Συνέντευξη τύπου για το πρόβλημα της διάθεσης της άμμου

Συνέντευξη τύπου ενημερωτικού χαρακτήρα, παραχώρησαν από κοινού σήμερα το πρωί, Δήμαρχος και Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, προκειμένου να πληροφορηθούν οι πολίτες τις ενέργειες της νέας Περιφερειακής και Δημοτικής Αρχής, σχετικά με την διάθεση της προερχόμενης από το έργο της εκβάθυνσης του διαύλου ποσότητας άμμου που βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο σχεδόν στην περιοχή του ΤΑΟΛ και της Γυράπετρας.

Στη συνέντευξη, που έλαβε χώρα στη νέα αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας,  παρευρέθηκαν εκτός από τους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βερύκιος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σωτήρης Σκιαδαρέσης.

Ανακοινώθηκε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην υπό έκδοση μιας νέας υπουργικής απόφασης για την παραμονή της άμμου, η οποία ανήκει στην κινητή περιουσία του Δημοσίου,  στις ακτές της Λευκάδας. Ενώ πληροφορηθήκαμε ότι από την μεριά της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής, γίνονται οι ενέργειες εκείνες που απαιτούνται έτσι ώστε, εφόσον η ΚΥΑ εγκριθεί, να υπάρχουν όλα τα προαπαιτούμενα έγγραφα και μελέτες για την μετέπειτα εναπόθεση της στις παραλίες του νησιού που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη διάβρωση, με πρώτη και κύρια την παραλία του Αγίου Ιωάννη. Στις προτεραιότητες του Δήμου είναι η ανάθεση της ακτομηχανικής μελέτης, ύψους 9.000 ευρώ, προκειμένου να μην απορριφθεί το αίτημα των Λευκαδιτών για μη δημοπράτηση της άμμου.

Προηγήθηκε η περιγραφή της κατάστασης όπως αυτή κληρονομήθηκε από την προηγούμενη Περ./Δημοτική Αρχή, από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Χαλικιά. Από τη μεριά του ο Δήμαρχος, είπε ότι για την σημερινή κατάσταση ευθύνες έχουν οι προηγούμενες αρχές του τόπου. «Απαιτούνταν να γίνουν ενέργειες από την πλευρά του Δήμου, οι οποίες δεν έγιναν» ανέφερε συγκεκριμένα, δίχως να έχει διάθεση όπως είπε να επικεντρώσει τη συζήτηση προς μία κριτική κατεύθυνση.  Για το νέο Δήμαρχο σημασία έχει τι θα κάνει η νεοσυσταθείσα Δημοτική Αρχή και πώς θα λυθεί το πρόβλημα από εδώ και πέρα. Σημαντικό είναι για εκείνον η καλή σχέση που έχει με την Περιφέρεια, γιατί σύμφωνα με τον ίδιο «η κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος μειώνει τις όποιες παρενέργειες », τονίζοντας παράλληλα πως «δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα κοινή συνεργασία μεταξύ της προηγούμενης Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής».

Μέχρι στιγμής πληροφόρησε πώς η πρώτη ενέργεια που έκαναν από κοινού με την Περιφέρεια, ήταν μία σειρά συσκέψεων με την κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου, για την εναπόθεση της άμμου. Είχε ζητηθεί , σε μία από αυτές από την κτηματική υπηρεσία, να υποδείξουν χώρους φύλαξης.  «Εάν γίνονταν αυτή η εναπόθεση άμμου προς φύλαξη, εμείς θα τη στρώναμε», είπε ο Δήμαρχος, χαρακτηριστικά και «ας μας πήγαιναν για παράβαση καθήκοντος», όπως πρόσθεσε στη συνέχεια. Τέλος είπε ότι «εμείς σε χρόνο ρεκόρ, μέσα δηλαδή σε δύο μήνες, τρέξαμε πράγματα τα οποία θα έπρεπε να είχαν γίνει ενάμιση χρόνο πριν».

Κλείνοντας ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε πως η νέα Δημοτική Αρχή, δεν πρόκειται να επιτρέψει να φύγει ούτε ένας κόκκος άμμου. «Εάν το υπουργείο έχει σκοπό να την εκποιήσει θα μας βρει απέναντί του, με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο», τόνισε.

Ο κ. Βερύκιος, πήρε το λόγο, και είπε πως όλες αυτές οι ενέργειες δεν έχουν κανένα νόημα, εάν δεν εκδοθεί η νέα ΚΥΑ, ενώ δήλωσε πως αν δεν παραχωρηθεί δωρεάν η άμμος στη Λευκάδα, παραιτείται και από Περιφερειακός Σύμβουλος. «Μην κάνετε σχέδια κ. Δήμαρχε. Αν δεν βγει η ΚΥΑ, οποιαδήποτε μελέτη είτε ακτομηχανική, είτε προσάμμωσης, είναι δώρον άδωρον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε περίπτωση που η άμμος παραμείνει στη Λευκάδα, και δεν γίνουν τα απαιτούμενα έργα (λόγω μη χρηματοδότησης αυτών ) που θα υποδείξουν οι ακτομηχανικές μελέτες για τη προστασία των ακτών, η άμμος θα μεταφερθεί όπως και στο παρελθόν σε παραλίες του νησιού, είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας σε σχετική ερώτησή μας.

Το πρόβλημα υπάρχει πιθανότητα να μην έχει λυθεί μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, όπως είπε και ο Δήμαρχος. Για να αποφευχθεί όμως κάτι τέτοιο, απαιτείται κινητοποίηση τόσο του Δήμου, όσο και των πολιτών, όπως πρόσθεσε.

Ρ.Γ.

2014-11-05