κρηπίδωμα για τα κρουαζιερόπλοια και τα άλλα δύο μπαστούνια να τα τοποθετήσουν στον Αι Γιάννη και στη Γύρα. Τα τρία υποθαλάσσια μπαστούνια που είναι τοποθετημένα εκεί που βρίσκεται ο Φάρος είναι κίνδυνος για την ναυσιπλοΐα και δεν επιτρέπουν την δημιουργία προβλήτας για κρουαζιερόπλοια.

Τώρα τι γίνεται? Θα γίνει κάποτε στη Λευκάδα προβλήτα για κρουαζιερόπλοια?
Μαλακάσης
: Κάνουμε επαφές και προσπαθούμε διαρκώς να βρούμε λύσεις και μάλιστα σε μια σύσκεψη που είχα με τον Περιφερειάρχη για το θέμα, είπε ότι θα το δούμε. Προσπαθούμε λοιπόν να βρούμε λύσεις δίχως να γίνει η τροποποίηση του έργου. Είναι στις προθέσεις μας να δημιουργήσουμε μια νέα προσθετική μελέτη για την κατασκευή προβλήτας.

Να πούμε ότι στην συνέντευξη οι αντιπεριφερειάρχες μας έδειξαν το παρακάτω σχέδιο  που αποτυπώνει την δημιουργία προβλήτας στην περιοχή της βόρειας εισόδου του διαύλου. Είναι εκεί που αναφέρει στην συνέντευξη ο κ Βερύκιος ότι θα δημιουργηθούν τα τρία υποθαλάσσια μπαστούνια της υπάρχουσας μελέτης


Η παραπάνω συνέντευξη έγινε την Άνοιξη του 2012. Για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα και ότι νεότερο έχει προκύψει θα σας ενημερώσουμε.


Πιθανή κατασκευή προβλήτας ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων στην Λευκάδα, το νησί των ποιητών και των πολυβραβευμένων παραλιών, θα προσφέρει σημαντικά οφέλη  στον   Ελληνικό Τουρισμό και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βοηθήσει την τοπική οικονομία τις δύσκολες εποχές που ζούμε.

2013-08-28