Επιδρομή κουνουπιών στη Λευκάδα

Επιδρομή κουνουπιών έχει κατακλύσει τις τελευταίες μέρες τον ουρανό της Λευκάδας, γεγονός που καταντά ανυπόφορο για κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.  Τα κουνούπια αυτά είναι επιθετικά και οι πολίτες ανησυχούν για πιθανές μολύνσεις που μπορεί να προκαλέσει το τσίμπημά τους, τόσο στους ίδιους, αλλά κυρίως στα μικρά παιδιά, που αυτόν τον καιρό, είναι εκτεθειμένα στους ανοιχτούς προαύλιους χώρους των σχολείων τους. Ειδικότερα σε περιοχές βαλτώδεις, όπως είναι τα Βαρδάνια, το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο. Αν σκεφτούμε μάλιστα ότι στο σημείο αυτό υπάρχουν πέντε σχολεία και ένα γυμναστήριο με δραστηριότητες για παιδιά, τότε θα πρέπει ο αρμόδιος φορέας που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Περιφέρεια, να επισπεύσει τις διαδικασίες εξόντωσής τους και τους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Για το θέμα αυτό ήρθαμε σε επικοινωνία με τη Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας κα Χρυσούλα Παπαδάτου,  η οποία μας είπε ότι η υπηρεσία είναι γνώστης του προβλήματος και ότι οι καιρικές συνθήκες είναι εκείνες που ευνοούν την ανάπτυξή τους (υγρασία, βροχή, ζέστη). Παρά τις τακτικές συχνότητες ραντίσματος, το φάρμακό της 16ης Σεπτεμβρίου, δεν επέδρασε στο μάξιμουμ λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα τα κουνούπια, να μην πεθάνουν, αλλά αντιθέτως να πολλαπλασιάζονται και να έχουν γεμίσει όλη την Λευκάδα. Ωστόσο μας διαβεβαίωσε ότι το θέμα παρακολουθείται, ότι στέλνονται στο ΚEΕΛΠΝΟ δείγματα για ύπαρξη πιθανών μολυσματικών κουνουπιών, τα οποία μέχρι στιγμής είναι αρνητικά. Αναμένεται ωστόσο το αποτέλεσμα των δειγματοληπτικών ελέγχων της τελευταίας επιδρομής των επιθετικών κουνουπιών του Σεπτεμβρίου, το οποίο όπως μας είπε θα γίνει προς το τέλος του μήνα.

«Εμείς κάθε εφτά με δέκα μέρες ραντίζουμε, αλλά είναι κάποιες συνθήκες που ευνοούν την κατάσταση. Κατά τη διάρκεια του 6ου ψεκαστικού κύκλου, στις 5 Σεπτεμβρίου, ραντίσαμε τις περιοχές Λευκάδα, Άγιο Νικήτα, Απόλπαινα, Κατούνα, στις 6/09 τις περιοχές Νυδρί και Βλυχό και στις 07/09 σε Καρυα και Βασιλική. Κατά τη διάρκεια του 7ου ψεκαστικού κύκλου επαναλήφθηκαν οι ψεκασμοί. Συγκεκριμένα στις 16/09 επαναλήφθηκε ψεκασμός σε Λευκάδα, Άγιο Νικήτα, Απόλπαινα, Κατούνα, στις 17/09 στις περιοχές Νυδρί και Βλυχό και στις 18/09 σε Καρυά, Βασιλική, Λαζαράτα και Ασπρογερακάτα», μας είπε.

Σε ερώτηση μας για το αν θα συνεχιστούν οι ψεκασμοί, μας είπε ότι μέχρι και το Νοέμβριο θα συνεχίζεται το ράντισμα, αλλά το πρόβλημα των κουνουπιών δε θα σταματήσει να υφίσταται εάν δεν πέσει η θερμοκρασία.

Ρ.Γ.

2014-09-19